Linkuri accesibilitate

Avocata lui Navalnîi acuză Kremlinul că se răzbună prin anchetarea ei pentru că a eșuat asasinarea opozantului


Lyubov Sobol, avocata Fundației Anti-Corupție (FBK) condusă de opozantul Aleksei Navalnîi, a declarat în urma eliberării sale din închisoare că acuzațiile aduse împotriva sa sunt „răzbunare” din cauza faptului că Navalnîi a supraviețuit încercării de asasinare.

Consider că acest caz penal împotriva mea este, în primul rând, o răzbunare împotriva lui Navalnîi, indiferent de cât de absurd sună, se răzbună pe el pentru că a supraviețuit după ce a fost otrăvit cu arme chimice, se răzbună pe activitățile sale anticorupție”, a declarat Sobol pentru TV Dozhd.

Acuzațiile penale au fost demarate după ce Sobol a sunat la ușa casei unui ofițer din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) care a fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi în august.

Din moment ce nu-i pot face lui nimic acum, se pare că au decis să se răzbune pe mine,” spune Sobol, declarându-și nevinovăția și spunând că acuzațiile sunt „absurde”.

Sobol a fost reținută de poliție pe 25 decembrie și dusă la interogatoriu la Comitetul de Investigații. A fost audiată de șase ori pe tema unei examinări lansate de către un grup de jurnaliști și activiști, printre care se numără și Sobol. Aceasta a încercat să discute cu ofițerul FSB la el acasă pe 21 decembrie.

Ofițerul Konstantin Kudyavtsev a fost identificat ca cel care a primit un apel înregistrat de la Navalnîi în care s-a discutat despre otrăvirea activistului.

Pe 21 decembrie, Navalnîi a publicat înregistrarea audio a apelului. În această înregistrare, Kudryavtsev pare să creadă că se adresează unui agent de securitate rus, astfel încât descrie deschis circumstanțele otrăvirii lui Navalnîi cu un agent neurotoxic din epoca sovietică.

În urma unei plângeri depuse de mama ofițerului Kudryavtsev, s-a deschis o anchetă penală împotriva lui Sobol pentru violarea de domiciliul „prin folosirea violenței sau amenințând cu violența”.

În urma interogatoriului, Sobol a trecut de la statutul de martor la cel de suspect și a fost pusă sub acuzare conform Codului Penal rus pentru aceste fapte. Dacă va fi condamnată, va petrece între doi și cinci ani în închisoare.

În declarațiile sale pentru TV Dozhd, Sobol spune că acuzațiile împotriva sa sunt un avertisment pentru jurnaliștii care au scris despre otrăvirea lui Navalnîi.

Voi – TV Dozhd – l-ați abordat pe unul dintre cei ce l-au otrăvit pe Navalnîi, mergând la el acasă și cerându-i declarații. Eu m-am dus la alt apartament. Cei de la CNN au venit,” spune aceasta.

„De aceea, cred, sunt foarte speriați că jurnaliștii le vor încerca să vorbească cu cei care au încercat să-l asasineze pe Navalnîi. Prin mine, vor să intimideze și jurnaliștii.”

Sobol a postat pe Twitter un clip video de la raidul poliției din apartamentul ei pe 25 decembrie, înainte ca liniile sale de comunicare să fie închise. În clipul respectiv, fiica sa în vârstă de 7 ani poate fi auzită plângând în timp ce poliția bate la ușă, cerând să fie lăsată înăuntru.

Bat la ușă și spun că e poliția. Se pare că cercetarea va fi la mine acasă. N-am mai fost percheziționată înainte. Orice se poate întâmpla pentru prima oară. Motivul dat de ei e că am intrat recent în contact cu cei ce l-au otrăvit pe Navalnîi,” spune Sobol în clipul video.

Poliția a percheziționat apartamentul lui Sobol și i-au confiscat computerele și telefoanele, conform susținătorilor lui Navalnîi.

Navalnîi consideră că președintele Vladimir Putin este vinovat pentru otrăvirea sa. Opozantul rus s-a îmbolnăvit pe 20 august în timp ce zbura de la Tomsk la Moscova. Zborul său a fost deviat spre Omsk, unde doctorii ruși au declarat că nu există urme de otrăvire. Aceștia i-au indus lui Navalnîi o comă și apoi l-au transferat la un spital din Germania.

Testele de laborator din trei țări europene confirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novichok.

Rusia a respins repetatele cereri de a investiga otrăvirea și neagă implicarea agenților statului pe motiv că nu există dovezi. În octombrie, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, l-a acuzat pe Navalnîi de colaborare cu CIA, o acuzație pe care Sobol o numește „o prostie completă”.

Într-un caz penal de calomnie împotriva unui om de afaceri apropriat lui Putin, o judecătorie din Moscova le-a ordonat lui Sobol, Navalnîi, și organizației FBK să plătească 87,6 milioane de ruble, echivalentul a 1,15 milioane de dolari.

Sobol a anunțat la începutul acestui an că va candida în alegerile parlamentare din 2021.

Navalnîi rămâne în Germania, unde se recuperează după otrăvire. Acesta a declarat că intenționează să se întoarcă acasă în viitor.

XS
SM
MD
LG