Linkuri accesibilitate

BAC 2024. Absolvenții de liceu au avut luni proba scrisă la limba română. Care au fost subiectele


Probele scrise la BAC 2024 încep luni, pe 1 iulie, cu proba la Limba şi literatura română.
Probele scrise la BAC 2024 încep luni, pe 1 iulie, cu proba la Limba şi literatura română.

Peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) s-au înscris să susțină, pe 1 iulie, examenul scris la limba și literatura română de la Bacalaureat.

Actualizare 19:20. Ministerul Educației anunță că la proba de română au fost prezenți 98,3% dintre elevii înscriși, adică 123.583 de candidați prezenți dintr-un total de 125.694 de candidați înscriși - toate promoțiile.

2.077 de candidați au fost declarați absenți, iar 34 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Actualizare 15:15. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Descarcă de aici: Subiecte BAC 2024 Română Real

Descarcă de aici: Barem Subiecte BAC 2024 Română Real

Descarcă de aici: Subiecte BAC 2024 Română Uman

Descarcă de aici: Barem Subiecte BAC 2024 Română Uman

Actualizare 15:00. Poliţiştii au întocmit, luni, un dosar penal pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, după ce în mediul online au apărut subiectele de la prima probă scrisă a Bacalaureatului, transmite Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Potrivit sursei citate, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu - Biroul de Investigaţii Criminale s-au sesizat cu privire la faptul că, în jurul orei 9,20, în timpul susţinerii examenului de Bacalaureat 2024, la disciplina Limba şi literatura română, în mediul online au apărut imagini în care sunt prezentate subiectele examenului, atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Tehnologic „Ion Mincu", din localitate.

Actualizare 14:20. „Au fost subiecte accesibile din punctul meu de vedere”, spune Cristina Hopp, profesoară de limba română la Colegiul Silvic „Bucovina" Câmpulung Moldovenesc, care a analizat subiectele pentru Europa Liberă.

„Acum depinde foarte mult de copil. Pentru un elev, și sunt mulți copii la liceele tehnologice care înțeleg greu ceea ce citesc, textul argumentativ de la primul subiect li s-a părut greu. Depinde foarte mult de nivelul copilului, dar pentru un copil care a învățat subiectele nu ar trebui să pună probleme. Dar și la bacalaureat, la fel ca la Evaluarea Națională, e lipsă de imaginație în crearea subiectelor. Același subiect III- eseul - este identic cu subiectul III în urmă cu patru ani. La fel a fost - tot nuvela s-a dat”, a spus Cristina Hopp.

Actualizare 14.00. La unele licee, elevii au ieșit din examen după ora 13.00 pentru că au stat să le fie scanate foile de examene. Anul acesta, la fel ca la simularea națională de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, lucrările elevilor vor fi semnate pe o platformă online administrată cu ajutorul STS.

Actualizare 12:00 - Proba scrisă la limba română s-a încheiat. Elevii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au spus că examenul a fost „foarte ușor”.

Actualizare 11:25 - La profilul uman, subiectele la limba română au fost aceleași ca la real, diferența fiind subiectul al treilea, potrivit Știrile PROTV.

La primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimisianu „În vizită la Tudor Arghezi” din volumul „Amintiri și portrete”.

La al doilea subiect, elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.

La Subiectul III, candidații de la profilul uman au avut de făcut o caracterizare de personaj dintr-o nuvelă, în timp ce, la profilul real, elevii au avut de scris particularitățile unei nuvele.

Pe de altă parte, la centrul de examinare nr. 2783 din județul Gorj a fost declanșată o anchetă, deoarece de acolo s-au scurs subiectele imediat după începerea examenului, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Ionuț Catrina, potrivit EduPedu.

Publicația menționează că centrul în cauză ar fi Liceul Tehnic Ion Mincu din orașul Târgu Jiu.

Proba scrisă se încheie la ora 12:00.

Calendarul examenelor la BAC

Proba de limba română o susțin toți absolvenții de liceu, indiferent de profil, dar subiectele sunt diferite pentru Real și Uman.

  • Marţi, 2 iulie – proba scrisă obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie
  • Joi, 4 iulie – proba scrisă la alegere a profilului și specializării – (la alegere din fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie).
  • Vineri, 5 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Lucrările vor fi scanate în faţa elevilor, câte trei elevi rămânând în fiecare sală de examen, până la scanarea ultimei lucrări.

Evaluarea lucrărilor se va face digitalizat, prin intermediul platformei dedicate evaluării, gestionate de Ministerul Educaţiei.

Primele rezultate vor fi afișate anonimizat luni, 8 iulie, până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00. Rezultatele finale vor fi communicate în data de 12 iulie 2024, după soluționarea contestațiilor.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: a susținut probele de evaluare a competențelor, a susținut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puțin media 6 la probele scrise.

Înainte de probele scrise, elevii au susținut, în intervalul 17 - 27 iunie, probele de evaluare a competențelor la română, informatică și o limbă de circulație internațională. Aceste probe au fost notate cu nivel de competență - începător, avansat și excelent, iar, fără susținerea lor, elevii nu ar fi fost primiți în examenele scrise.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG