Linkuri accesibilitate

Banca de investiții cu sediul la Moscova mai acordă un împrumut unei companii din România


Este a doua finanțare pe care o primește compania Avicola Buzău
Este a doua finanțare pe care o primește compania Avicola Buzău

Banca Internațională de Investiții cu sediul la Moscova continuă împrumuturile acordate companiilor de pe piața locală. Cel mai recent, compania Avicola Buzău, producătorul brandului de pui CocoRico, a primit un credit pe șapte ani.

Anunțul Băncii Internaționale de Investiții vine la scurt timp după ce o altă companie din România, Agricover IFN, care oferă credite pentru fermieri, a primit un împrumut de zece milioane de euro.

De altfel, BII anunța, în urmă cu aproape o lună că are pe masa de discuții patru proiecte pentru România care totalizează 40 de milioane de euro.

Avicola Buzău este parte a grupului Aaylex, controlat de antreprenorul Bogdan Stanca. AAylex este unul dintre marii producători și exportatori de carne de pui din România.

„Grupul este un holding cu activitate în domeniul agriculturii, cu integrare verticală, care deține tot ciclul de producție de la incubarea ouălor la vânzarea de produse ready-meal, iar o cantitate semnificativă este exportată în interiorul UE, inclusiv în Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, Marea Britanie”, menționează banca cu sediul la Moscova.

Potrivit BII, împrumutul va ajuta grupul AAylex să își poată crește capacitatea de producție și linia de produse, dar va crește substanția și potențialul de export.

„Noua noastră investiție va oferi locuri de muncă pentru 200 de persoane și va duce la o creștere a volumelor exportate de România, inclusiv în rândul statelor noastre membre. Acest lucru corespunde în totalitate cu misiunea de dezvoltare a instituției noastre”, a precizat Denis Rodinov, șeful diviziei de împrumuturi și investiții din cadrul BII.

Valoarea împrumutului pentru Avicola Buzău nu a fost anunțată, însă nu este pentru prima dată când producătorul de pui lucrează cu BII.

Atât Agricover IFN, cât și Avicola Buzău se aflau pe lista de companii în care BII a investit și în trecut.

Astfel, în 2015, BII a acordat un împrumut companiei Agricover Credit IFN, în valoare de 10 milioane de euro, scadent în șapte ani. Agricover Credit IFN, parte a grupului Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, a mai primit recent un alt împrumut de la BII, tot de 10 milioane de euro, scadent tot în șapte ani.

Un an mai târziu, în 2016, un împrumut cu valoare de 4,3 milioane de euro, cu o scadență la cinci ani, a mers către Avicola Buzău. „Fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea de bunuri (ferme de pui și abatoare pentru a crește producția proprie de pui)”, preciza atunci BII.

După cum au precizat reprezentanții Băncii Internaționale pentru Investiții, pentru Europa Liberă, în prezent, portofoliul de împrumuturi în România acoperă domenii precum infrastructura, sectorul serviciilor, agricultura și industria alimentară, susținerea IMM-urilor.

„Depășește în prezent 100 de milioane de euro și intenționăm să îl creștem, având deja un număr de proiecte în evaluarea băncii”.

România este al cincilea cel mai mare acționar al băncii cu 7,92%, potrivit BII. Volumul proiectelor din România, care cuprind investiții și împrumuturi acordate, reprezintă 11% din portofoliul de împrumuturi, depășind 100 de milioane de euro. Valoarea împrumuturilor nete acordate de BII ajunsese la nivelul anului trecut la aproape 753 de milioane de euro.

Economistul Dragoș Cabat amintea anterior că, prin astfel de împrumuturi „poate crește influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”.

La finalul lunii martie, banca a anunțat un alt împrumut acordat grupului agro-industrial Trans-Oil, cel mai mare jucător din piața de profil din Republica Moldova, pentru achiziționarea fabricii de ulei de la Țăndărei, cunoscută sub numele de Ultex Țăndărei.

Compania Trans-Oil a fost fondată de cetățeanul rus Vaja Jhashi, care deține funcția de CEO, născut în Georgia (URSS), care ar avea, potrivit portalului anticoruptie.md, și pașaport american. Newsweek România a scris că firma lui Vaja Jhashi este, de fapt, sub influența lui Vlad Plahotniuc, conducătorul de facto al guvernului de la Chișinău.

Banca Internațională de Investiții, de la Moscova la Budapesta

Banca Internațională de Investiții este fosta bancă a țărilor comuniste și a fost creată în 1970.

Nouă state foste comuniste au continuat să rămână sau au revenit ulterior ca acționari ai BII: Rusia, care deține aproape jumătate din acțiuni, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia.

După o perioadă de relativă amorțire, care a durat din 1990 până în 2012, banca, cu sediul la Moscova, a decis să își reia activitatea. Recent, a intrat în atenția publică după ce conducerea băncii a decis mutarea sediului central la Budapesta, o mișcare care a dat semnale alarmante.

De pildă, în acordul internațional de stabilire a noului sediu la Budapesta, discutat de Parlamentul maghiar în urmă cu ceva vreme, pe lângă detaliile legate de clădirile pe care le va oferi statul maghiar pentru noul sediu și de faptul că cetățenii maghiari vor plăti toate costurile – inclusiv renovări, chirie și securitate – sunt prevăzute și o serie de imunități pentru a garanta faptul că statul maghiar nu va putea intra în clădire fără autorizație prealabilă, scrie Index.hu.

În plus, angajații și familiile acestora vor beneficia de imunitate diplomatică. Mai mult, statul maghiar va trebui să se asigure că invitații BII – „experți și consilieri care acționează în interesul băncii” – vor putea intra în țară „fără a se ține cont de cetățenia lor”, iar Ungaria va fi obligată să le furnizeze imunitate diplomatică celor care au de-a face cu banca, mai scris Index.hu.

XS
SM
MD
LG