Linkuri accesibilitate

Barna, după consultările cu PNL: Nu a existat o solicitare de a vota sau nu acest guvern


Barna spune că PNL nu a avut o cerință expresă de a i se vota guvernul, după cum nici USR nu știe prea bine ce va face în ziua votului de învestitură: dacă va vota sau nu guvernul Cîțu
Barna spune că PNL nu a avut o cerință expresă de a i se vota guvernul, după cum nici USR nu știe prea bine ce va face în ziua votului de învestitură: dacă va vota sau nu guvernul Cîțu

USR nu a luat, încă, o decizie privind votul în parlament la învestirea guvernului Cîțu, dar discuțiile avute luni seară cu PNL au fost „în logica decisă de CCR și de președintele Iohannis pentru încercarea de constituire a unei majorități, care să scoată România din această criză politică”, a declarat Dan Barna, președintele partidului, după discuțiile avute luni cu PNL.

”Obiectivul a fost să avem un vot în parlament, să putem merge mai departe, să ieșim din această criză în care, de fapt, nu se întâmplă nimic și stăm sub această administrație a guvernului interimar”, a mai spus liderul USR.

Cu toate acestea, el nu a putut să ofere o informație precisă privind ceea ce va face USR la votul de învestitură din parlament.

„Voi discuta cu colegii mei. Am mai spus-o de mai multe ori, nu există un vot în alb în ceea ce privește PNL din punctul nostru de vedere. O să vedem care este performanța în parlament și a miniștrilor și vom lua o decizie”, a adăugat Dan Barna.

Cât privește cerințele PNL, el susține că „a fost, cumva, interesantă poziționarea în cadrul acestei discuții, pentru că nu a existat o solicitare într-un fel sau altul de a vota sau de a nu vota acest guvern”.

„Suntem doar în logica constituțională, în care trebuie îndeplinite procedurile parlamentare necesare pentru ieșirea din criză și pentru stabilitate. Din punctul nostru de vedere, România chiar are nevoie de stabilitate. Avem perspective unei crize în zona de sănătate publică. Nici pe partea economică nu stăm strălucit. Din această perspectivă, noi credem că trebuie să mergem spre stabilitate. Am exprimat această poziție a USR premierului desemnat. E cumva suprinzător, nu a existat o solicitare expresă legată de vot”, a continuat Barna.

Barna a evitat să spună explicit și dacă partidul său își menține dorința de a avea anticipate.

Obiectivul pe care ni l-au transmis CCR și președintele este de a încerca să ieșim din criză și de a avea un guvern stabil. Dacă se va ajunge la un guvern stabil, vom avea acest lucru. Dacă, însă, nu se va putea constitui o majoritate, din ce se întâmplă în aceste zile și în discuția de astăzi, vom face pașii necesari pentru anticipate. USR acceptă în orice secvență necesitatea de a ieși cât mai repede din criză”, a mai declarat liderul USR.

Florin Cîțu a depus vineri la parlament lista noului guvern și programul de guvernare, care au fost validate de Biroul Executiv al PNL.

Florin Cîțu a anunțat că a format o echipă de negociere, care, începând de luni, va căuta o nouă majoritate parlamentară.

Ludovic Orban a declarat că alegerile anticipate vor depinde de poziționarea parlamentarilor în timpul negocierilor. „Noi ne ducem la negocieri în încercarea de a forma o majoritate”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, care asigură și interimatul funcției de premier până la instalarea unui nou Cabinet.

Este al doilea guvern pe care îl propun liberalii după căderea Cabinetului Orban, după ce precedenta propunere nu a fost supusă la vot în Parlament în termenul de 15 zile, prevăzut de regulamentul ședințelor comune ale celor două camere.

Ludovic Orban și-a depus mandatul după ce procedura acordare a încrederii Guvernului a fost suspendată de PSD, ca și după decizia Curții Constituționale, care a considerat că un premier desemnat trebuie să caute o majoritate parlamentară în Parlament.

Florin Cîțu a declarat că va negocia obținerea unei majorități parlamentare, însă este neclar în acest moment ce șanse sunt ca un un guvern nou să primească girul Parlamentului. Nu e clar nici dacă noua propunere de guvern va fi respinsă, caz în care se poate spune că ne aflăm încă în interiorul procedurii pentru alegeri anticipate, care spune că Parlamentul se dizolvă dacă nu este acordată încrederea a două guverne în termen de 60 de zile de la prima solicitare.

PSD nu dorește alegeri anticipate, în acest caz, dacă social-democrații vor vota Cabinetul Cîțu, instalarea unui nou guvern va închide procedura pentru alegeri anticipate.

XS
SM
MD
LG