Premierul Ludovic Orban și Dan Barna au avut marți o întâlnire la sediul guvernului, în care au stabilit strategia pe care o vor urma pentru ca guvernul Orban II să fie picat în parlament, pentru a putea fi făcut următorul pas în declanșarea anticipatelor.
Cu toate acestea, Barna a admis la ieșirea de la discuții că există posibilitatea ca PSD să intre într-o logică a tergiversării, „prin birouri permanente și prin lipsă de cvorum”, motiv pentru care, în cazul în care guvernul nu va putea fi picat, cel puțin în acest mandat să fie rezolvate alegerea primarilor în două tururi și desființarea secției speciale de anchetare a magistraților.
- „Perspectiva este una foarte clară, în momentul de faţă: să picăm această primă propunere de guvern care se află acum pe masa parlamentului pentru a ajunge la cea de-a doua nominalizare, care, la rândul ei, fiind respinsă, să intrăm în ceea ce aşteaptă toată România, respectiv alegeri anticipate (...).I-am cerut premierului şi a fost de acord ca, pentru cel de-al doilea guvern, primul obiectiv al programului de guvernare să fie alegerea primarilor în două tururi (...), astfel încât, în situaţia în care cei de la PSD vor forţa învestirea unui guvern, acel guvern să aibă un mandat de la parlament să revină la primarii în două tururi, să rezolve şi să ia măsurile pe mediu, spre exemplu, sau pe cele legate de Secţia specială, care se găsesc în momentul de faţă în acordul cu PNL", a declarat Barna, la ieșirea de la Palatul Victoria.
Cei doi au discutat și despre posibilitatea de a avea candidați unici în fiefurile PSD.
”Există o deschidere reală pentru ca acolo unde avem primari PSD în funcţie să căutăm variante prin care să scăpăm de PSD. Una dintre variante este, într-adevăr, aceea de a susţine candidaţi unici, cum este şi situaţia Bucureştiului, obiectivul cel mai important, de altfel", a spus liderul USR.
Cât privește posibilitatea ca PNL și alianța USR PLUS să aibă un candidat comun, „poziţia premierului a fost aceea de deschidere spre dialog în momentul în care vom avea şi noi şi cei la PNL cifrele sondajelor şi putem să facem nişte estimări şi nişte scenarii", a mai spus Barna.
Într-un interviu dat TVR vineri seară, Ludovic Orban s-a arătat reticent cu privire la eficiența alianțelor de la nivel local, unde a spus că PNL își desemnează candidații doar în raport de șansele cu care aceștia sunt creditați în sondaje.
Cu toate acestea, el a spus că nu respinge o „anumită formulă” dacă aceasta se poate dovedi câștigătoare.
„Noi facem sondaje de opinie în fiecare localitate şi în fiecare judeţ, pentru că avem doi, trei candidaţi pe care îi măsurăm. Evident, noi vrem să vedem şi agenda populaţiei, care sunt priorităţile din perspectiva populaţiei şi ne desemnăm candidaţii de primar în urma acestei cercetări sociologice. Asta nu înseamnă, de exemplu, că, dacă s-ar putea într-o localitate că e mai bine să se meargă într-o anumită formulă, eu n-aş susţine. E o situaţie care se va decide în fiecare organizaţie locală", a spus Ludovic Orban în interviul acordat TVR.
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat joia trecută pe Ludovic Orban să formeze unui nou guvern, anunțând că își păstrează ca primă opțiune alegerile anticipate.
Guvernul Orban a fost demis de parlament, pe 5 februarie, la trei luni de la învestirea sa, după ce și-a angajat răspunderea pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Birourile Permanente Reunite ale deputaților și senatorilor au decis marți ca votul pentru noul guvern Orban să aibă loc pe 24 februarie, iar audierile miniștrilor să aibă loc timp de trei zile, între 17-19 februarie.
Ludovic Orban are, între timp, întâlniri cu reprezentanții partidelor pentru a-i convinge să dea vot negativ la învestirea noului guvern, ca să se poată ajunge la alegeri anticipate.
El s-a întâlnit marți dimineață cu Kelemen Hunor, dar discuțiile au intrat în impas în momentul în care liderul UDMR i-a cerut să renunțe la modificarea legii alegerilor parlamentare, să nu mai publice ordonanța de urgență în Monitorul Oficial (MO), iar Ludovic Orban a refuzat.
În ceea ce privește calendarul electoral, odată finalizată procedura de dizolvare a Parlamentului, Ludovic Orban a spus că analizează inclusiv posibilitatea ca alegerile anticipate să fie organziate în același timp cu alegerile locale, iar decizia va fi luată în funcție de prevederile Constituției și de decizii ale Curții Constituționale.