Linkuri accesibilitate

Belarus. Președintele Lukașenko spune că îi va elibera din închisoare pe opozanții bolnavi


Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, în timpul paradei militare care marchează cea de-a 80-a aniversare a eliberării Belarusului de sub dominația nazistă. 3 iulie 2024
Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, în timpul paradei militare care marchează cea de-a 80-a aniversare a eliberării Belarusului de sub dominația nazistă. 3 iulie 2024

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că este probabil să emită o amnistie pentru unii dintre oponenții săi politici aflați în închisoare, dar care acum sunt grav bolnavi. Acești opozanți au fost închiși pentru participarea la protestele împotriva realegerii lui, în 2020.

Alexandr Lukașenko, la putere din 1994, este unul dintre cei mai apropiați aliați ai liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. El este acuzat de oponenții săi și de grupurile occidentale de încălcări ale drepturilor omului și de represiunea și închiderea la închisoare opozanților politici.

Realegerea lui Lukașenko pentru un al șaselea mandat, în 2020, a declanșat proteste de stradă fără precedent, în care demonstranții l-au acuzat de fraudarea votului. Poliția a reținut în masă participanți la proteste, în lunile de după alegeri. Grupurile pentru drepturile omului spun că ar fi vorba despre mai mult de 25.000 de persoane reținute.

„Să nu fiți surprinși dacă oamenii noștri care sunt grav bolnavi vor fi eliberați în câteva zile. Acești oameni sunt cu adevărat bolnavi, mai ales cu cancer”, a declarat Lukașenko la o adunare care marchează sărbătoarea națională a Belarusului, scrie AFP.

Alexandr Lukașenko nu i-a identificat pe cei care ar putea fi amnistiați.

Grupul de opoziție pentru drepturile omului Viasna a făcut o listă de 1.403 prizonieri politici din Belarus. În luna mai erau documentate 254 de cazuri în care deținuții politici aveau probleme de sănătate, dintre care 92 în stare gravă și 63 cu vârste peste 60 de ani.

Serviciul Belarus al RFE/RL scrie că printre cei care suferă de cancer se numără politicianul regional Grigori Kostusiov, jurnalista Ksenia Luțkina, muzicianul Pavel Kuchinsi, activistul religios Pavel Kuchinski și Ruslan Sluțki, acuzați de sabotarea liniilor de cale ferată.

Putearea lui Alexanr Lukașenko a fost consolidată după ce, în timpul protestelor din 2020, președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat de sprijinul său.

În 2022, liderul belarus a permis ca teritoriul țării sale să găzduiască trupe rusești care se pregăteau de invadarea Ucrainei.

Majoritatea celor mai importanți opozanți al lui Alexandr Lukașenko au fugit în străinătate, mai ales în Lituania și Polonia.

Printre cei aflați în exil se află candidata prezidențială învinsă Svitlana Tihanovskaia, care conduce acum opoziția politică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG