Linkuri accesibilitate

Lista bisericilor fără autorizație de securitate la incendiu. Șef ISU: Preoții spun că îi apără divinitatea


Pompierii au descoperit că mai multe lăcașuri de cult nu respectă legea privind securitatea în caz de incendiu, dar nu le pot închide nici măcar temporar. (Imagine generică cu o biserică din București).
Pompierii au descoperit că mai multe lăcașuri de cult nu respectă legea privind securitatea în caz de incendiu, dar nu le pot închide nici măcar temporar. (Imagine generică cu o biserică din București).

Incendiile nu ocolesc biserica, încearcă să transmită pompierii reprezentanților celor peste 300 de lăcașuri de cult care nu au autorizație de securitate la incendiu. Lista cuprinde mai multe tipuri de nereguli descoperite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU)

Au trecut șase ani de la incendiul din clubul Colectiv. România nu a învățat multe din lecția tragică, iar ea se poate repeta, din păcate, pentru că multe probleme au rămas nerezolvate. Școlile, bisericile, dar și spitalele, funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

Un lăcaș de cult nu poate să fie închis de Departamentul pentru Situații de Urgență oricâte nereguli s-ar descoperi și cât de mare ar fi pericolul de incendiu, spre deosebire de alte instituții.

Spre exemplu, dacă într-un cinematograf s-ar încălca legea, el ar primi o amendă, în primă fază, iar, dacă problema nu s-ar rezolva, s-ar trece la închiderea temporară. Nu același lucru se întâmplă în cazul lăcașurilor de cult, școlilor sau spitalelor. Pompierii pot amenda biserica, dar nu o pot închide.

Departamentul pentru Situații de Urgență prezintă anual situația din teren în cazul lăcașurilor de cult, iar informarea este trimisă către Secretariatul de Stat pentru Culte. În ultimul an, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 2.666 unități de cult și s-au constatat 8.180 încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor.

Ce au descoperit pompierii

Printre deficiențele care se regăsesc la majoritate unităților de cult se numără:

  • funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu
  • neasigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor în cazul producerii situațiilor de urgență
  • neasigurarea construcțiilor cu mijloacele de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate.

Într-un top al județelor în care se înregistrează probleme cu securitatea la incendiu în cazul lăcașurilor de cult pe primul loc se situează Sălajul.

  1. Sălaj – 29 obiective
  2. Maramureș – 22 obiective
  3. Neamț – 20 obiective
  4. Constanța – 18 obiective
  5. Brăila – 17 obiective
  6. Bacău – 15 obiective
  7. Gorj – 14 obiective
  8. Galați – 14 obiective
  9. Suceava – 13 obiective
  10. Ialomița – 13 obiective

306 unități de cult controlate au efectuat lucrări de modificare sau construcțiile au fost puse în funcțiune fără să existe autorizația de securitate la incendiu.

Preoții invocă protecția divină

„​Vorbim și despre lipsă de interes și de o atitudine legată de modul: domnule, la un lăcaș de cult nu se poate întâmpla un astfel de eveniment pentru că suntem sub protecția divină”, a declarat, pentru Europa Liberă, generalul de brigadă Gabriel Duduc, adjunct al inspectoratului general al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU).

Mesajul a venit din partea preoților, iar reprezentanții IGSU atrag atenția că protecția divină nu reprezintă o garanție că bisericile nu pot arde sau incendiile nu pot apărea.

„​Este vorba de neglijență în ultimă instanță, de tolerarea unor stări de fapt care conduc la astfel de evenimente, iar în unele situații, de lipsă de interes, nu se duce la capăt un proces de autorizare. Nu ne putem prevala de protecția divină”, avertizează Gabriel Duduc.

Poate funcționa un cinematograf fără autorizație de securitate la incendiu? Europa Liberă l-a întrebat pe oficialul IGSU dacă un cinematograf care nu are autorizație de securitate la incendiu poate funcționa la fel ca un locaș de cult.

​Diferența este că în situația cinematografului, dacă înregistrăm încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, se poate adopta măsura de oprirea a funcționării, ceea ce nu se întâmplă în cazul lăcașului de cult
generalul de brigadă Gabriel Duduc, adjunct al inspectoratului general al IGSU

Astfel, IGSU nu are pârghia legală pentru a închide, chiar și temporar un lăcaș de cult, cum se poate întâmpla în cazul unui cinematograf. Pe lângă amenzi, oficialii pot reveni pentru a verifica dacă s-au remediat problemele constatate anterior. O altă diferență, în opinia celor de la IGSU, între un cinematograf și o biserică, este caracterul celor care vin la cele două obiective.

„Facem o diferență între prezența utilizatorilor, pasageră, nefamiliarizată cu construcțiile și anumite categorii de construcții, cum sunt și școlile, la care nu putem opri funcționarea. La fel e și lăcașul de cult unde enoriașii cunosc biserica”, a afirmat generalul de brigadă pentru Europa Liberă.

În timpul marilor sărbători religioase, pompierii sunt alături de lăcașurile de cult cu echipaje de intervenție. Dar și aici apare o problemă: acest lucru nu se poate întâmpla pe tot parcursul unui an. Generalul Duduc susține că nu se poate asigura caracterul permanent pentru apărarea împotriva incendiilor, ci ar trebui ca și lăcașurile de cult să respecte măsurile care sunt stabilite prin lege.

Pentru încălcarea legislației privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 6.609 sancțiuni contravenționale, dintre care 149 de amenzi în cuantum de 286.001 de lei și 6.460 de avertismente.

Vasile Bănescu: Este o situație în care se află și mii de școli, e o rană socială"

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susține că „preotul paroh, prin consiliul parohial, are obligația să remedieze situația deficitară, solicitând ajutorul autorităților bisericește superioare dacă este nevoie”, acolo unde autoritățile descoperă vulnerabilități.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Vasile Bănescu subliniază că fiecare lăcaș de cult trebuie să fie în ordine din toate punctele de vedere conforme cu legea.

„Observ însă că este vorba despre o situație în care se află sute sau poate mii de școli sau alte instituții din România în 2021. Aceasta nu este deloc o consolare, ci o rană socială care trebuie vindecată împreună cu autoritățile responsabile”, a declarat Vasile Bănescu pentru Europa Liberă.

Tarciziu Șerban: „Nu am uitat imaginile de la Colectiv"

Printre lăcașurile de cult fără autorizație de Securitate la incendiu se află și cele ale Bisericii Romano-Catolice. Și aici se vorbește despre descentralizarea deciziei și rezolvarea problemelor.

„După incendiul de la clubul Colectiv, controalele ISU au fost mult mai exigente și foarte multe probleme s-au remediat pe parcurs. Sunt convins că există toată bunăvoința în această privință, iar episcopii își asumă aceste responsabilități. Fiecare episcop se află în legătură cu responsabilii bisericilor din localitățile din subordine și sunt convins că nu tratează astfel de probleme cu lejeritate, ci dimpotrivă”, a fost poziția purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano – Catolice de București, Tarciziu Șerban.

Imaginile de la Colectiv sunt în continuare foarte puternice și nu pot să fie uitate, menționează reprezentantul romano-catolicilor.

Potrivit acestuia, pe lista IGSU se află doar un singur lăcaș de cult care aparține de Arhidieceza de București și care nu are autorizație de securitate la incendiu, dar acest lucru nu reprezintă un pericol, fiind vorba de o biserică nouă pentru care nu au ieșit încă toate documentele.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG