Tot ce trebuie să facem e să ne adaptăm și să ne gândim, în joburile pe care le avem, cum ne putem folosi de AI, pentru a ne ușura munca, spune Bogdan Putinică, managerul general al Microsoft România.
„AI-ul despre care tot vorbim de parcă este bau-bau, este un ajutor în momentul de față. Un AI pe care știi să îl folosești, dacă ești bun la tehnologie, te poate ajuta să îți faci treaba. AI-ul nu te dă afară. Te dai afară singur dacă ești incapabil, dacă nu mai ești în stare să muncești în funcție de ceea ce ți se cere de către societate, de către vremuri, de către timpurile pe care le trăiești”, susține managerul Microsoft România.
Cât privește joburile aflate în pericol de dispariție, acesta aduce aminte de declinul demografic al României și pierderea oamenilor calificați.
„În fiecare an, cei 190.000 – 200.000 care pleacă reprezintă populație calificată. Cine o să facă joburile pe care le făceau acești oameni? Nu are cine să le facă. Putem să le facem cu un număr mai scăzut de oameni care sunt mai productivi. Cum poți să fii mai productiv? Folosind o astfel de tehnologie care te ajută să faci treaba mai repede”, spune Putinică.
Acesta vede un risc de anxietate tot mai răspândită în rândul celor care nu vor reuși să se adapteze prezentului și viitorului.
„Nici măcar anxietate nu i-aș spune. I-aș zice risc de pierdere a relevanței. Dacă nu vorbești engleza, dacă nu știi tehnologie, sunt niște chestii pe care nu le poți face. Poți să te descurci, dar devii irelevant. Trebuie să fim un pic la zi, să ne păstrăm curiozitatea de a învăța, de a citi, să nu rămânem închistați, ruginiți într-o poziție cu care am ieșit din liceu sau din facultate. Nu e o poziție valoroasă pe piața muncii, e una de memorator”, este sfatul șefului Microsoft.
Bogdan Putinică: Ar trebui să fim mândri de ION, dar contează și cine e la celălalt capăt
Despre ION, consilierul guvernamental al României, Bogdan Putinică spune că este un canal de comunicare între simplul cetățean și guvern. E nevoie, însă, ca, la capătul celălalt al lui ION, să există și cineva care să facă ceva cu informațiile pe care ION le primește de la noi.
„A fost făcut de niște români. Ar trebui să fim și un pic mândri, dacă n-am fi cârcotași să găsim paiul din ochiul dușmanului. N-au folosit tehnologie de pe nicăieri, au făcut-o ei, bravo lor, și au pus-o în slujba noastră”, susține managerul Microsoft.
Șeful Microsoft explică de ce suntem la coada Europei, la capitolul digitalizare
De ce România stă atât de prost la capitolul digitalizare, fiind la coada clasamentului european? „Pentru că politicienii nu fac ce spun”, crede Putinică.
„În Republica Moldova, din 2013, actele de identitate se pot obține pe internet, digital, frumos, modern. Suntem în 2023 și în România nu avem asta. Se construiește Autostrada Transilvania de 200 de milioane de ani. Ce poți să-i spui unei astfel de țări? Dragă clasă politică, înțelege că tehnologia te ajută să fii mai bun, mai rapid, mai competitiv, să faci mai mulți bani”, e mesajul managerului Microsoft pentru cei care conduc România.
Cum a ajuns Bogdan Putinică unul dintre primii milionari ai României în IT?
Secretul e în muncă și calitatea lucrului pe care îl faci: „Am muncit ca nebunul 20 de ore pe zi, lejer, în primii 3 ani de zile. Acum muncesc tot ca nebunul în jur de 14. Diferența o face calitatea, niciodată prețul. Am ținut foarte mult, cu încrâncenare, ca standardul serviciilor oferite să fie maxim. Nu am lăsat acest standard jos și asta s-a văzut”.
La întrebarea care sunt cuvintele care definesc prezentul și viitorul, răspunde simplu: evoluție, dar și lipsă de educație.
„Trăim într-o țară mișto, suntem mândri de ea, dar trebuie să înțelegem că, totuși, suntem ultimii. Educația este un subiect foarte vitregit. Noi ne-o facem cu mâna noastră. Dacă ne place să fim ultimii, bulgarii sunt de două ori peste noi, din punctul de vedere al capacității de a utiliza tehnologia, dacă ne place să avem salarii mici, asta e, primim ce facem, nu?”, mai spune Putinică la Smartjobs, pentru Europa Liberă.