Linkuri accesibilitate

Bulgaria cere Rusiei să nu mai spioneze, amenință să expulzeze diplomați


Premierul bulgar Boiko Borisov cere Rusiei să oprească activitățile de spionaj din țara sa

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut sâmbătă Rusiei să nu mai spioneze țara sa, la o zi după ce autoritățile din statul membru NATO au arestat un grup de spioni care transmiteau secrete militare Rusiei.

Procurorii au pus sub acuzare șase persoane, inclusiv foști și actuali ofițeri militari de informații, pentru transmiterea de informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE la Ambasada Rusiei la Sofia.

Din octombrie 2019, statul membru UE și NATO a expulzat cinci diplomați și angajați ai Ambasadei Rusiei acuzați de efectuarea unor activități de spionaj.

Încă o dată ar putea fi necesar să se declare diplomații ruși persona non grata. Cu operațiunea de ieri, apelez din nou la liderii lor să nu mai spioneze în Bulgaria", a spus Borisov.

„​Prietenia este prietenie, dar parteneriatul nostru euro-atlantic este un factor inevitabil", a adăugat el.

Ambasada Rusiei a negat vineri acuzațiile de spionaj, spunând că aceastea fac parte din „încercări neîncetate de a bloca dialogul ruso-bulgar și de a demoniza încă o dată țara noastră”.

Bulgaria are legături culturale, istorice și economice strânse cu Rusia, principalul partener energetic al țării.

Statele Unite și Marea Britanie au declarat, pe 20 martie, că vor fi alături de Bulgaria împotriva activităților ruse „maligne”.

„​Bulgaria este prietenă, aliată NATO și parteneră. Urmărim cu atenție investigația bulgară asupra unui presupus cerc de spionaj rus. SUA sprijină cu tărie suveranitatea Bulgariei și este alături de bulgari împotriva acestor activități maligne pe teritoriul lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a emis o declarație similară în care denunță „acțiunile ostile” ale Rusiei.

Marea Britanie este alături de Bulgaria împotriva activității maligne a Rusiei, care încearcă să submineze suveranitatea aliatului nostru NATO. Susținem pe deplin eforturile Bulgariei de a destructura un presupus cerc de spioni și de a lua măsuri pentru a stopa acțiunile ostile ale Rusiei pe teritoriul său", a scris Raab pe Twitter.

XS
SM
MD
LG