El nu precizează care este motivul, dar la 7 august, Vejdi Rașidov a demisionat din funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru cultură și mass-media, dar și din cea de membru al conducerii GERB.
Acest lucru a avut loc după ce Rașidov a făcut comentarii obscene și jignitoare, la un microfon deschis în plen, în legătură cu amendamentele la Legea privind protecția împotriva violenței domestice, aflate în discuție în parlament la acel moment.
După comentariile sale șocante, Rașidov și-a cerut scuze „întregii societăți bulgare și victimelor violenței", spunând că își dă seama că „limbajul pe care l-a folosit a fost inacceptabil, mai ales în timpul dezbaterii actuale".
Mii de oameni au organizat mitinguri de protest în capitală, Sofia, și în alte orașe bulgare, în urma unui caz de violență șocantă împotriva unei femei de 18 ani.
Incidentul s-a petrecut pe 26 iunie în centrul orașului Stara Zagora, unde o femeie identificată după inițialele ei, DM, ar fi fost bătută și desfigurată cu un cuțit de către iubitul ei, dar cazul a fost făcut public abia pe 28 iulie după ce familia și-a exprimat nemulțumirea față de ritmul lent al anchetei.
Aproximativ 5.000 de oameni au protestat la Sofia pe 31 iulie și alte mii în restul țării și în Stara Zagora, localitatea în care justiția s-a dovedit foarte blândă cu agresorul.
Suspectul în vârstă de 26 de ani, identificat de presa bulgară ca Georgi Georgiev, a fost arestat după atac, dar un tribunal din Stara Zagora l-a eliberat ulterior după ce a calificat rănile femeii ca „uşoare”.
A fost rearestat pe 31 iulie după ce cazul a fost făcut public, stârnind un val de indignare publică, iar parchetul a anunțat că „accelerează” ancheta.
În caz a fost numită un nou procuror, Janeta Nedkova.
Nedkova a cerut o nouă expertiză medicală pentru a stabili cât de grave sunt de fapt rănile victimei.
Victima a spus că Georgiev a tăiat-o de sute de ori, i-a rupt nasul și a ras-o în cap.
Manifestanții au cerut o revizuire a legislației și măsuri de protecție a femeilor.
Statisticile poliției bulgare arată că 18 femei au fost ucise în primul trimestru al acestui an de partenerii lor.
Activiștii pentru drepturile femeilor spun că numărul este de fapt mult mai mare.
Bulgaria nu a ratificat încă Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul.
Uniunea Europeană a aderat la Convenția de la Istanbul în iunie, iar Bulgaria, membră a UE din 2007, va trebui să respecte prevederile convenției.