Linkuri accesibilitate

Cîțu: Jumătate din PSD ar trebui să fie la pușcărie. A afectat economia și a panicat populația


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu

Jumătate din PSD ar trebui să fie la pușcărie din cauza declarațiilor alarmiste făcute în perioada pandemiei, spune ministrul Finanțelor Florin Cîțu. El a amintit de datoriile lăsate de PSD numai la concedii medicale, de trei miliarde de lei, și a anunțat investiții masive la infrastructură, mai multe decât în ultimii 10 ani, cu o sumă record care va fi acordată Transporturilor după rectificare. Întreaga criză, spune titularul de la Finanțe, a costat 3,1 miliarde de lei, din care 2,2 miliarde de lei au fost acordate numai pentru șomajul tehnic, fără a mai lua în calcul și bonusurile pentru cadrele medicale care nu au fost încă plătite.

"Dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, jumătate din membrii PSD erau astăzi în pușcarie pentru că au afectat economia și au panicat populația", a declarat Florin Cîțu într-un interviu acordat Digi 24.

Ministrul a spus că a scăzut numărul de persoane care nu mai beneficiază de șomaj tehnic, ceea ce înseamnă că oamenii s-au întors la muncă.

"Aprilie a fost cea mai dură lună. Dar am reușit să luăm măsurile care să elimine efectele. Provocarea a fost să îi ținem sănătoși acasă pe oameni, dar să le ținem și locurile de muncă. S-a plătit doar pentru șomajul tehnic 2,2 miliarde de lei. Acum vedem scăderea oamenilor care folosesc șomajul tehnic, pentru că se întorc la muncă", a mai spus ministrul.

PSD a lăsat 3 miliarde de lei restanțe la concedii medicale

El a făcut un inventar al derapajelor PSD, despre care a spus că a plătit reclamă în presă pentru a transmite mesaje de panică în rândul populației și că a lăsat restanțe 3 miliarde de lei la concedii medicale.

În schimb, programul IMM invest, spune ministrul, este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani, pentru că peste 8 mii de firme au contactat împrumuturi. De asemenea, prin start up nation au fost garantate 7,2 miliarde de lei credite pentru companii, cu dobândă zero, în timp ce în doi ani de guvernare PSD s-au garantat 2 miliarde de lei.

„Acum este momentul să devenim o economie competentă și veți vedea măsurile luate în acel plan pe care-l prezentam miercuri, a spus Cîțu referindu-se la investițiile în infrastructură, de 13 miliarde de lei, mai mari decât cele făcute în ultimii 10 ani și la suma record care va fi alocată ministerului Transporturilor după rectificare.

Prioritatea: investițiile în infrastructură

„Investiția în infrastructură va fi prioritatea numărul 1. Trebuie să începem autostrăzile în acest an. Autostrada Sibiu-Brașov trebuie începuta în acest an", a completat ministrul.

„Tot ce e investiție va avea bani în plus anul acesta. Este singurul mod în care putem să avem o economie care să se dezvolte și în viitor ca să putem să plătim cheltuielile pe care le avem și astăzi. Aici vorbim și de pensii, salarii, ajutoare sociale. Dacă vrem să avem bani să le plătim și în viitor, trebuie să investim astăzi, ca economia să meargă mai departe”, a spus Cîțu.

„Nu trebuie doar să semnăm că vom avea o autostradă, trebuie să începem aceste autostrăzi anul acesta, sunt autostrăzi pe care le doresc românii. Și celelalte mari obiective pe care le avem, spitale regionale”, a adăugat el.

Ministrul spune că aceste investiții vor atrage la rândul lor alți investitori, inclusiv investiții străine.

„Investitorii internaționali întotdeauna se vor uita la oportunități. Iar România, astăzi, beneficiază de ceea ce se întâmplă la nivel global: se schimbă lanțul de producție. Toți am văzut că dependența de China nu a fost optimă. Și atunci, o mare parte din ceea ce se producea în China își va căuta alte zone. România trebuie să fie pregătită să primească acel capital care caută oportunități”, a spus Cîțu.

El a mai spus că întreaga criză a costat până acum România 3,1 miliarde de lei, în care sunt incluse atât echipamentele de protecție, cât și cheltuiele sociale, cum ar fi șomajul tehnic, mai puțin bonusul pentru cadrele medicale implicate în linia întâi a bătăliei anti-covid.

„Criza coronavirus a costat 3,1 miliarde de lei cheltuiți direct pentru COVID-19, inclusiv șomajul tehnic și materialele de protecție. Bonusul pentru medici nu a fost încă plătit, va urma. Luna iunie a fost o surpriză plăcută și credem că în 2020 încasările vor fi mai mari față de anul trecut, în aceeași lună”, a mai spus Florin Cîțu.

***

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a fost invitat, luni, pentru a treia oară, la audieri, de Comisiile economică şi de buget din Senat privind „derularea Programului IMM Invest România, strategia de administrare a datoriei publice, programul de convergenţă 2020, perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracţiei economice din ultimele luni, aplicarea prevederilor art. 48 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020".

El a mai fost invitat și pe 10 și 15 iunie dar nu s-a prezentat din cauza agendei încărcate.

Programul IMM Invest permite companiilor mici și mijlocii afectate de criza COVID-19 să poată lua credite pentru investiții sau pentru capital de lucru, garantate de stat (valoarea garanției merge până la 90% din credit). Rata de respingere este un semnificativă. La două luni de la demararea programului, peste 7.400 de companii mici și mijlocii au primit credite în valoare cumulată de 6,2 miliarde de lei, potrivit datelor Ziarului Financiar. Dar, până acum au fost respinse de la finanțare aproape de două ori mai multe companii – peste 12.300.

XS
SM
MD
LG