Linkuri accesibilitate

Camera Deputaților condamnă atacul antisemit la adresa Maiei Morgenstern


Deputatul PSD Daniel Ghiță a fost singurul care a votat împotriva condamnării antisemitismului.
Deputatul PSD Daniel Ghiță a fost singurul care a votat împotriva condamnării antisemitismului.

Camera Deputaților adoptat o declarație prin care condamnă atacul virulent antisemit îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat și împotriva actriței Maia Morgenstern. Actul a primit 271 de voturi pentru" și unul împotrivă. Singurul vot contra declarației a aparținut deputatul PSD Daniel Ghiță.

Deputații din Parlamentul României urmăresc cu atenție și îngrijorare creșterea numărului manifestărilor cu caracter antisemit, în România, tentativele de reabilitare ale criminalilor de război, și atacul virulent, antisemit, îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat, a directorului și a întregului personal din această instituție de cultură. Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, suntem conștienți că ideile, concepțiile și doctrinele antisemite își păstrează în continuare efectele nocive, descoperă noi adepți dispuși să le promoveze și sunt prezente în anumite segmente ale societății", se arată în textul declarației, citat de șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, potrivit Euractiv.

Aţi auzit cu siguranţă despre atacul virulent, antisemit, îndreptat împotriva doamnei Maia Morgenstern, a familiei sale şi a actorilor Teatrului Evreiesc de Stat, care a şocat opinia publică. Este unul din motivele pentru care avem această dezbatere astăzi.(...) Persoana suspectată că a trimis acest mesaj a fost identificată şi reţinută într-un interval foarte scurt de timp (...). Aceeaşi persoană a fost eliberată în mai puţin de 24 de ore sub control judiciar în libertate pentru că nu prezintă aparent un pericol public. La cinci minute distanţă de Parlamentul României este sediul 'Mişcării legionare'. (...) Cum credeţi că se simt puţinii supravieţuitori ai Holocaustului când trec pe lângă această clădire, când văd că nimic nu se întâmplă, când văd că legislaţia în vigoare este pur şi simplu ignorată?", a spus deputatul Silviu Vexler, reprezentantul minorității evreiești, citat de Agerpres.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, vicepremierul Dan Barna, co-președinte al USR PLUS spune că odată cu protestele față de restricțiile COVID, care au degenerat în violențe, România are confirmarea faptului că în Parlamentul României se află un partid de extremă dreaptă, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

„Am văzut că liderii acestui partid au fost în fruntea manifestațiilor din București. România a avut norocul mai mult timp să nu aibă un partid extremist în Parlament. Acel noroc s-a terminat. /.../ La aceste alegeri, în contextul crizei pandemice din România, o parte din electorat, fie cei cu agendă extremistă, fie cei foarte afectați, au văzut în acest nou partid o soluție salvatoare. Iată că vedem că ei nu aduc vreo soluție, aduc violență, aduc xenofobism, aduc ură și aduc acest lucru de negândit în care medicii și asistentele sunt acuzați că luptă ca să le salveze copiii, prietenii, vecinii, bunicii. De asta spun că e un partid extremist. A te duce la spital, acolo unde e prima linie a luptei cu virusul, și să-i acuzi pe acei oameni că te asasinează, arată nu doar extremism, ci și prostie crasă și rea credință", spune Dan Barna.

În plenul Parlamentului, George Simion a respins din nou acuzațiile potrivit cărora ar avea vreo legătură cu mesajele dure pe care le-a primit actrița Maia Morgenstern, afirmând că AUR consideră comunitatea evreiască din România parte integrantă a societății românești".

„Domnule Barna, mi se pare că greșiți profund, greșiți față de români, față de confrații noștri evrei, față de memoria Holocaustului, pentru că politizați această temă. Comiteți o mare greșeală. Cu toții trebuie să luptăm împotriva antisemitismului", a venit replica de la liderul AUR.

Atacul la adresa Maiei Morgenstern

Actrița Maia Morgenstern a adus la cunoștința publicului, în 18 martie, un moment dintr-o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură în care o persoană a formulat un apelativ antisemit, insultă despre care persoana în cauză a încercat să spună că este în glumă. Conform cunoscutei actrițe, faptul că nimeni nu a părut deranjat a făcut situația și mai alarmantă. În urma postării, mai mulți oameni de cultură și-au exprimat solidaritatea cu Maia Morgenstern.

Între 27 martie și 4 aprilie, comunitatea evreiască de pe întreg globul sărbătorește Pesah, comemorarea anuală a eliberării din robia din Egipt a fiilor lui Israel, conduși de Moise prin deșert timp de 40 de ani. Amenințările antisemite primite de Maia Morgenstern au devenit cu atât mai semnificative pentru că au fost trimise în preajma acestei sărbători importante pentru întreaga comunitate evreiască.

Teatrul Evreiesc de Stat și Maia Morgenstern, directoarea Teatrului, au primit de Pesah un e-mail plin de amenințări antisemite din partea unei persoane care se prezintă sub numele de Andrei Illarie și care spune că ia apărarea persoanei despre care postase actrița cu câteva zile în urmă. Postarea actriței pe Facebook despre acest e-mail a fost înlăturată de filtrele platformei, însă nu înainte să fie luată în seamă de apropiații acesteia, de alți oameni din domeniul cultural, și de publicul larg, care și-au exprimat solidaritatea.

Andrei Illarie”, în e-mail, își asociază amenințările cu partidul AUR. George Simion, liderul Alianței, neagă orice asociere cu „Andrei Illarie”, numind e-mailul un „atac degradant, antisemit”, cerând autorităților să ancheteze evenimentul, și declarându-se alături de Maia Morgenstern. Simion afirmă, despre cultura evreiască, că este „o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român”.

Bărbatul care a trimis Maiei Morgenstern amenințările cu moartea a fost găsit de către polițiști, dar un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a decis că acesta va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, atrage atenția asupra faptului că discursul public al AUR încurajează astfel de manifestări antisemite. Senatorul AUR Sorin Lavric și-a declarat public omagiul pentru legionarii care au participat la exterminarea comunității evreiești din România.

XS
SM
MD
LG