Acțiunea de strângere de fonduri, demarată Alianța Mondială pentru Vaccinuri (GAVI) pe 4 iunie, are ca scop să asigure că toată lumea are acces la un potențial vaccin, să ajute la creșterea la scară largă a producției și să sprijine livrarea către statele în curs de dezvoltare.
GAVI și partenerii săi vor să sprijine acțiuni de imunizare constantă pentru copii, pentru afecțiuni, precum rujeola sau poliomelita.
Pandemia de coronavirus a perturbat programele de imunizare în zeci de țări în curs de dezvoltare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă să aibă un deficit de finanțare deoarece Statele Unite s-a retras din organizație și a oprit finanțarea.
Un studiu recent sprijinit de GAVI estimează că pentru fiecare deces prevenit prin oprirea campaniilor de vaccinare în Africa, până la 140 de persoane de persoane pot muri în urma unor boli ce pot fi prevenite prin vaccinare.
Zeci de companii și institute sunt în cursa pentru găsirea unui vaccin pentru COVID-19, unele fiind în primele faze de testare.
Majoritatea experților afirmă că un vaccin ar putea să nu fie dezvoltat și distribuit pe scară largă decât până cel devreme în 2021, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că un vaccin ar putea să nu fie dezvoltat chiar deloc iar virusul să devenă endemic.
- De la apariția în China, la finalul anului trecut, noul coronavirus a ucis circa 386.000 de oameni la nivel global, în timp ce alte 6,4 milioane de cazuri de infectare au fost confirmate. Situația reală ar putea fi una mult mai gravă.
Rata de infectare și de deces a scăzut în mare parte din Europa și Asia Centrală, iar mare parte din state implementează măsuri treptate de redeschidere.
America Latină este acum focarul principal la nivel global, dar și Statele Unite au de suferit în continuare în lupta pentru a stăpâni răspândirea virusului, chiar dacă unele state au luat măsuri de relaxare.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a arătat îngrijorat de situația din America Latină, unde multe țări „asistă la epidemii accelerate”.
Brazilia a raportat un record de 1.349 de decese din cauza coronavirusului într-o perioadă de 24 de ore pe 3 iunie, ceea ce a crescut bilanțul la nivel național la 32.548. Statul sud-american are 548.016 infectări confirmate, pe locul doi la nivel global după Statele Unite.
Pandemia a copleșit sistemul de sănătate al Braziliei, chiar dacă unele orașe și state încep să redeschidă economia.
Peru, Ecuador, Chile și Panama se confruntă, de asemenea, cu un număr foarte mare de cazuri.
Guvernul din Chile a anunțat a anunțat extinderea celor trei săptămâni de carantină impusă pe capitala Santiago după ce rata de deces a atins un nivel record.
În Mexic, autoritățile sanitare au raportat un record de 1.092 de decese pe 3 iunie, ceea ce face ca statul să aibă 11.729 de victime.
Ministrul adjunct al Sănătății, Hugo Lopez-Gatell, a atribuit scăderea puternică a numărului de decese pe seama rezultatelor unui nou comitet de mortalitate dedicat identificării mai bună a deceselor din țară provocate de virus.
În Statele Unite, 919 decese din cauza coronavirusului au fost raportate în ultimele 24 de ore, ceea ce a dus totalul la 107.099. Peste 2 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în Statele Unite.
Numărul de noi cazuri este estimat acum la circa 21.000 pe zi, o scădere față de vârful de 30.000, atins în luna aprilie.
Pandemia pare să se fi redus în unele părți ale țării, în special în zone care au fost inițial epicentrul pandemiei, precum New York. Cu toate acestea, cazurile sunt în creștere în sud și vest săptămâna trecută în timp ce cele 50 de state au avansat în planurile de redeschidere graduală din ultima perioadă.
Între timp, Statele Unite s-ar putea confrunta cu noi bătăi de cap, întrucât protestele la nivel național împotriva uciderii de către poliție a unui afro-american neînarmat au dus la proteste de amploare și adunări importante de persoane fără respectarea distanțării sociale.
În Europa, majoritatea țărilor au aplatizat curba noilor infectări, iar decesele rămân cu mult sub nivelul maximelor sumbre de care se temeau la începutul pandemiei.
Națiunile europene sunt de săptămâni întregi în faza de reducere treptată a restricțiilor asupra întreprinderilor și școlilor, iar frontierele se redeschid treptat.
Cu economiile de pe continent devastate ca urmare a măsurile restrictive, statele încearcă să echilibreze redresarea economică cu riscul unui al doilea val de cazuri.
În altă parte, în China, aproape 10 milioane de persoane din orașul Wuhan au fost testate într-o campanie de 19 zile pentru a verifica trecerea virusul prin întregul oraș. Autoritățile au raportat doar 300 de cazuri pozitive, toate neavând simptome.Virusul a apărut în oraș la sfârșitul anului trecut, forțând unul dintre cele mai stricte blocaje din lume.
China a raportat doar 4.634 de decese dintre 82.022 de cazuri, deși au existat suspiciuni cu privire la datele publicate de autoritățile comuniste, precum și la la transparență.
Facebook Forum