Freamătul care a cuprins scena politică în privința alegerile pentru Primăria București vine în contextul informațiilor că în Coaliție se negociază devansarea alegerilor locale din septembrie în iunie, pentru a putea fi suprapuse cu cele europarlamentare.
Dacă această ipoteză s-ar concretiza, partidele ar trebui să-și anunțe candidații și să înceapă campania cât mai repede cu putință.
Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este singura care și-a prezentat, duminica trecută, nu doar listele pentru alegerile europarlamentare, ci și-a oficializat și susținerea pentru o nouă candidatură a lui Nicușor Dan la Primăria București.
PSD încă tace și tatonează, spre nemulțumirea Gabrielei Firea – care s-a autointitulat „candidatul deocamdată” – iar liberalul Sebastian Burduja și-a început deja campania fără a mai aștepta desemnarea oficială din partea partidului.
Firea, candidatul „deocamdată”
Mișcările sunt interesante mai ales la PSD, unde Gabriela Firea a început să se agite, văzând că lucrurile stagnează. Fosta ministră a Familiei, care a demisionat din Guvern în contextul scandalului privind azilele de bătrâni din Voluntari – unde primar e soțul ei – a vorbit despre o „ezitare” a partidului în a o nominaliza drept candidat.
„Eu nu pot de una singură, eu nu sunt un haiduc, să mă duc să spun, gata, m-am supărat că există o ezitare şi nu sunt anunţată oficial, eu mă duc şi îmi fac culoar separat.
Aceasta fiind o problemă internă, o voi tranşa în interiorul partidului.
S-a statuat un nou termen de «candidatul deocamdată». Eu sunt prezentată drept candidatul deocamdată, că deocamdată sunt candidat dar e posibil ca... lucru care, spun sincer, nu mă face să mă simt foarte bine”, a declarat Gabriela Firea, potrivit News.ro.
Gabriela Firea, care a fost primar al Bucureștiului între 2016 și 2020, a anunțat că va susține orice candidat al PSD – pe Robert Negoiță (primarul sectorului 3) sau Daniel Băluță (primarul Sectorului 4), nume care se află în miezul discuțiilor din partid, și nu le va face contracampanie.
„Eu îl susţin (pe Robert Negoiță n.r.), dacă doreşte. Îl susţin, dacă doreşte, şi pe Daniel Băluţă, şi pe colegii parlamentari, Nu sunt deloc ironică. Eu susţin candidatul PSD, oricare va fi acela. Şi nu îi voi face contracampanie, nu plec la alt partid, nu plec în concediu, nu îmi pun piciorul în ghips. Merg cu el şi facem campanie”, a spus Firea.
Ezitările lui Ciolacu
Potrivit unor surse politice, ezitarea ca Gabriela Firea să fie anunțată oficial candidata PSD vine de la Marcel Ciolacu, liderul social-democraților. Premierul nu se numără printre susținătorii fostei ministre, iar calculele sale politice arată că dacă va câștiga Bucureștiul, poziția Gabrielei Firea în partid se va întări.
„Motivul pentru care Ciolacu nu o anunță pe Firea ține mai mult de puterea pe care o va avea gruparea Stănescu (Paul Stănescu, secretar general al PSD), care o sprijină. Ciolacu încă e în faza în care se consolidează în partid și nu are interesul să-și ostilizeze gruparea Stănescu. Mai ales că în sondaje e bine plasat și Negoiță, care are șanse bune”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PSD.
Dar gruparea Stănescu ar putea avea și ea probleme penale – afacerea cu stuful din Deltă a fiului lui Paul Stănescu este anchetată de Parchetul European și de Agenția pentru Plăți în Agricultură.
Marți seară, la sediul PSD din Kisellef va avea loc o ședință cu liderii partidului în care se va discuta despre candidatul la primăria București.
Marcel Ciolacu l-ar susține pe Daniel Băluță, în timp ce Paul Stănescu pe Gabriela Firea, scrie G4media.ro.
În noiembrie anul trecut, Gabriela Firea a revenit în funcția de șefă a organizației București din care se suspendase în contextul scandalului azilelor, ceea ce a repus-o în jocul pentru putere din PSD.
În schimb, alte surse din partid vorbesc despre „problemele penale” pe care le-ar putea avea Florentin Pandele, primarul din Voluntari, și de faptul că „o candidatură a Gabrielei Firea ar repune pe masă scandalul azilelor groazei, ceea ce nu e interesul PSD.
„Personal, cred că Marcel Ciolacu ezită mai mult din cauza asta, a fost un scandal care a pus partidul într-o lumină proastă și pe care nu are interesul să-l reactiveze în campanie”, spune sursa, care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea.
Gabriela Firea a fost la rândul ei implicată în scandalul azilelor groazei, așa cum a arătat Europa Liberă.
Pe de altă parte, Gabriela Firea a pierdut din încrederea bucureștenilor după scandalul azilelor.
Un sondaj de opinie realizat de CURS în aprile 2023, arată că Firea avea doar 26% încredere, în timp ce Daniel Băluță era cotat cu 39%, iar Robert Negoiță cu 38%.
PSD domină Bucureștiul
PSD conduce detașat în București cu 33,7%, așa cum arată un sondaj realizat de IPSOS în ianuarie 2024, la comanda USR. Este urmat de USR cu 26,7%, de PNL cu 16% și de AUR cu 10%.
Lupta de pe dreapta: Dan sau Burduja
Nicușor Dan a devenit mai activ pe scena publică decât în mod obișnuit, reiterând ori de câte ori are ocazia că în situația în care vor fi doi candidați pe dreapta, va câștiga PSD, alegerile locale fiind într-un singur tur de scrutin.
„Tot timpul avem un candidat al PSD-ului care porneşte cu prima şansă şi avem o întrebare dacă va exista un candidat unic al Dreptei sau nu. Dacă există un candidat unic al Dreptei […] candidatul de dreapta are prima şansă. Dacă sunt mai mulţi candidaţi de dreapta câştigă candidatul PSD-ului. E foarte, foarte simplu”, a declarat Nicuşor Dan.
Aritmetica e simplă, așa cum o arată alegerile locale de acum patru ani, dar politica și interesele partidelor sunt mult mai complicate.
În 2020, Nicușor Dan, sustinut de USR și PNL, a câștigat alegerile cu 32,81% (282.631 voturi). Gabriela Firea, candidata PSD, a obținut 27,97% (250. 690 voturi).
Sondajele de opinie recente la nivelul Bucureștiului arată că situația s-ar putea repeta și anul acesta dacă Nicușor Dan ar fi susținut de PNL și de partidele din nou înființata alianță Drepta Unită. Scorul celor două formațiuni l-ar depăși pe cel al PSD – 33,7%, potrivit sondajului IPSOS din ianuarie.
Cel mai recent sondaj INCSOP făcut la nivel national și care a măsurat Dreapta Unită arată că PSD este cotat cu 29,5%, PNL cu 18,8%, AUR cu 18,4%, Dreapta Unită cu 12,9% și SOS cu 6,5%.
În acest moment, după cum arată ultimele mișcări, Sebastian Burduja, președintele interimar al organizației București, va fi candidatul PNL.
Acesta a făcut anunțul candidaturii printr-un atac la Nicușor Dan, lansând site-ul Ceaifacutnicusor.ro, o pagină în care cititorii sunt întrebați dacă mai merită Nicușor Dan un mandat.
„Visul meu este Bucureștiul Viitorului, un oraș în care să ne fie drag să trăim. Un oraș în care să ducem o viață normală. Cu acces la căldură, apă caldă, cu parcuri sigure și plăcute pentru plimbări și activități în familie, fără pericol de accidente sau «bombardamente aeriene» ca în Cișmigiu azi, cu un primar implicat, care răspunde la telefon”, a scris Burduja pe contul său de Facebook.
Burduja nu a așteptat să fie validat oficial de PNL drept candidat pentru Primăria Generală, dar din informațiile Europei Libere nu vor fi probleme.
Pe de o parte, PNL nu are altă variantă, pe de alta, Burduja are o imagine bună în partid, chiar dacă în sondajele de opinie nu stă grozav.
Cum stă Burduja în sondajele PNL
Un sondaj intern al PNL din octombrie 2023 arată că Sebastian Burduja are o intenție de vot de 11%, fiind depășit de Rareș Bogdan cu 19% intenție de vot și, în special, de Nicușor Dan cu 26%.
Sondajul la care Europa Liberă a avut acces mai arată că PNL ar obține în București 15% și scoruri mai bune în sectorul 6 (34%), unde e primar Ciprian Ciucu, în Sectorul 1 și Sectorul 4 (peste 20%). În schimb, în sectoarele 1, 3 și 5, PNL are rezultate sub 10%.
Chiar dacă cifrele îi sunt favorabile lui Nicușor Dan, relațiile sale cu PNL sunt departe de a fi bune. Din acest motiv, șansele de a ajunge la o înțelegere pentru a fi susținut în detrimentul lui Burduja sunt mici în acest moment.
„Prin stilul său, Nicușor Dan a reușit să enerveze mai toată conducerea partidului și și-a ostilizat și primarii de sectoare. Nu cred că acum se va lua o decizie favorabilă susținerii lui Dan, pentru că mai e și aversiunea față de USR. Dar cred că o discuție se va relua după europarlamentare”, spune pentru Europa Liberă o sursă din conducerea PNL.
Nicușor Dan spune că are contacte cu PNL și că își negociază susținerea, dar din informațiile noastre acestea nu sunt la nivelul conducerii.
Mai mulți parlamentari liberali cu care a discutat Europa Liberă admit că o decizie definitivă în privința candidatului la Bucuresți se va bate în cuie cel mai probabil după europarlamentare, chiar dacă Sebastian Burduja va fi anunțat oficial acum.
Variante de lucru
- Scor prost la europarlamentare: direcția spre Nicușor Dan
Dacă PNL scoate un scor prost la alegerile europene, ceea ce înseamnă sub 15%, atunci partidul și-ar putea revizui strategia pentru următoarele alegeri – locale și parlamentare.
Mai precis, criza care va zgudui partidul va deschide discuțiile despre ce e mai bine de făcut – să se meargă spre Dreapta Unită, ceea ce înseamnă și susținerea lui Nicușor Dan, sau spre PSD.
O criză în partid, explică o sursă din PNL, nu înseamnă neapărat schimbarea lui Nicolae Ciucă pentru că „în campanie e dificil să arunci peste bord liderul și să alegi pe altul, criza s-ar prelungi”, dar va însemna întărirea acelei grupări care a criticat constant politica actualei conduceri de „subordonare” față de PSD.
Ar putea să se creeze o masă critică favorabilă „unei alianțe de dreapta care să se opună PSD și să ceară revenirea la politica liberală”. Sursa menționată ne spune că au existat deja contacte cu USR și Ludovic Orban în sensul acesta.
- Scor bun la europarlamentare: Burduja, candidat chiar dacă pierde
Dacă însă scorul la europarlamentare va fi unul rezonabil, între 18 si 22%, atunci actuala conducere nu va mai avea probleme și Sebastian Burduja va fi menținut candidatul partidului.
Aceasta chiar dacă „mai toată lumea e convinsă că nu are șanse reale să câștige în fața PSD, pentru că voturile se vor împărți cu Nicușor Dan”, sună explicația primită.
Se ia în calcul și convingerea lui Nicușor Dan să se retragă, ceea ce însă este puțin probabil, mai ales după ce a fost nominalizat oficial candidatul Dreptei Unite.
Practic, la ruleta candidaților, PSD este favorit deocamdată, indiferent dacă acesta va fi Gabriela Firea, Robert Negoiță sau Daniel Bălută.