Linkuri accesibilitate

3 minute | Cătușe pentru un comentariu pe Facebook & alegeri la USR PLUS


În țara condusă de Alexandr Lukașenko cetățenii care pun la îndoială acțiunile statului, fie și pe Facebook, pot fi arestați.
În țara condusă de Alexandr Lukașenko cetățenii care pun la îndoială acțiunile statului, fie și pe Facebook, pot fi arestați.

Bună dimineața,

Principalele știri ale zilei, pe scurt:

  • Masca va deveni obligatorie în toate spațiile închise și deschise din localitățile unde incidența infectărilor de Covid este de peste 6 la mie.
  • Noul președintele al USR PLUS va fi anunțat în această seară.
  • Cetățenii UE vor putea intra de astăzi în Marea Britanie doar cu pașaportul.

USR PLUS va anunța diseară cine a câștigat alegerile interne pentru șefia partidului, la finele unui scrutin în care nu au lipsit acuzele de fraudă sau atacurile personale dintre candidați. Indiferent cine va câștiga, Dan Barna sau Dacian Cioloș, miza imediată a USR PLUS va fi debarcarea din fruntea Guvernului a lui Florin Cîțu.

Șansele ca moțiunea de cenzură să treacă sunt mari însă, chiar și în această situație ipotetică, cei de la USR PLUS nu-l vor putea ignora pe Cîțu de la eventualele negocieri de refacere a coaliției. Și, având în vedere atacurile reciproce de după divorțul de liberali, discuțiile se anunță aprinse.

O altă miză a congresului este cea a candidatului pentru viitoarele alegeri prezidențiale. O analiză pe acest subiect, semnată de Andreea Pora, puteți citi în ediția de astăzi a Europei Libere.

Dan Barna și Dacian Cioloș sunt contracandidați pentru șefia USR PLUS.
Dan Barna și Dacian Cioloș sunt contracandidați pentru șefia USR PLUS.

La rubrica „Țară în Service” am analizat rezultatele agricole ale sezonului abia încheiat. România a avut producții excelente la cereale sau oleaginoase însă agricultorii vorbesc despre o victorie cu gust amar. Recoltele record nu vor ajuta foarte mult economia autohtonă, pentru că mare parte dintre acestea vor fi exportate.

Cătușe pentru un comentariu pe Facebook

Imaginați-vă că, într-o seară, aprostrofați o instituție a statului. A doua zi de dimineață, cineva vă bate la ușă, vă invită „la sediu” și vă arestează. Nu e o povestire din „Arhipelagul Gulag” de Soljenițîn, ci scene reale care se petrec în zilele noastre la granița Uniunii Europene, în Belarus.

În jur de 50 de belaruși au fost arestați în ultimele zile pentru insultarea unui oficial guvernamental sau incitare la ură socială după ce au pus la îndoială, în comentarii pe Facebook, explicațiile KGB după uciderea unui IT-stului Andrei Zelțar.

Acesta a fost împușcat după ce, a spus serviciul secret, ar fi deschis el însuși focul de armă în timpul unei percheziții domiciliare.

Scenele din Belarus și Rusia amintesc de practicile din perioada sovietică. Atunci, în baza articolului 58 din Codul Penal sovietic, orice putea fi arestat pentru orice „faptă”.
Scenele din Belarus și Rusia amintesc de practicile din perioada sovietică. Atunci, în baza articolului 58 din Codul Penal sovietic, orice putea fi arestat pentru orice „faptă”.

În țara lui Soljenițîn, alte 22 de persoane au fost desemnate de guvernul rus „agenți străini”, într-o continuare a demersului anti-democratic de represiune a libertății presei și strivire a organizațiilor civice potrivnice puterii din Rusia.

Școala altor țări

Decizia CNSU de aseară a stabilit că școlile din România vor fi închise, indiferent de incidență, doar în cazul în care vor apărea focare de Covid.

Masca va deveni obligatorie și în spații deschise în cazul în care incidența cazurilor de Covid depășește șase persoane la mie, iar accesul la activități se face doar la 50% din capacitate și numai pentru cei vaccinați sau care au avut Covid.

În școli, CNSU „propune” utilizarea testelor non-invazive pentru elevi și profesori. O măsură tardivă, venită la aproape o lună de la începerea școlii și în plină explozie de cazuri Covid.

Europa Liberă a aflat cum au procedat alte țări. În Germania, de pildă, copiii au învățat să își facă testele singuri. În Portugalia, toți copiii peste 10 ani poartă mască, iar în Anglia la apariția unui simptom la unul dintre copii este testată imediat toată clasă.

Alte știri internaționale:

  • SUA și Rusia au decis ieri, la Geneva, să înființeze două grupuri de lucru pentru a încheia potențiale acorduri legate de armele nucleare și alte amenințări globale.
  • Joe Biden și democrații din SUA au suferit o umilință aseară, în Congres, la votul planului de investiție a unui trilion de dolari în infrastructură.
  • Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru a pune capăt tensiunilor de la frontieră declanșate în urmă cu 10 zile de o dispută cu privire la plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor.

Ce faceți în weekend?

O variantă ar putea fi cel mai nou film din seria „James Bond”: No time to die, care rulează de astăzi în cinematografele din România în rețeaua Cinema City.


Nu uitați de cele mai noi reguli aplicate cinematografelor din localitățile unde incidența a depășit 6 la mie: trebuie să fiți vaccinat de cel puțin 10 zile cu schema completă sau să fi trecut prin boală în ultimele 6 luni și să purtați mască.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG