Linkuri accesibilitate

CCR dă undă verde bugetului, dar nu și banilor pentru partidul sprijinit de Dan Voiculescu


PPU-SL nu a primit subvenție în 2021, dar a încercat, printr-un amendament la legea bugetului de stat, să beneficieze de acest drept în 2022. Imagine cu Dan Voiculescu, omul care sprijină PPU-SL
PPU-SL nu a primit subvenție în 2021, dar a încercat, printr-un amendament la legea bugetului de stat, să beneficieze de acest drept în 2022. Imagine cu Dan Voiculescu, omul care sprijină PPU-SL

Curtea Constituțională a respins sesizarea USR la legea bugetului de stat. Surpriza în decizia judecătorilor se referă la subvenția pe care urma să o încaseze PPU-SL, partidul sprijinit de Dan Voiculescu.

Judecătorii s-au grăbit să dea o decizie la sesizarea depusă de USR și au devansat ședința care urma să aibă loc mâine. Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate sau inadmisibile punctele invocate de USR în legătură cu bugetul de stat. După publicarea motivării deciziei CCR, Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat.

Partea interesantă se referă însă la subvenția pe care partidul sprijinit de Dan Voiculescu, PPU-SL, urma să o încaseze de la bugetul de stat. Europa Liberă a scris în exclusivitate despre amendamentul introdus în Parlament, prin care PPU-SL ar fi beneficiat de subvenție începând cu 2022, deși nu a trecut de pragul electoral de 5%.

Amendamentul fusese introdus de cei patru deputați PPU-SL, care activează ca afiliați ai grupului PSD și care au participat la parlamentare pe listele social-democraților.

PNL și PSD au fost de acord să voteze acest amendament, care modifica legea privind finanțarea partidelor politice.

Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția USR pe acest subiect, dar a constatat că prevederea este în acord cu Legea Fundamentală numai în măsura în care aplicarea se realizează după o eventuală modificare sau completare a legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Ce înseamnă asta? PPUSL nu va putea beneficia de amendamentul introdus în legea bugetului de stat până nu se modifică și legea 334/2006, astfel că nu va putea încasa subvenție fără modificarea legislativă.

„Este bine că s-a dat o astfel de decizie, să nu mai avem precedente de tip Pro România. Este pentru prima când Curtea Constituțională dă o astfel de decizie prin care rămâne premisa posibilității de finanțare, dar sub o condiție, care suspendă aplicarea până la modificarea legii finanțării partidelor. Nu s-a mai întâmplat așa ceva, este o inovație”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Liberă.

Ce scrie în decizia CCR

  • Curtea va pronunța o decizie de respingere a obiecției de neconstituționalitate sub condiție, și anume aceea ca aplicarea acestei norme să se poată realiza numai dacă se modifică/ completează în mod corespunzător Legea nr.334/2006 și numai de la data intrării în vigoare a acestei modificări/ completări. În acest fel, textul criticat nu va mai conține o soluție legislativă cu caracter novator, ci se va constitui într-o reluare a soluției legislative din Legea nr.334/2006 pe care o va aplica strict în anul bugetar 2022, ceea ce intră în logica unei legi bugetare.

Pro România a beneficiat de subvenție în 2020, tot printr-un amendament introdus la legea bugetului de stat. Deși nu a participat la alegerile din 2016, partidul condus de Victor Ponta a obținut subvenția după negocieri cu guvernul Orban, stabilindu-se că partidele primesc bani de la buget în funcție de numărul de parlamentari, nu de rezultatul de la alegeri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG