„În prezent, conform informaţiilor publice existente, există două direcţii de acţiune avute în vedere pentru rectificarea bugetară din luna iulie 2019: reechilibrarea bugetelor locale cu o sumă insuficientă acoperirii obligaţiilor de plată faţă de persoanele cu dizabilităţi şi familiile acestora (...) și „ajustări” ale indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap”, se arată în scrisoarea deschisă a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD).
Europa Liberă a relatat că măsurile de austeritate avute în vedere de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pentru a face rost de bani la buget ar viza și persoanele cu dizabilități. Astfel, intenția este ca persoanele cu dizabilități să nu mai primească și ajutorul de handicap și banii pentru hrană.
CEDCD mai subliniază că drepturile bănești aferente angajării ca asistent personal al copilului/adultului cu dizabilități plătite prin intermediul primăriilor și a drepturilor conexe (concediu plătit, tichete de transport etc) nu pot face obiectul economiilor sau restrângerilor bugetare ale autorităților locale sau centrale deoarece „restrângerea, limitarea sau încălcarea acestor drepturi reprezintă o încălcare a unei forme minimale de protecție garantate de legislația în vigoare în raport cu persoanele cu dizabilități, în absența serviciilor necesare și disponibile în comunitate”.
„Considerăm faptul că principiul descentralizării nu poate fi aplicat cu încălcarea unor drepturi fundamentale și pentru a masca deficitele bugetare rezultate din gestionarea „necorespunzătoare” a banilor publici, fapt care se traduce prin deresponsabilizarea integrală a autorităților centrale față de comunitatea persoanelor cu dizabilități din România”, este menționat în scrisoarea deschisă.
CEDCD amintește că, începând cu acest an bugetar, cheltuielile sunt lăsate integral în sarcina primăriilor, a consiliilor locale şi a consiliilor judeţene, care, „chiar şi în anii anteriori, cu buget asigurat central, adesea nu efectuau plăţile, invocând lipsa banilor”.
Asociația atrage atenția că deja, la nivel național sunt înregistrate sute de cazuri în care însoțitorii persoanelor cu dizabilități sunt trimiși în șomaj și notificați în vederea desfacerii contractului de muncă sau li se refuză dreptul de a fi angajați ca asistenți personali din cauza lipsei fondurilor. Printre județele unde s-au înregistrat astfeld e sitauții se numără, potrivit asociațiti: Suceava, Dâmbovița, Ilfov, Cluj, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Bacău, Iași, Timișoara, Alba, Galați).
Reprezentanții CEDCD consideră că aplicarea soluției „fiecare se gospodărește cum poate”, emisă de către ministrul Finanțelor Publice reprezintă „un atentat la supraviețuirea persoanelor cu dizabilități din România și nu este acceptabilă”.
În acest context, CEDCD cere Guvernului și Ministerului Finanțelor să țină cont la rectificare bugetară, care va fi făcută pe 31 iulie, de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și familiile acestora.
„În caz contrar, ne rezervăm dreptul să facem apel la toate mijloacele legale și civice pentru a contracara războiul declanșat împotriva a aproximativ 1 milion de cetățeni români vulnerabili și familiile acestora”, mai este menționat în scrisoarea deschisă.
Facebook Forum