Linkuri accesibilitate

Rețelele de vânzare a certificatelor Covid false. România - SUA - Italia


Certificatele sunt utile în călătoriile internaționale, dar și, în tot mai multe țări, pentru intrarea la filme, restaurante sau muzee.
Certificatele sunt utile în călătoriile internaționale, dar și, în tot mai multe țări, pentru intrarea la filme, restaurante sau muzee.

Lista țărilor unde sunt depistate rețele de falsificare a certificatelor de vaccinare este în creștere. Italia și SUA fac noi descoperiri în ceea ce privește falsificatorii.

După ce recent zeci de români au fost prinși cu documente false la graniță, iar anunțurile de pe Facebook oferă certificate false românilor din Marea Britanie (pentru 25 de lire sterline, de exemplu), tot mai mute guverne descoperă rețele specializate în vânzarea acestor certificatelor de vaccinare false. Italia și SUA se numără printre țările care se alătură fenomenului documentelor false.

Italia

Autoritățile italiene au raportat luni întreruperea activităților unei rețele care vindea certificate false de vaccinare, identificând patru suspecți, printre care și doi minori. O investigație este în desfășurare.

Într-un comunicat, poliția a declarat că mii de persoane au folosit platformele de comunicare pentru a achiziționa certificatele sub garanția anonimatului. Cei care distribuie aceste certificate cer adesea la schimb plata în criptomonede sau vouchere pentru comercianții online. Prețurile pentru un certificat pot ajunge la 500 de euro.

Forțele de ordine din Italia au descoperit 32 de grupări care vindeau astfel de certificate pe aplicația Telegram.

„Certificatul Verde” a devenit obligatoriu vineri în Italia pentru a intra în cinematografe, muzee, locuri de sport în interior sau pentru a lua masa în restaurante. Certificatul este o dovadă a faptului că proprietarul a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, s-a recuperat în urma bolii în ultimele șase luni sau a testat negativ în ultimele 48 de ore.

20 de milioane de italieni au descărcat certificatul în ultimele trei zile, potrivit Ministrului Sănătății, Roberto Speranza.

Certificatul va fi necesar și pentru călătorii lungi cu trenul sau cu autobuzul de la 1 septembrie și va fi obligatoriu în școli și universități atât pentru personal cât și pentru studenți.

SUA

Și Statele Unite se confruntă cu falsificare certificatelor, mai ales în instituțiile de învățământ private. Certificatele pot fi obținute online de către studenți, după cum transmit reprezentanții instituțiilor.

O nouă industrie specializată în certificatele false a început să se materializeze, formată din oameni care refuză să se vaccineze din diverse motive.

Un cont de Instagram numit „vaccinationcards” vinde certificate laminate la prețul de 25 de dolari. Un alt utilizator de pe rețeaua Telegram comercializează „Certificate Covid-19 de Vaccin” la prețuri care ating până la 200 de dolari. „Este propriul nostru fel de a salva cât mai multe persoane de la vaccinul otrăvitor”, scrie utilizatorul într-un mesaj adresat posibililor cumpărători.

Tot mai mulți dintre acești posibili clienți provin din rândul facultăților. Aceștia doresc să obțină certificatul pentru a putea participa la cursuri fără restricții dar și fără imunizare. Un utilizator de pe platforma Reddit a scris că dorește să cumpere un astfel de certificat pentru că nu vrea să fie „un cobai”.

Cel puțin 664 de universități le cer studenților certificatul care să dovedească imunizarea. Procesul este unul simplu, studenții nu trebuie decât să încarce o imagine cu dovada vaccinării pe portalul facultății la care studiază.

În Nashville, Universitatea Vanderbilt poate suspenda participare la cursuri a unui student până când acesta dă dovadă că are o fișă de vaccinare. Există și excepții în baza unor motive medicale sau legate de religie.

Un purtător de cuvânt al Universității din Michigan a declarat pentru AP că școala nu a întâmpinat până acum probleme cu falsificare certificatelor vaccinării Covid-19. Benjamin Mason Meier, profesor în politici de sănătate la Universitatea din Carolina de Nord, pune sub semnul întrebării capacitatea instituțiilor de a verifica aceste dovezi.

El spune că bucata de hârtie folosită drept dovadă este insuficientă și că trebuie introduse mecanisme de monitorizare pentru a asigura faptul că fiecare student are în vedere interesul întregului campus.

În martie, FBI-ul a emis o declarație împreună cu Departamentul de Sănătate al SUA, îndemnând oamenii să nu cumpere, să nu creeze și să nu vândă certificate fabricate.

În aprilie o coaliție formată din 47 de avocați a trimis o scrisoare deschisă către directorii companiilor Twitter, Spotify și eBay pentru a le cere să îndepărteze reclame către linkuri unde se vindeau certificate false. Chiar și după ce mai multe site-uri au luat măsuri, certificatele false continuă să apară pe internet.

Prețurile pot ajunge la 400 de euro pentru certificate sau pașapoarte Covid. O reclamă pe site-ul „Buy Real Fake Passport” arată că vânzătorii pot produce certificate de vaccinare false cu miile, dacă nu cu zecile de mii, în funcție de cerere.

Dacă le doriți, le puteți găsi”, a declarat Saoud Khalifah, fondatorul și CEO-ul software-ului de detectare a falsurilor, Fakespot. El a a mai adăugat și că tendința va continua în cadrul universităților.

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat în iulie că va introduce un proces de urmărire penală pentru cei implicați în industria certificatelor de imunizare false. Un medic naturist din California, în vârstă de 41 de ani se numără printre persoanele acuzate până acum în cadrul inițiativei.

Potrivit instanței, ea ar fi vândut certificate false către clienți pe care în teorie tot ea îi și imunizase cu vaccinul Moderna.

Obligativitatea vaccinării pentru a participa la cursuri a devenit o problemă controversată în SUA în contextul în care mai multe state nu pot introduce obligația în mod legal. Instituțiile private în schimb nu au aceeași răspundere la care sunt supuse statele federale.

Studenții apelează acum la rețelele de socializare cum sunt Twitter și TikTok pentru a își exprima nemulțumirea față de faptul că tot mai mulți colegi se află în posesia certificatelor false.

Maliha Reza, studiază inginerie electrică la Universitatea de Stat din Pennsylvania și a declarat că este uluitor faptul că studenții plătesc pentru astfel de falsuri când s-ar putea vaccina gratuit împotriva virusului.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG