Linkuri accesibilitate

Mercurial de la Guvern? Marcel Ciolacu: „Prețul produselor vândute de privați se poate plafona când este criză. Susțin!”


Președintele PSD nu vede o problemă în stabilirea prețurilor de Guvern prin Ordonanțe de Urgență, chiar dacă ele pot afecta firmele private. Spune că măsura se poate aplica în perioadă de criză și dacă există pericolul speculei. Imagine generică cu Marcel Ciolacu.
Președintele PSD nu vede o problemă în stabilirea prețurilor de Guvern prin Ordonanțe de Urgență, chiar dacă ele pot afecta firmele private. Spune că măsura se poate aplica în perioadă de criză și dacă există pericolul speculei. Imagine generică cu Marcel Ciolacu.

Liderul PSD susține că Guvernul poate plafona prețul oricărui produs vândut de firmele private, dacă este criză și există pericol de speculă. Afirmația vine la câteva zile după ce Cabinetul Ciucă a impus prin OUG prețul maxim cu care se pot vinde lemnele de foc: 400 lei mc.

Constituția prevede la articolul 135 că economia României este una de piață, bazată pe liberă inițiativă și concurență. Potrivit legii fundamentale, „statul trebuie să asigure libertatea comerțului, protecția concurenței loiale și crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producție”.

Ultima Ordonanță de Urgență privind vânzarea lemnelor de foc prevede un preț maxim de 400 lei mc pentru Romsilva, regie de stat, dar și pentru privați.

Guvernul fixează astfel un preț pentru un produs vândut de companiile private. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat pentru Europa Liberă că este o „greșeală” și că măsura va „distorsiona piața”.

Europa Liberă a încercat să afle cât de mult respectă Ordonanța de Urgență regulile constituționale și pe cele ale economiei de piață. Partea constituțională ar putea fi stabilită doar dacă Avocatul Poporului, Renate Weber, se va adresa CCR.

Legal, doar Avocatul Poporului are dreptul să facă sesizări în legătură cu Ordonanțele de Urgență, partidele nu au această prerogativă.

„Voi da Ordonanța de Urgență în lucru, cineva de la serviciul nostru de contencios constituțional o să o analizeze dacă trebuie să sesizăm Curtea Constituțională. Nu știu care va fi concluzia, dar o vom analiza”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, pentru Europa Liberă.

Ciolacu nu vede o problemă în plafonarea prețurilor prin OUG

Întrebat de Europa Liberă în ce măsură un astfel de principiu - plafonarea prețurilor produselor vândute de firmele private - se poate extinde, Marcel Ciolacu a spus că „Guvernul poate plafona prețul oricărui produs în perioadă de criză”. El a adăugat că în zona lemnului de foc se anticipa și un fenomen „de speculă”.

Marcel Ciolacu: Guvernul poate plafona prețul oricărui produs vândut de privați. Susțin!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00


Președintele PSD a precizat că susține astfel de măsuri, dacă sunt întrunite cele două elemente: situație de criză și o posibilă speculă. Întrebat dacă o astfel de situație s-ar putea aplica și stabilirea unui preț fix pentru vânzarea uleiului, Marcel Ciolacu a declarat, luni, că pentru orice produs se poate aplica acest principiu la plafonării fără compensare.

„Dacă Guvernul constată că există o zonă de speculă, mai ales când te adresezi populației, da (n.r. - poate plafona), și susțin acest lucru”, a afirmat liderul PSD.

Conducerea PNL și liderii UDMR au fost și ei de acord cu impunerea unui preț fix pentru lemnul de foc vândut de privați.

Guvernul condus de premierul Ciucă a luat și alte măsuri de plafonare a unor prețuri, dar plafonarea a fost însoțită de compensare. Este cazul schemelor de ajutor pentru facturile la gaz și energie electrică.

Doar în cazul lemnelor de foc s-a impus un preț fix, fără vreo altă formă de compensare pentru agenții economici.

O situație în care s-a impus plafonarea s-a regăsit în Ungaria, unde premierul Viktor Orban a decis că prețul carburanților nu poate depăși un anumit plafon. Măsura a fost criticată de oficialii europeni. Un efect negativ a fost penuria de carburant în anumite momente.

Analiști: Ne întoarcem în comunism, respectă Constituția?

Analistul economic Adrian Negrescu susține că abordarea liderului PSD nu are legătură cu economia reală, dovedește că măsurile sunt luate fără studiu de impact și fără a se gândi la consecințe.

„Domnul Ciolacu nu înțelege mecanismele economiei de piață. Este aproape imposibil din punct de vedere economic să limitezi activitatea unui operator din economia reală printr-un dictat guvernamental. Cine plătește oalele sparte, pagubele companiilor?”, spune Negrescu pentru Europa Liberă.

El a spus, ironic, că toți românii s-ar putea angaja la stat, iar guvernul să controleze tot.

„Asta ar însemna să ne întoarcem în comunism. Ce facem, stabilim de la Guvern cu cât vinde o brutărie pâinea?”, a afirmat analistul economic.

Pericolul pentru firmele private, în cazul impunerii unui preț fix de vânzare al produselor, este intrarea în insolvență, spun experții.

„Guvernul poate plafona prețul oricărui bun din piață, întrebarea reală ar fi cât de constituțională este o astfel de Ordonanță de Urgență”, subliniază analistul financiar Adrian Bența.

El a adăugat că doar în cazuri de forță majoră, legiuitorul poate combate o tendință negativă, dacă nu se încalcă anumite drepturi.

„Privații te pot da în judecată, să nu mai vândă sau să iasă din piață”, precizează Bența.

Peter Eckstein Kovacs, fost parlamentar din partea UDMR, afirmă că plafonarea prețului se poate face în situații de urgență, dar situația trebuie să fie temporară, și cu o componentă de compensare.

„Cred că e constituțională măsura plafonării prețului pentru lemnul de foc”, a fost opinia lui Eckstein Kovacs.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG