Linkuri accesibilitate

Coada Rusiei în alegerile din Vest. „Bucătarul lui Putin” recunoaște implicarea în scrutinul din SUA


„Bucătarul lui Putin” și fondatorul Grupului Wagner a spus că se va amesteca și în viitor în alegerile din SUA. „În timpul operațiilor noastre precise, vom îndepărta atât rinichii, cât și ficatul simultan” a spus el înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.
„Bucătarul lui Putin” și fondatorul Grupului Wagner a spus că se va amesteca și în viitor în alegerile din SUA. „În timpul operațiilor noastre precise, vom îndepărta atât rinichii, cât și ficatul simultan” a spus el înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.

Faptul că omul de afaceri rus Evgheni Prigojin a admis că s-a amestecat în alegerile din SUA nu este surprinzător. Rusia a fost acuzată de mult timp că face asta, dar este prima recunoaștere de acest gen, într-un moment politic sensibil. Rusia și-a băgat coada și în alegeri din Europa.

„Îți voi răspunde foarte subtil, și delicat și îmi cer scuze, voi permite o anumită ambiguitate. Domnilor, ne-am amestecat, ne amestecăm și ne vom amesteca”, a răspuns Evgheni Prigojin la întrebarea unui jurnalist.

„Atenție, exact, chirurgical și în felul nostru, așa cum știm. În timpul operațiilor noastre precise, vom îndepărta atât rinichii, cât și ficatul simultan”, a adăugat el.

Momentul declarațiilor lui Prigojin - înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite - este semnificativ.

Prigojin și fermele sale de troli care acționează în toată lumea

Prigojin este unul dintre confidentii de încredere ai președintelui rus – atât de apropiat încât presa rusă l-a numit „bucătarul lui Putin” după ce acesta a început să organizeze evenimente pentru Kremlin și să câștige contracte de catering profitabile pentru școli și armată.

În septembrie anul acesta, Prigojin a recunoscut că a fondat Grupul Wagner - un grup privat de mercenari acuzat de crime de război în Africa, Siria și Ucraina – după ce ani de zile a negat implicarea în această grupare militară.

„Părintele Wagner” a fost mult timp acuzat că sponsorizează operațiuni care urmăresc să influențeze politica occidentală și să răspândească dezinformarea pe tot globul.

SUA l-au sancționat pe Prigojin pentru finanțarea Agenției de Cercetare pe Internet, o fermă de troli rusă notorie acuzată că s-a amestecat în mai multe alegeri recente din SUA. A fost, de asemenea, acuzat de conspirație, în 2018, de către avocatul special Robert Mueller în legătură cu presupusa amestecare în alegeri, scrie CNN.

Companiile de social media, inclusiv Meta și Twitter, au acționat împotriva operațiunilor de internet ale lui Prigojin în Africa, unde conturile false legate de Prigojin au promovat politicile Rusiei care vizează Republica Centrafricană și, într-o măsură mai mică, Madagascar, Camerun, Ecuator, Guineea, Mozambic și Africa de Sud, relatează The Guardian.

Kremlinul a fost acuzat că se amestecă în alegerile din SUA încă din 2016, când hackerii legați de Rusia au spart cu succes e-mailurile Comitetului Național Democrat și ale șefului campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta. Aceste documente au fost eliberate în timpul campaniei pentru a-l stânjeni pe candidatul democrat

În iulie anul acesta, departamentul de stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații despre Prigojin în legătură cu „angajarea în ingerința electorală în SUA”.

Acest lucru a venit după un raport din 2020 al Comisiei de informații a Senatului SUA, care descria modul în care agenții ruși au lucrat online pentru a perturba alegerile din 2016.

„Mascându-se în americani, acești agenți au folosit reclame direcționate, articole de știri falsificate în mod intenționat, conținut autogenerat și instrumente ale platformei de social media pentru a interacționa și pentru a încerca să înșele zeci de milioane de utilizatori ai rețelelor sociale din Statele Unite”, spune raportul menționat.

Oficialii guvernului rus, inclusiv Putin, au negat constant amestecul în politica americană.

Statele Unite nu sunt surprinse: O manifestare a impunității de care se bucură escrocii sub președintele Putin

Oficialii americani și procurorii au avertizat cu privire la încercări similare de hacking și campanii de dezinformare ale Rusiei înaintea alegerilor prezidențiale din 2020 și a alegerilor de marți.

Cercetătorii privați au declarat joi că există suspiciuni că agenți ruși au folosit platforme media de extremă dreapta pentru a denigra candidații democrați din Georgia, New York, Ohio și Pennsylvania, relatează CNN.

Oficialii americani nu au părut surprinși de faptul că Prigojin a recunoscut ingerința electorală.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că „nu ne-a spus nimic despre care să nu știm deja”.

„Mărturisirea sa deplină, dacă este așa ceva, pare a fi doar o manifestare a impunității de care se bucură escrocii și prietenii sub președintele Putin și Kremlin”, a spus Price la o conferință a Departamentului de Stat.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că „nu este surprinzător” că Rusia încearcă să promoveze narațiuni „care vizează subminarea democrației”.

„Știm, de asemenea, că o parte din eforturile Rusiei includ promovarea narațiunilor care vizează subminarea democrației și a semăna diviziune și discordie. Nu este surprinzător că Rusia își va evidenția eforturile și va inventa o poveste despre succesele lor în ajunul alegerilor”, a adăugat Jean-Pierre.

Cu toate acestea, ea nu a evaluat dacă există vreo încercare în curs din partea Rusiei de a influența alegerile de la jumătatea mandatului, adresând această întrebare directorului de informații naționale.

Influența lui Prigojin la Kremlin crește pe măsură ce războiul se clatină

În ultimele luni de război, pe fondul pierderilor înregistrate de armata rusă în Donețk și Herson și a creșterii importantei Grupului Wagner, Prigojin a ieșit de umbră. Influența sa la Kremin a crescut în așa măsură încât l-a criticat personal pe președintele Putin, relatează Washington Post.

„Disponibilitatea sa de a-și face cunoscute opiniile direct lui Putin, arată modul în care influența sa crește pe măsură ce războiul Modcovei se clatină”, notează WP.

Prigojin a intrat în conflict cu ministrul Apărării Serghei Șoigu, pe care l-a criticat pentru înfrângerile suferite pe câmpul de luptă în Ucraina și insistă ca acesta să fie tras la răspundere.

„Informațiile disponibile spun că în rândul conducerii militare de vârf a Federației Ruse cresc contradicțiile. Prigojin dă vina pentru eșecuri pe Șoigu și [Valeri] Gherasimov [șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei], iar aceștia, la rândul lor, dau vina pe Putin. În același timp, [liderul cecen Ramzan] Kadîrov și comandanții săi de teren își formează rețeaua de afaceri în teritoriile ocupate temporar, câștigând din ce în ce mai multă putere”, scrie Pravda, care citează Centrul Național de Rezistență, un site creat de Forțele pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene.

Potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Rezistență, a avut loc o întâlnire neoficială între Prigojin și Anton Vaino, șeful administrației președintelui Federației Ruse, în cadrul căreia au fost discutate eșecurile rușilor din Ucraina.

„Prigojin continuă să insiste că Șoigu trebuie să fie tras la răspundere. Dar, în timpul conversației, participanții și-au exprimat opiniile și cu privire la influența negativă a lui Putin asupra cursului războiului, deoarece președintele Federației Ruse poate schimba personal planurile armatei și poate interveni la nivelul tactic al planificării”, arată Centrul Național de Rezistență.

În plus, dimensiunea companiei militare private Wagner Group, care este formată inclusiv din pușcăriași, se mărește rapid.

Coada rusească în alegerile din Europa

  • Moldova

Rusia ar fi încercat să influențeze rezultatele alegerilor din 2020 și 2021 în interesul său și să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, potrivit informațiilor făcute publice de Departamentul Trezoreriei SUA la finalul lunii octombrie.

Potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane, liderul Partidului Șor, condamnat în primă instanță în dosarul furtului miliardului din sistemul bancar moldovean, ar fi primit din iunie 2022 sprijinul Federației Ruse, pentru ca partidul său „să creeze tulburări politice în R. Moldova”, împreună cu alți oligarhi. Șor ar fi lucrat cu entități de la Moscova pentru a deturna calea europeană a Republicii Moldova.

SUA l-au inclus pe Șor pe lista de sancțiuni pentru „complicitate, implicare și interferență în alegerile unui stat, în beneficiul direct sau indirect al guvernului Federației Ruse”. Sancțiunile americane vizează și Partidul Șor și pe soția politicianului, cântăreața Jasmin, decorată de președintele rus, Vladimir Putin.

  • Italia

Și recentele alegeri din Italia au fost suspectate de ingerință rusească, după ce Dmitri Medvedev, un apropiat al lui Putin, în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitare, a scris pe Telegram, că „ne-ar plăcea să-i vedem pe cetăţenii europeni nu numai indignându-se de acţiunile guvernelor lor (...), ci şi cerându-le socoteală şi pedepsindu-le din cauza prostiilor lor evidente”.

„Acţionaţi, aşadar, vecini europeni! Nu rămâneţi tăcuţi! cereţi cocoteală!”, a îndeamnat fostul şef al statului rus.

Aceste declaraţii au provocat indignarea fostului ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, care a denunţat „un amestec al Rusiei în alegerile italiene”.

„Partidele italiene ar trebui să reacţionze la unison, însă (liderul Mişcării Cinci Stele şi fost premier italian Giuseppe) Conte şi (liderul Ligii, de extremă dreapta) Matteo Salvini tac”, a acuzat el.

Salvini, al cărui partid face parte acum din coaliția de la guvernare a Giorgiei Meloni, a vrut să se ducă la Moscova după lansarea invaziei ruse a Ucrainei.

  • Marea Britanie

Comitetul pentru Informații și Securitate al Regatului Unit a acuzat Rusia că a influențat și politica guvernului de la Londra. Moscova ar fi intervenit în repetate rânduri în politică britanică fără ca diverse guverne să reacționeze.

Potrivit raportului dat publicității în iulie 2020 există dovezi credibile că Rusia s-a amestecat în referendumul pentru independența Scoției, din 2014, dar este imposibil de confirmat că ar fi influențat și campania pentru Brexit.

„Ar fi trebuit să existe o evaluare a amestecurilor ruse în referendum. Trebuie să existe una, iar rezultatele acestei evaluări trebuie să fie aduse la cunoştinţa publicului”, a subliniat deputatul laburist Kevan Jones în cadrul prezentării raportului Comisiei.

Dar, spune raportul drept concluzie: influenţa rusă în Regatul Unit este „noua normalitate”, iar această situaţie a fost „serios subestimată”.

XS
SM
MD
LG