Linkuri accesibilitate

Guvernul îngheață angajările la stat, exceptând sănătatea și educația. Scad cheltuielile din ministere


Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică o ordonanță prin care se propune o serie de reduceri bugetare.
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică o ordonanță prin care se propune o serie de reduceri bugetare.

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică luni seară ordonanța ​privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Potrivit documentului, vor fi reduse cheltuielile ministerelor cu 10%, vor fi înghețate angajările la stat cu excepția educației și sănătății și va fi redus aparatul consilierilor din ministere.

„Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, să oprim achizițiile de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice. Vom îngheța angajările la stat, bineînțeles ținând cont că învățământul și sănătatea au, în continuare, nevoie de personal”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

De asemenea, a mai anunțat premierul, va fi redus la jumătate numărul consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

„Tot în coaliție, am decis și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate. Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară”, a spus Ciucă.

Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari, a explicat premierul.

În plus, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite.

Specialiștii spun că, pe măsură ce inflația va scădea, și veniturile bugetare vor scădea, în condițiile unui buget și așa deficitar, iar guvernul va trebui să caute alte surse de venituri bugetare.

Estimările specialiștilor privind veniturile suplimentare la buget provocate de inflație în 2022 variază. După unele evaluări, suma ar fi de aproximativ 70 de miliarde de lei.

Aceste venituri suplimentare rezultate din specularea inflației, mai ales anul trecut, au făcut ca statul să majoreze cheltuielile de la buget și să proiecteze cu prea mare optimism bugetul pentru 2023.

De aici și așa-zisa gaură de 20 de miliarde de lei, care este de fapt o proiectare greșită a veniturilor și o subapreciere pe hârtie a cheltuielilor.

Economiștii și analiștii consultați de Europa Liberă spun că cetățenii României au suportat inflația la maximum și nu au profitat deloc de faptul că firmele producătoare de energie sunt în proprietate publică.

Din cauza creșterii masive a inflației, veniturile statului pentru același volum al activității economice cresc. Complacerea bugetară pentru o perioada prea lungă, avertizează specialiștii, afectează economia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG