Mandatul lui Marcel Ciolacu după ședința social- democraților este că UDMR trebuie să rămână la guvernare, dar să cedeze ministerele Dezvoltării și Mediului și să primească în schimb Fondurile Europene și Energia de la liberali.
„A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord cu asta și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o s-o am cred că astăzi cu domnul premier Ciucă și cu președintele Kelemen Hunor. Propunerea este ca UDMR să preia Energia și Fondurile Europene”, a declarat Marcel Ciolacu.
Mesajul transmis de Marcel Ciolacu după întîlnirea cu liderii județeni ai partidului înseamnă că Protocolul coaliției nu va fi respectat și că se merge pe renegocierea tuturor funcțiilor ministeriale.
Protocolul semnat în noiembrie 2021 prevede că, la rocadă, social-democrații ar fi trebuit să cedeze Ministerul Transporturilor și pe cel de Finanțe. Simultan, ar prelua funcția de premier, Ministerul Justiției, dar și Ministerul Fondurilor Europene.
UDMR, cu un picior afară din guvern
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat duminică, după discuții cu ceilalți lideri ai Coaliției, că noua ofertă nu este acceptată de Uniune, potrivit news.ro.
”Oferta Energie şi MIPE sau Energie şi Sănătate a existat încă de miercuri, deci domnul Ciolacu ştia de când l-am sunat că aceste două ministere din punctul nostru de vedere nu sunt acceptabile, adică nu putem să ieşim din protocol. Astăzi, domnul Ciolacu, înainte să iasă în presă, m-a sunat şi mi-a spus că decizia este să mergem cu Energia şi cu MIPE, ceea ce nu putem accepta. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, suntem la masă, discutăm în continuare, în acest moment există un acord al coaliţiei şi până când preşedintele Iohannis nu îl desemnează prim-ministru pe domnul Ciolacu, acesta acord este în vigoare şi atunci va fi responsabilitatea lui să ne cheme la discuţii, în ce format vrea şi să decidă cum merge mai departe”, a arătat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a dat de înțeles că ar putea accepta cedarea Ministerului Mediului pentru un portofoliu similar, dar nu renunță la Dezvoltare.
De fapt, poziția anunțată de Ciolacu este una care face jocurile PNL, care ar vrea să preia Dezvoltarea și Mediul de la unguri. Din informațiile Europei Libere, Ciolacu și-a schimbat atitudinea în urma unei întâlniri cu Ciucă.
Liberalii merg pe varianta că eventuala ieșire a UDMR de la guvernare nu ar fi o pierdere prea mare, coaliția putând funcționa și fără aceștia, în timp ce PSD a insistat până acum ca Uniunea să rămână în coaliție.
Pentru PSD calculul este simplu: UDMR este plasa de siguranță în cazul în care liberalii ar fi tentați să părăsească guvernarea în anul electoral 2024, înaintea alegerilor generale. Dar Marcel Ciolacu ar fi primit asigurări de la Nicolae Ciucă că acest lucru nu se va întâmpla, de aici și jocul pe care social-democrații îl fac acum în favoarea liberalilor.
Situația este neclară în acest moment, pentru că UDMR a votat vineri să nu cedeze ministerele Dezvoltării și Mediului, punând problema să iasă de la guvernare în caz că nu reușește să le păstreze. Decizia urma să se ia în discuțiile de ieri seară, duminică, dar ea nu este încă tranșată.
UDMR, care nu este parte a protocolului coaliției, consideră că prin pierderea acestor două ministere importante este practic scoasă de la guvernare.
Surse din UDMR spun pentru Europa Liberă că unul dintre motivele pentru care înclină spre ieșirea de la guvernare este și situația socială complicată care se anunță și pentru care Uniunea riscă să plătească electoral. Președintele Kelemn Hunor ar fi pe această poziție, mai spun sursele consultate.
La ședința social-democraților, Alfred Simonis, liderul grupului de la Camera Deputaților, a averizat că fără UDMR majoritatea la Senat este slabă.
Împărțeala funcțiilor. Ce vor PSD și PNL
Deși PSD a dat în ultima perioadă, după declanșarea grevei profesorilor, mesaje că nu mai insistă pentru râvnitul minister al Transporturilor, lucrurile nu sunt totuși clare. Cu atât mai mult dacă rămân în joc cele trei ministere ale UDMR, Dezvoltarea, Mediul și Sportul pe care liberalii și social- democrații și le-ar putea împărți între ei.
Cum anume se va decide dumincă seara în funcție de răspunsul UDMR. Dar din primele informații, PSD ar vrea să păstreze Transporturile, să ia Mediul și să dea PNL Dezvoltarea și Finanțele în schimb.
Reamintim că negocierile din Coaliție s-au blocat înaintea grevei profesorilor exact în acest punct.
La PNL discuțiile s-au centrat pe necesitatea de a obține ministerul Dezvoltării și pe poziția pe care o va ocupa Nicolae Ciucă.
Fostul premier ar urma să devină președintele Senatului, în locul interimarei Alina Gorghiu, căreia i se va oferi în compensație ministerul Justiției și postul de vicepremier, ocupat acum de Cătălin Predoiu. Acesta a pierdut susținerea partidului după modul greșit în care a gestionat chestiunea Codurilor Penale și abuzul în serviciu.
Portofoliul Finanțelor, deținut acum de Adrian Câciu, personaj pe care PSD nu îl mai vrea în Guvern, ar urma să fie ocupat de Cosmin Marinescu, consilier prezidențial.
O altă problemă fierbinte din informațiile Europei Libere a fost cea a lui Lucian Bode, care s-ar putea să nu mai rămână totuși cu protofoliul Internelor. În balanță ar atârna scandalul de plagiat în care este implicat și care afectează imaginea partidului. Bode și-ar fi pierdut din această cauză și susținerea președintelui Iohannis.
În locul lui Lucian Bode ar putea veni la Interne Nicoleta Pauliuc, senatoare de Ilfov, potrivit unor surse citate de G4media. ro.
Miza rocadei guvernamentale
Rocada guvernamentală este un moment cheie pentru liderii PSD și PNL în perspectiva alegerilor din 2024.
PSD va prelua guvenarea într-un moment complicat, pe fondul grevei profesorilor și a nemulțumirilor altor categorii sociale.
Pentru a face față acestor provocări, Ciolacu are nevoie de stabilitate și de o majoritate solidă, care să nu aibă sincope la legile importante pe care coaliția și guvernul le au în față. Este vorba în primul rând de acele legi care sunt jaloane în PNRR și fără de care România riscă să piardă bani- pensiile speciale și salarizarea unitară.
PSD trebuie să-și lase amprenta asupra viitorarei guvernări, poate acesta este motivul pentru care Marcel Ciolacu a anunțat dumincă răspicat că este adeptul impozitării progresive, unul dintre subiectele tabu ale PNL.
PSD nu este sigur că liberalii nu vor juca la două capete, făcând opoziție în timp ce se află la guvernare, așa cum au făcut și social-democrații la rândul lor. Iar cota progresivă este un subiect perfect pentru o astfel de atitudine.
Pe moment, miza cea mare pentru PSD și pentru PNL este să obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte , care gestionează banii publici. Acesta este și motivul pentru care cele două partide își revendică ministere – cheie, cum sunt Transporturile și Dezvoltarea chiar cu prețul ieșirii UDMR de la guvernare.
Procedura de învestire a Guvernului Ciolacu
Dacă negocierile de duminică seara aduc o rezolvare a problemelor legate de împărțirea posturilor în guvern, demisia premierului Ciucă va avea loc, luni, apoi va începe procedura constituțională.
Partidele merg la consultări, la Palatul Cotroceni, în urma cărora președintele desemnează noul premier, în persoana lui Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul desemnat își întocmește echipa de miniștri și programul de guvernare și depune documentele la Parlament. Au loc audieri ale miniștrilor propuși în comisiile parlamentare, apoi votul de validare în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Ultima etapă este depunerea jurământului la Cotroceni.