Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg, pledoarie pentru unitatea și utilitatea NATO, în Congresul american


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledează, prima dată în fața Congresului SUA, pentru o Alianță unită în fața amenințărilor. Este însoțit de vicepreședintele american, Mike Pence, și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledează, prima dată în fața Congresului SUA, pentru o Alianță unită în fața amenințărilor. Este însoțit de vicepreședintele american, Mike Pence, și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi

Jens Stoltenberg a argumentat în fața camerelor reunite ale Congresului că Alianța NATO este încă utilă. El a răspuns criticilor adresate de președintele Trump, care din când în când a dat semne de ostilitate față de alianță, dar l-a și lăudat pe șeful executivului american.

Stoltenberg a arătat că mai există și alte voci care contestă alianța, în Europa Occidentală, voci pacifiste, spunând că „protestele pașnice” și “dialogul” nu i-au stopat pe Adolf Hitler, pe Stalin sau Statul Islamic, ISIS.

El a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Alianței Nord Atlantice, care a crescut de la 12 la 29 de membri, câți sunt în prezent.
Jens Stoltenberg a spus că Donald Trump are merite în încercarea de a-i face pe membrii săi să își asume mai multă responsabilitate și să contribuie mai mult la bugetul lor militar. „Aliații NATO trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare. Acesta a fost și este mesajul președintelui Trump, iar acest mesaj are impact” – a spus secretarul general. „Trebuie să fim sinceri” -a arătat vorbitorul, continuând „Întrebări sunt formulate, de ambele părți ale Atlanticului, cu privire la forța NATO”. Aceasta este interpretata ca o referire la potențialul destabilizator al neînțelegerilor vizibile între Statele Unite și aliați occidentali și dacă acestea slăbesc alianța.

Alianța a fost creată împotriva agresiunii sovietice și continuă să contracareze o Rusie agresivă și imprevizibilă. Pe lângă agresiunile din Ucraina și Gruzia, Rusia se mai face vinovată de încercări de a perturba ordinea democratică
Jens Stoltenberg

El a arătat că mai există și alte voci care contestă alianța, în Europa Occidentală, voci pacifiste, spunând că „proteste pașnice” și “dialogul” nu i-au stopat pe Adolf Hitler, pe Stalin sau Statul Islamic, ISIS.
„Trebuie să investim și să acționăm” – a spus Jens Stoltenberg. El a arătat că alianța a fost creată împotriva agresiunii sovietice și că ea continuă să contracareze o Rusie agresivă și imprevizibilă, pasaj de discurs care a fost primit cu aplauze de membrii Congresului.
Oficialul a spus că în afară de agresiunile din Ucraina și Gruzia, Rusia se mai face vinovată de încercări de a perturba ordinea democratică, în general.
Cu o zi înainte, la Casa Albă, Trump îi spusese lui Jens Stoltenberg că Statele Unite acopera disproporționat cheltuielile militare ale țărilor NATO, continuând „Nu putem conta pe o singură țară să ne apere pe toți”.
Stoltenberg este primul șef NATO care se adresează camerelor reunite ale Congresului și invitația care i-a fost adresată reprezintă și convingerea liderilor din ambele partide că NATO este încă importantă pentru interesele de securitate națională ale Statelor Unite. Nici președintele Trump și nici secretarul de stat Pompeo nu au asistat la discurs. Vicepreședintele Pence a prezidat sedința împreună cu președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

XS
SM
MD
LG