Linkuri accesibilitate

De ce s-au scumpit serviciile de curierat pe ruta Marea Britanie - România


Coletăria între România și Marea Britanie a fost afectată de Brexit. Au existat întârzieri la granițe din cauza controalelor și, de asemenea, scumpiri ale coletelor.
Coletăria între România și Marea Britanie a fost afectată de Brexit. Au existat întârzieri la granițe din cauza controalelor și, de asemenea, scumpiri ale coletelor.

Oficializarea Brexit a avut efecte neprevăzute cum este scumpirea coletăriei, dar și întârzierea unora dintre colete ca urmare a controalelor de la granițe. Creșterea prețurilor pentru transportul de bunuri este unul dintre efectele asupra cărora experții au avertizat.

Au trecut peste 250 de zile de la data la care Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, iar în prezent principalele efecte care au început să se facă resimțite asupra consumatorilor sunt taxele vamale și plata de TVA. Taxele pentru coletărie cresc acum în funcție de valoarea coletului, valoare declarată în prealabil de către expeditor.

Notificăm clienții noștri că pot apărea întârzieri semnificative în livrarea comenzilor, pe toată gama de servicii,” scrie primul anunț de pe un site care oferă servicii de curierat din și spre Marea Britanie. Motivele întârzierilor sunt restricțiile vamale impuse de Brexit. Fiecare colet care ajunge acum la granița Marii Britanii trebuie verificat.

Întârzierile se datorează, în parte, și lipsei de personal. Deficitul de șoferi profesioniști în UK este de 100.000 de angajați.

De la Brexit încoace mai multe reguli privind TVA-ul și controlul la vămi s-au schimbat astfel încât au avut loc scumpirea unor taxe de transport pentru anumite bunuri. Spre exemplu, dacă dorești să îți cumperi niște cărți din România, costul transportului poate crește cu până la 30%.

O comandă de trei cărți cu autori români de pe site-ul Cărturești poate ajunge la un total de două ori mai mare după adăugarea costului de transport.

Ce taxe plătești dacă trimiți un colet în Anglia?
Potrivit regulilor actuale, valoarea taxelor vamale și TVA se calculează în funcție de valoarea declarată de expedierea coletului. Potrivit uneia dintre companiile consultate, dacă această valoarea depășește 38 de lire, atunci persoana care va achita costurile trimiterii coletului va trebui să plătească taxe atât în țara de destinație, cât și în Regatul Unit.
Astfel taxa pentru țara de destinație este de 20%, iar cea pentru Regat este de 2.5% din valoarea declarată.
Pentru un colet în valoare de 50 de lire pe care cineva ar dori să îl trimită în țară, taxele pot ajunge la 11.25 de lire (aproximativ 65 de lei) pentru un colet valorificat la aproximativ 290 de lei. Același mecanism se aplică și pentru coletele trimise din țară.

Marea Britanie folosea până recent același sistem VAT utilizat de întreaga Comunitate Economică Europeană, fiind semnatară a acordului comercial din 1973. De la Brexit încoace însă regulile privind taxa pe valoare adăugată s-au schimbat astfel încât cumpărătorul plătește taxa către Regatul Unit la achiziție.

De aceea, spre exemplu, când cumperi un pachet de cărți românești din țară ajungi să plătești mult mai mult decât dacă ai comanda același pachet de cărți în Germania sau Franța.

Costul pentru transport reprezintă peste 56% din valoarea totală pentru o comandă către Marea Britanie.
Costul pentru transport reprezintă peste 56% din valoarea totală pentru o comandă către Marea Britanie.
Pentru același colet cu destinația Germania, costul pentru transport ar fi de 40% din valoarea totală.
Pentru același colet cu destinația Germania, costul pentru transport ar fi de 40% din valoarea totală.

Sunt și alte consecințe când vine vorba de coletărie și mobilitate. Procedurile vamale s-au schimbat rezultând adesea în întârzieri neașteptate, uneori de câteva săptămâni și bunuri blocate la graniță pentru controale. Aceste controale se desfășoare asupra tuturor bunurilor care trec granițele Marii Britanii.

În plus cei care doresc să trimită colete către sau din Marea Britanie trebuie să completeze un formular pe proprie răspundere în care să declare ce bunuri trimit și valoarea acestora, valoare în baza căreia se va calcula taxa vamală aferentă.

Compania Eastlines atrage atenția asupra costurilor suplimentare introduse ca urmare a comisionării vamale și a parcurgerii documentației obligatorii. Ei mai atrag atenția și asupra restrângerii drastice a posibilităților de expediere.

Efectele Brexit asupra comerțului cu statele membre UE

Efectele s-au resimțit cel mai puternic în luna ianuarie când comerțul Regatului Unit cu UE a ajuns la cea mai mare scădere din 1997, de 28.8% sau aproximativ 6.6 miliarde de lire. Deficitul total pentru importuri a fost de 9.2 miliarde de lire iar cel pentru exporturi de 5.5 miliarde. Situația de la începutul anului a fost influențată însă și de condițiile impuse de pandemie.

În lunile următoare situația importurilor și a exporturilor în relație cu UE s-a îmbunătățit. Exporturile către UE au atins un nivel mai mare decât înainte de Brexit, crescând cu 1.2 miliarde de lire sau 9.1% în luna mai și cu 0.2 miliarde sau 1.2 la sută în luna iunie.

Creșterea s-a semnalat și în ceea ce privește importurile astfel încât nivelul acestora a crescut cu 0.5 miliarde de lire sau 2.7% în iunie. Potrivit Oficiului Național de Statistică creșterea s-a datorat, în mare, importului de mașini.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG