Linkuri accesibilitate

Analiză | Alegeri locale & prezidențiale în aceeași zi? PNL insistă, PSD ezită. Analist: Ar suferi democrația


Nicolae Ciucă, președintele PNL, insistă pe varianta comasării alegerilor locale cu cele prezidențiale. PSD, condus de Marcel Ciolacu (dreapta) nu e de acord.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, insistă pe varianta comasării alegerilor locale cu cele prezidențiale. PSD, condus de Marcel Ciolacu (dreapta) nu e de acord.

Discuțiile despre comasarea alegerilor au intrat în linie dreaptă în Coaliția de guvernare. O decizie trebuie luată până cel târziu în luna martie. Cei care insistă sunt liberalii, care – cu ochii pe sondajele de opinie – cred că o astfel de variantă le-ar putea mări scorul. PSD este însă reticent.

PSD și PNL au avut în ultimele zile mai multe întâlniri în care au discutat despre varianta comasării alegerilor din acest an.

Patru rânduri de alegeri vor avea loc în 2024 în România: europarlamentare, locale (pentru funcțiile de primari, consilieri locali), parlamentare și prezidențiale.

Liberalii au pus pe masă trei scenarii: localele simultan cu primul tur al prezidențialelor – la finalul lui septembrie și parlamentarele cu primul sau al doilea tur al prezidențialelor – în noiembrie.

Argumentul pe care îl folosesc liberalii și îl admit și social-democrații este legat de costurile ridicate de organizare a patru rânduri de alegeri, circa 4,8 miliarde lei, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Politicienii celor două partide mai invocă, potrivit unor surse politice, „oboseala”, „uzura” sau „plictiseala” electoratului.

În realitate, în spatele acestor declarații se ascund calcule de partid, în care se pun în balanță avantajele și dezavantajele diverselor formule de comasare a alegerilor, spun analiștii politici.

Varianta pe care insistă PNL este cea a comasării localelor cu primul tur al prezidențialelor.

Adică alegătorul să voteze în aceeași zi și pentru primarul responsabil de străzile sau utilitățile din orașul său, și pentru președintele României – al cărui rol este de a veghea la respectarea Constituției și la funcționarea instituțiilor publice.

Această variantă ar încălcat o decizie a Curții Constituționale, dar și o recomandare a Comisiei de la Venția; analiștii consultați de Europa Liberă spun că ar încălca principiile democrației.

În contrapartidă, PSD a avansat ideea susținerii unui candidat comun la alegerile prezidențiale din partea social-democraților, sau a unui independent.

Nu s-a pronunțat numele lui Mircea Geoană – secretar general adjunct al NATO, potrivit surselor Europa Liberă. Despre Geoană, unii analiști se așteaptă să candideze pentru funcția de președinte.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar vrea să bată palma cu premierul Marcel Ciolacu pe comasarea alegerilor locale cu prezidențialele. PSD stă însă în expectativă.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar vrea să bată palma cu premierul Marcel Ciolacu pe comasarea alegerilor locale cu prezidențialele. PSD stă însă în expectativă.

Interesul PNL

Motivul pentru care liberalilor le-ar conveni comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor este simplu: intrarea candidatului PNL în turul doi, după cum a explicat o sursă de la vârful PNL pentru Europa Liberă.

„Primarii și candidații la consilii vor trage și pentru președinte. În felul acesta, va fi o mobilizare maximă, care ar crește scorul candidatului nostru la președinție, care are șanse mari să intre în turul doi cu Marcel Ciolacu (președinte PSD, prim-ministru)”.

Este scenariul care s-a discutat în cerc restrâns luni, la sediul PNL din Modrogan.

Teoria este adevărată, dar în aceeași măsură avantajează și PSD, partid cu structuri locale mai extinse decât PNL.

Sociologul și analistul politic Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că opțiunea liberalilor pentru acest tip de comasare arată că dușmanul lor nu este PSD, ci AUR.

„O posibilă explicație ar putea fi că PNL se teme mai degrabă de AUR și USR că o să-i fure din electorat și atunci dușmanul lor în alegeri nu e PSD. Comparat cu aceste două partide, PNL ar fi avantajat de prezidențiale suprapuse cu locale”, spune Ovidiu Voicu.

Pe de altă parte, cei care nu ar fi favorizați de această formulă a comasării sunt Mircea Geoană și George Simion, liderul AUR.

Geoană ar putea candida ca independent, iar AUR, deși este în ascensiune – ajungând la 20-21% în sondaje – nu are structuri locale consolidate și nu se poate baza pe aparatul de partid.

De altfel, „marginalizarea” lui George Simion a fost unul dintre argumentele folosite de PNL la discuțiile cu PSD.

Surse din PNL spun pentru Europa Liberă că dacă PSD ar accepta acestă variantă de comasare, atunci Nicolae Ciucă ar putea câștiga Palatul Cotroceni, având în vedere experiența ultimelor alegeri prezidențale – când candidatul dreptei a câștigat.

„Dacă ne raportăm la celelalte scrutinuri, câștigă fără discuție candidatul nostru, care va aduna voturi de la USR și Polul de dreapta”.

Doar că PSD nu s-a născut ieri și știe foarte bine care este riscul, de aceea își dorește un tur doi cu George Simion, pune degetul pe rană senatorul PNL Daniel Fenechiu.

„PSD nu a respins, nu a dat un răspuns clar, analizează. Eu cred că PSD i-ar conveni foarte mult să intre candidatul lor cu candidatul AUR, pentru că am fi în situația 2000 (n.r. când Ion Iliescu a candidatul cu liderul partidului extremist PRM, Corneliu Vadim Tudor)”, spune Daniel Fenechiu pentru Europa Liberă.

Scenariu: Ciucă președinte interimar în locul lui Iohannis

Dar liberalii ar mai putea avea un motiv să forțeze comasarea localelor cu prezidențialele pentru luna septembrie: Klaus Iohannis ar putea ajunge președintele Consiliului European pe funcția ce va fi lăsată vacantă de Charles Michel, care și-a anunțat candidatura la europarlamentare.

Aceasta în condițiile în care, la nivel european, se caută o soluție ca postul să nu fie ocupat de premierul maghiar Viktor Orban, după ce Ungaria preia președinția Consiliului UE în iulie.

O numire pe funcția lăsată liberă de Charles Michel ar trebui făcută până atunci.

Despre această posibilitate au discutat și liderii liberali, potrivit Libertatea, situație în care Nicolae Ciucă, al doilea om în stat, ar putea ajunge președinte interimar.

Poziția l-ar avantaja în cursa prezidențială, iar liberalii întorc pe toate fețele această ipoteză.

Daniel Fenechiu a declarat pentru Europa Liberă că se poate ajunge în situația „în care vechiul președinte să convoace noul parlament. Nu ar fi o catastrofă”, punctează el.

PNL și UDMR și-au dat mâna să modifice legea alegerii președintelui. PSD meditează

UDMR nu vrea să fie lăsată în afara jocului după alegerile de anul acesta, așa că a trecut peste adversitățile pe care le are față de PNL – care a contribuit la darea sa afară de la guvernare.

Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a depus chiar un proiect de lege care modifică legea alegerii președintelui, în așa fel încât legislația să permită o eventuală decizie politică privind comasarea.

Actuala lege, una organică, spune că organizarea alegerilor prezidențiale se face în luna anterioară expirării mandatului.

Proiectul lui Hunor prevede ca termenul să fie prelungit la 90 de zile, ceea ce ar da baza legală Executivului să comaseze alegerile locale, programate pentru 29 septembrie, cu cele prezidențiale.

Senatorul Daniel Fenechiu spune pentru Europa Liberă că, de principiu, s-a agreat ca legea să fie votată în Parlament în luna februarie, dar asta nu înseamnă că PSD este de acord cu comasarea localelor cu prezidențialele.

„Modifici legea si decizia o iei după europarlamentare. Cred că PSD nu va fi reticent, pentru că modificând legea creezi o perspectivă să poți să dai o hotărâre de guvern prin care stabilești data alegerilor prezidențiale. Tehnic, chiar dacă PSD e de acord cu modificarea acestei legi, nu înseamnă că e de acord cu comasarea, ci cu posibilitatea să se comaseze alegerile. PSD e un partid complicat”, spune sentorul PNL, pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, surse din PSD susțin că decizia modificării legii nu a fost încă luată, dar că partidul „nu are nimic de pierdut dacă votează, pentru că cel care decide data alegerilor este Marcel Ciolacu”.

Lui Marcel Ciolacu ar putea să-i convină să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu liderul AUR, George Simion.
Lui Marcel Ciolacu ar putea să-i convină să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu liderul AUR, George Simion.

Interesul de partid se lovește de o decizie a CCR

Acest tip de comasare ridică însă mai multe probleme.

În primul rând, este vorba de logistică. Pentru alegerile locale, oamenii pot vota exclusiv la secția la care sunt arondați cu domiciliul, în timp ce la prezidențiale se poate vota la orice secție din țară.

„Acest lucru ar putea genera confuzie”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PSD, care precizează că ar trebui cerută opinia Autorității Electorale Permanente (AEP).

Mai mult, cele două tipuri de alegeri se fac după legi diferite, de aceea ar fi nevoie de Birouri electorale distincte și de secții de votare diferite.

Nu ar fi însă singurul inconvenient.

O decizie a Curții Constituționale din 2012 a respins organizarea simultană a alegerilor locale cu cele parlamentare, dorită de guvernul condus pe atunci de Mihai Răzvan Ungureanu (PDL).

Cei care au contestat la vremea respectivă la CCR au fost chiar parlamentarii PSD și PNL, aliați în Uniunea Social- Liberală (USL).

Democrația, haină haină grea

Dar una din principalele probleme ridicate de comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale ține de democrație.

Cele două tipuri de alegeri presupun tematici de dezbatere complet diferite, unele se referă la problematici strict locale, la interesele punctuale ale oamenilor, în timp ce prezidențialele au o anvergură națională și presupun proiecte și viziuni de țară.

Această comasare afectează clar democrația, spune pentru Europa Liberă sociologul și analistul Ovidiu Voicu.

„Într-o discuție despre democrație, despre interesul public, suprapunerea alegerilor locale cu prezidențialele chiar nu ar trebui făcută. S-ar putea comasa foarte simplu alegerile parlamentare cu primul tur al prezidențialelor, așa cum a mai fost, lumea e obișnuită. Sunt alegeri naționale, sunt proiecte de țară, cam aceleași teme, dar localele cu prezidențialele în aceeași zi afectează democrația”, spune Ovidiu Voicu.

În plus, Comisia de la Veneția recomandă în diverse rapoarte și ghiduri ca tipuri diferite de alegeri să nu fie suprapuse tocmai, pentru că acest lucru lezează dreptul indivizilor la o bună și corectă informare asupra problemelor puse în discuție.

Profesorul și analistul Cristian Pârvulescu declara pentru Europa Liberă că suprapunerea alegerilor nu este sănătoasă pentru democrație.

„Ceea ce se încearcă acum este să se creeze o confuzie pe linia personalizării alegerilor. Asta nu e sănătos pentru democrație, iar recomandările Comisiei de la Veneția sunt foarte clare – să fie despărțite”, explică Cristian Pîrvulescu.

De partea cealaltă, liberalii nu văd niciun impediment din punct de vedere democratic.

Senatorul Daniel Fenechiu, de pildă, spune că vor fi două campanii diferite și că nici intenția de vot, nici discernământul oamenilor nu vor fi afectate.

Vor fi două campanii suprapuse, dar diferite.
Senatorul PNL, Daniel Fenechiu

„Principial nu e o problemă de democrație dintr-un motiv extrem de simplu: la prezidențiale e un vot politic, iar faptul că oamenii votează în două tipuri de scrutinuri nu afectează nici intenția lor de vot, nici discernământul lor”, declară Daniel Fenechiu pentru Europa Liberă.

Și alți liberali contactați de Europa Liberă s-au plasat pe aceeași poziție, deși în contestația la CCR din 2012 susțineau cu totul altceva.

Parlamentarele cu al doilea tur al prezidențialelor, un pariu riscant pentru PNL

Până în 2004, când a intrat în vigoare modificarea operată în 2003 în Constituție prin care s-a mărit mandatul președintelui de la patru la cinci ani, cutuma a fost că alegerile parlamentare s-au organizat simultam cu primul tur al prezidențialelor.

Este o formulă care, așa cum a arătat deja Europa Liberă, avantajează partidele mari, cu structuri teritoriale puternice, PSD și PNL.

Cu toate acestea, susține profesorul Cristian Pârvulescu, „ne putem aștepta la un vot util în favoarea unui al treilea candidat sau partid”.

Partidul AUR ar fi avantajat de această formulă, pentru că electoratul este motivat să-l ducă în turul al doilea al prezidențialelor pe George Simion și va vota și la parlamentare pentru AUR. În acest fel, partidul ar putea avea un cuvânt important de spus în viitorul guvern.

Soluția comasării parlamentarelor cu turul al doilea al alegerilor pentru președinte ar fi însă una inedită.

Potrivit analiștilor consultați de Europa Liberă, ea îi dezavantajează cel mai mult pe liberali.

Aceasta pentru Nicolae Ciucă, liderul PNL și potențial candidat, stă prost în sondajele de opinie, fiind cotat cu scoruri între 12 și 14% sub cele obținute de Marcel Ciolacu, George Simion, ba chiar și de senatoarea filorusă Diana Șoșoacă, potrivit INSCOP.

În aceste condiții, șansele lui Nicolae Ciucă de a intra în turul al doilea sunt destul de reduse, situație în care PNL ar avea mari probleme la parlamentare.

Ieșirea lui Ciucă din cursă ar fi percepută de electorat ca o înfrângere a partidului, avertizează sociologul Ovidiu Voicu.

„Partidele care vor avea candidați în turul doi vor fi avantajate pentru că atenția publicului se va duce automat spre cei doi candidați și partidele lor. PSD va fi clar avantajat pentru că întotdeauna are candidat în turul doi, dar liberalii? E un pariu riscant pe care îl fac, pentru că dacă nu ajunge candidatul lor în turul doi, ci Simion, partidul va fi terminat”, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu.

Dacă Macel Ciolacu și George Simion intră în turul doi, atât PSD, cât și AUR vor fi avantajate la parlamentare, spune pentru Europa Liberă și profesorul Cristian Pârvulescu.

XS
SM
MD
LG