Linkuri accesibilitate

Iranul a anulat condamnarea la moarte a rapperului Toomaj Salehi. Artistul a fost achitat


Tomaj Salehi
Tomaj Salehi

Avocatul lui Toomaj Salehi, un rapper care protestează împotriva Republicii Islamice, spune că Tribunalul Revoluționar din Isfahan, care s-a ocupat de cazul clientului său a emis un verdict de achitare, transmite Radio Farda.

Rapperul Toomaj Salehi a fost reținut și condamnat la moarte pentru că a sprijinit manifestațiile de după moartea în închisoare, în 2022, a Mahsei Amini. Rapperul a fost reținut, ținut în izolare și ar fi fost torturat după arestare, scrie CNN.

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a provocat un val de proteste la nivel mondial.

Salehi, în vârstă de 32 de ani, a criticat regimul iranian și s-a declarat deschis împotriva guvernului în versurile pieselor sale și pe rețelele de socializare.

El a mai fost arestat și în urmă cu un an, dar eliberat. Apoi a fost rearestat după ce a apărut într-un videoclip în care a dezvăluit că a fost torturat și plasat în izolare timp de 252 de zile după arestarea sa din octombrie 2022, au spus experții ONU într-o declarație publicată de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Condamnarea la moartea a rapperului iranian Toomaj Salehi stârnește proteste la nivel mondial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG