Linkuri accesibilitate

Statul român anunță în prag de Revelion că peste 3.000 de obiective turistice din țară funcționează fără autorizație la incendiu


Urmările incendiului din 26 decembrie de la Ferma Dacilor care a dus la moartea a cel puțin șapte persoane. Încă una este dată dispărută.
Urmările incendiului din 26 decembrie de la Ferma Dacilor care a dus la moartea a cel puțin șapte persoane. Încă una este dată dispărută.

Peste 3.000 de obiective turistice din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, a dezvăluit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) la câteva zile după ce opt persoane au pierit într-un incendiu ce a mistuit Ferma Dacilor din județul Prahova.

Informația furnizată de IGSU vine într-o perioadă în care zeci de mii de turiști români își petrec vacanța de sărbători, mulți dintre ei în pensiuni din județul Prahova.

În același județ funcționa până pe 26 decembrie și Ferma Dacilor, acolo unde un incendiu a provocat moartea a șapte persoane; o altă persoană este dispărută.

Adjunctul șefului IGSU, Benone Duduc, a precizat la conferința de presă legată de controlul făcut la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, în urma incendiului de la Ferma Dacilor, că numai în județul Prahova sunt peste 1.000 de pensiuni care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

Totuși, susține generalul Benone Duduc, lipsa autorizației nu presupune neapărat o stare de pericol. Reprezentantul IGSU nu a anunțat în conferința de presă dacă obiectivele turistice care funcționează fără autorizație vor fi verificate în perioada următoare.

Asociația de Turism Prahova a anunțat recent că, pe Valea Prahovei, gradul de ocupare a hotelurilor și pensiunilor în principalele stațiuni montane a fost de 70% în vacanța de Crăciun. Au fost însă și alte destinații, precum Câmpina, unde gradul de ocupare a fost și de 100% în aceeași perioadă

Pentru vacanța de Revelionul specialiștii se așteaptă la grade de ocupare a hotelurilor și pensiunilor cel puțin la fel de mari.

Mai mult, statisticile operatorilor de turism arată că tot mai mulți români aleg să își petreacă vacanțele de iarnă și de vară în țară.

Incendiul de la Ferma Dacilor, un efect al problemelor de la ISU Prahova

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) – care coordonează IGSU, Raed Arafat, a declarat că „se ştia” că la ISU Prahova sunt anumite probleme și că s-au luat măsuri în urmă cu doi ani.

„Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor [...] Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a afirmat Raed Arafat.

Șeful ISU, Raed Arafat, spune că se știa că la ISU Prahova sunt probleme și unii șefi s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”.
Șeful ISU, Raed Arafat, spune că se știa că la ISU Prahova sunt probleme și unii șefi s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”.

Raed Arafat mai spune că la Ferma Dacilor nu a funcționat centrala de alarmare în caz de incendiu, ceea ce ar fi dus și la tragedia din 26 decembrie.

Șeful DSU mai spune că în 2019, la controlul făcut la Ferma Dacilor, complexul turistic ar fi putut fi închis, conform legii.

Raed Arafat a sugerat că o altă cauză pentru care se întâmplă incendii precum cel din județul Prahova este că activitățile de prevenire au scăzut la nivel național. Motivul ar fi scăderea numărului inspectorilor de prevenire.

Astfel, spune șeful ISU, în perioada 2013 - 2023, numărul inspectorilor a scăzut de la peste 1.000 la 443 de inspectori, număr ce nu pot susține toate controalele preventive de care ar fi nevoie.

Atât Raed Arafat cât și Benone Duduc au explicat funcționarea complexului Ferma Dacilor în ciuda lipsei autorizațiilor de securitate la incendiu prin problemele de funcționare descoperite la nivelul fostei conduceri ISU Prahova.

Potrivit adjunctul șefului IGSU, Benone Duduc, verificările arată că fostul prim-adjunct ISU Prahova ar fi intervenit în 2019 astfel încât Ferma Dacilor să poată funcționa în continuare, cu toate că nu avea toate autorizațiile.

Potrivit Agerpres, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi tolerat nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, cărora le-ar fi solicitat să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe rigorile securităţii la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani. Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii i-au permis în continuare funcționarea și au sancționat patronii doar cu un avertisment.

Autoritățile au descoperit că Ferma Dacilor nu avea mai multe autorizații, inclusiv autorizația de funcționare și cu toate acestea instituțiile de control i-au permis funcționarea.

Prevenirea incendiilor, o problemă rămasă nerezolvată

De la incendiul de la Colectiv, din octombrie 2015, autoritățile au descoperit probleme generalizate, mai ales în prevenție și respectarea condițiilor legale de securitate la incendiu.

Cluburi, spitale, stații de carburanți improvizate precum cea de la Crevedia și, acum, Ferma Dacilor au luat foc iar zeci de persoane au murit sau au suferit arsuri grave.

Multe dintre aceste evenimente tragice au cel un numitor comun: nerespectarea condițiilor legale de securitate la incendiu și lipsa prevenției.

Sunt cazuri celebre deja, cum ar fi incendiul de la Spitalul Piatra Neamț, din timpul pandemiei, sau cel de la spitalul Matei Balș, dar și numeroase altele, care au dus la zeci de morți în urma incendiilor la spitalele din România.

Mii de clădiri publice funcționează fără autorizație, potrivit datelor IGSU din septembrie, citate de Ziarul Financiar.

Astfel, la începutul anului școlar 2023-2024 aproape 3.700 de școli funcționau fără autorizația de securitate la incendiu.

De asemenea, funcționau fără această autorizație:

  • 2.353 de magazine;
  • 511 unităţi sanitare;
  • 672 unităţi de asistenţă socială;
  • 239 unități de cultură;
  • 866 unităţi de cult.

Inclusiv Revelionul 2024 de la Hala Laminor se desfășoară fără autorizație de securitate la incendiu.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG