Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România: Piețele rămân deschise deocamdată, dar ce se întâmplă dacă se închid?


Prin ordonanțele militare 2 și 3, piețele agroalimentare au fost exceptate de la închidere, producătorii pot vinde în continuare, iar oamenii pot cumpăra produse proaspete.

Academicianul Ioan Păun Otiman, cercetător în științe agricole, explică pentru Europa Liberă că activitatea agricolă, cu precădere cea din câmp, „se desfășoară oricum în condiții de distanțare socială, nu este o aglomerare de oameni cum întâlnim în halele industriale sau sectorul serviciilor”.

În ceea ce privește creșterea animalelor, „avem o oarecare aglomerare de oameni la îngrijitori”, adaugă Otiman.

Dar acești oameni sunt obișnuiți deja cu condiții de biosecuritate la ferme, deci și aici se poate desfășura activitatea în continuare”, subliniază academicianul.

În cazul desfacerii de produse, mai precis în cazul piețelor agroalimetare, „nu e o problemă să se găsească soluții. Vânzătorii trebuie să aibă echipament minim de protecție - măști, mănuși, ochelari - iar oamenii care merg la cumpărături, trebuie să respecte prevederile ordonanțelor militare și măsurile de igienă”, explică Ioan Păun Otiman.

De altfel, membrul Academiei Române, atrage atenția, în discuția cu Europa Liberă, că „nu este suficient că decide Guvernul ceva, responsabilitatea este a noastră, a tuturor”.

Din punct de vedere epidemiologic, menținerea activității în piețe agroalimentare nu reprezintă un pericol sporit pentru populație, conform explicațiilor obținute de Europa Liberă de la un medic specializat în sănătate publică.

Definiția contactului direct cu care se lucrează acum în managementul epidemiei de coronavirus din România este „apropierea la o distanță mai mică de doi metri pentru o durată mai mare de 15 minute”.

În plus, spre deosebire de un supermarket, piața este un spațiu deschis, ceea ce, din punct de vedere epidemiologic este de preferat unuia închis.

Și chiar dacă este o piață închisă, de regulă, spațiul este mai mare decât un supermarket de cartier.

În fine, în condițiile restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanța Militară 3, aglomerația din piețe (și din supermarketuri) se reduce, ceea ce sporește gradul de siguranță la cumpărături.

Există însă și exemple de țări care au închis complet piețele, cum ar fi Franța. Este posibil ca și în România, dacă epidemia va crește razant, să se ajungă la o asemenea măsură.

Deocamdată, activitatea agricolă - fie de producție, fie de desfacere - este exceptată de la restricții chiar și pentru categoria vulnerabilă a persoanelor peste 65 de ani.

Președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, Ioan Teodor Birț, a declarat pentru Mediafax, că „e important ca piețele să rămână deschise pentru că, altfel, producătorii nu vor avea unde să vândă și vor fi nevoiți să arunce produsele”.

„Dar dacă se va ajunge în această situație [a închiderii, n.r.], nu văd altă soluție decât crearea unor echipe mobile, care să preia distribuția produselor. Astfel, ne putem asigura că se reduce circulația persoanelor la maximum și că circulă doar aceste echipe”, explică academicianul Ioan Păun Otiman.

„Se pot organiza livrări către oameni, ca să nu rămână produsele în depozite”, conchide acesta.

Europa Liberă a întrebat Ministerul Agriculturii dacă există un plan de măsuri pentru situația în care piețele agroalimentare ar fi închise. Până la ora publicării acestui articol instituția nu a răspuns.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG