Cadrele medicale din Statele Unite s-au declarat uimite de viteza cu care coronavirusul duce la degradarea sănătății și la deces, scrie Reuters.
În acest timp, statul New York, epicentrului focarului din Statele Unite, a atins un nou record și se apropie de 150.000 de cazuri, cifră similară cu cea a Spaniei, stat care este de o lună afectată de pandemie.
Guvernatorul Andrew Cuomo a spus că 779 de persoane au murit ziua trecută în statul său, în timp ce Phil Murphy, guvernatorul din New Jersey, a declarat că 275 au murit, cifrele anunţate miercuri depăşind recordurile înregistrate cu doar o zi mai devreme.
Statele Unite au înregistrat aproape 420.000 de cazuri de coronavirus şi mai mult de 14.300 de decese.
În ciuda numerelor sumbre, Cuomo a spus că tendinţele generale rămân încă pozitive. Cuomo a menţionat o scădere a spitalizărilor şi alte date ca dovadă că New York „a îndoit curba” şi a obţinut un anumit control asupra ratei de infectare.
Cuomo a spus că numărul de decese va continua la nivelul actual sau va creşte in zilele următoare, având în vedere că mor pacienţii în stare critică, internaţi de mai bine de o săptămână şi cei conectaţi la ventilatoare pentru a-i ajuta să respire.
Statul New York este unul din cele 42 din SUA care au impus restricții de circulație pentru izolarea populației.
Dacă experții din sănătate arată că aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea societății, restricțiile au un efect negativ puternic asupra economiei, efect care a condus la un număr mare de concedieri, șocuri pe Wall Street și prognoze de recesiune.
În discursul de miercuri de la Casa Albă, Donald Trump a afirmat că ar dori să redeschisă economia cu un „big bang", dar nu înainte ca rata deceselor să intră pe un trend descendent.
Dacă președintele american nu a oferit o marjă de timp, principalul consilier economic, Larry Kudlow, a vorbit de un orizont între patru și opt săptămâni pentru reluarea comerțului.