Linkuri accesibilitate

VIDEO Tot ce trebuie să știi despre tratamentul experimental cu plasmă aprobat de Ministerul Sănătății


Coronavirus: Cum funcționează tratamentul cu transfuzie de plasmă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00

Coronavirus: Cum funcționează tratamentul cu transfuzie de plasmă?

România intră în rândul statelor care vor folosi transfuzia cu plasmă ca tratament experimental în lupta cu noul coronavirus.

CE ESTE TRATAMENTUL CU TRANSFUZIE DE PLASMĂ?

Este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronavirusuri).

Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Condițiile pentru aplicarea acestui tratament este ca un om care s-a vindecat de Covid19 să nu mai fi prezentat simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Metoda este considerată un experiment.

Europa Liberă a scris AICI mai multe despre toate tratamentele folosite în prezent

CINE POATE DONA PLASMĂ?

Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.

Ministerul român al Sănătății precizează că donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară si neremunerată.

Pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat.

Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare. Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.

Mai multe despre Ordinul Ministrului Sănătății AICI

CINE VA PUTEA PRIMI TRANSFUZII DE PLASMĂ?

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:

  • a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
  • b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  • c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

UNDE SE VA PUTEA FACE TRATAMENTUL?

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Iași și Timișoara.

Însă secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat pentru Europa Liberă că „Operaționalizarea [aparatelor] nu este încă realizată, suntem în faza de organizare a acestui procedeu, nu este simplu pentru că trebuie să recoltăm plasmă de la pacienți care au fost bolnavi, există o reținere psihologică și emoțională firească de a-și dona sângele, și, nu în ultimul rând, există niște tehologii conexe necesare. Plasma trebuie verificată de alte echipamente care sunt limitate, nu sunt în aceleași locuri în care ne-am propus să punem aceste aparate. Deci suntem pe cale să organizăm această chestiune, de program se ocupă profesorul Irinel Popescu.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG