Premierul Ungariei, Viktor Orbán a anunțat că în perioada 28 martie - 11 aprilie, circulaţia persoanelor va fi restricţionată pe întreg teritoriul Ungariei, din cauza epidemiei de coronavirus. Timp de două săptămâni, părăsirea locuinţei nu va fi posibilă decât pentru activităţi profesionale sau aprovizionarea pentru acoperirea necesităţilor de bază, a precizat șeful guvernului de la Budapesta pentru Radio Kossuth, citat de MTI, după şedinţa de dimineaţă a corpului operaţional responsabil de protecţia împotriva infecţiei cu coronavirus.Viktor Orbán a precizat și că începând de luni dimineaţă, în conducerea fiecărui spital din Ungaria îşi vor face apariţia “comandanţii de spital”, în uniformă.
“Comandanţii de spital”, a subliniat, premierul ungar, „vor avea rolul de a veghea asupra respectării reglementărilor epidemiologice şi a disponibilităţii
stocurilor de materiale necesare, respectiv vor asigura gestionarea
continuă, fără întreruperi, a resurselor umane”.
Acești comandanți militari vor prelua managementul tuturor spitalelor, dar nu vor intervenii în actul medical. Altfel spus, aprovizionarea cu echipamente de protecție, felul în care sunt folosite resursele, protejarea medicilor, asigurarea necesarului de medicamente și alte resurse vor intra de luni în responsabilitatea militarilor.
Viktor Orbán a calificat această măsură raţională şi proporţională, semnalând faptul că decizia a fost luată pe baza unor exemple străine şi că soluţia ungară are la bază în primul rând cea a Bavariei, dar este puţin mai riguroasă.
Primul ministru ungar a mai explicat că se va încerca separarea “suportabilă” a vârstnicilor astfel încât pentru magazinele de alimente, drogheriile, farmaciile care rămân deschise în continuare se va introduce o regulă specială, în așa fel încât să fie frecventate între orele 9-12 doar de persoanele peste 65 de ani.
Referindu-se la o culegere de informaţii pe bază de chestionare, prim-ministrul a calificat restricţiile de până acum ca fiind eficiente, menţionând că maghiarii au redus contactele sociale cu 90%. „Dacă însă nu se va introduce acum o nouă restricţie, contactele nu vor fi reduse şi mai mult. Prin urmare
acesta a fost momentul oportun pentru decretarea restricţiei de
circulaţie”, a atras atenţia șeful guvernului ungar.
Nerespectarea dispoziţiilor este calificată drept contravenţie, dar Viktor Orbán a cerut poliţiştilor să nu impună regulile cu forţa, ci să ajute oamenii în respectarea lor.
Orbán a insistat că nu este vorba de o interdicţie de ieşire, pentru că în cazul unei asemenea măsuri “nici musca nu ar mai putea zbura” și că nu vrea să ajungă la o situație în care carantina să facă viaţa aproape imposibilă.
Premierul de la Budapesta a subliniat că “acum nu de politică avem nevoie”, ci de solidaritate, deoarece “cu cât suntem mai mulţi care ne unim forţele, cu atât mai multe vieţi omeneşti vom putea salva”.
Cu privire la UE şi la criticile Uniunii privind proiectul de lege pentru combaterea coronavirusului, Viktor Orbán a spus: “din
partea mea pot să-l examineze poiectul cât vor, le doresc mult succes şi
sănătate bună”. Există situaţii în care nu ne putem întrece în politeţuri și i-a numit pe cei de la Bruxelles “cârcotaşi”.El a mai adăugat că în situaţia actuală de epidemie,
Șeful cabinetului de la Budapesta a vorbit și despre slăbiciunile UE, explicând că Ungaria a primit ajutor de la China şi de la Consiliul Turcic și întrebându-se retoric: „unde au fost specialiştii epidemiologi, plătiţi cu bani grei, ai UE şi ce au spus despre coronavirus în lunile ianuarie-februarie”.
Orbán a mai spus că aproximativ 80% dintre oameni sunt doar
purtători şi că cei mai mulți nici nu îşi dau seama că au avut virusul.
Totodată un procent de 15-20% se îmbolnăveşte şi prezintă simptome. Dintre aceşti oameni – calculat la ansamblul populaţiei din Ungaria, ar fi vorba de aproximativ două milioane de persoane – o mare parte are nevoie şi de tratament spitalicesc, a explicat Orbán. Vârstnicii şi cei care au deja alte boli ar putea avea nevoie şi de îngrijire intensivă, iar dacă răspândirea infecţiei nu
poate fi încetinită, toţi aceşti oameni pot avea nevoie de îngrijire în acelaşi timp, iar sistemul medical din Ungaria nu ar rezista acestui lucru.
Atunci când Ungaria va ajunge la vârful epidemiei, sistemul medical va fi supus unui efort de zece ori mai mare decât de obicei; va fi nevoie de zece ori mai multe paturi, aparate de ventilaţie mecanică, materiale, medici, asistenţi, a spus premierul, subliniind că cea mai importantă sarcină este aceea a
protejării medicilor.
Facebook Forum