Linkuri accesibilitate

Costel Alexe demisionează din Guvern. Mircea Fechet, noul ministru al Mediului


Romania- Costel Alexe
Romania- Costel Alexe

Costel Alexe a demisionat din funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ca urmare a instalării în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

În locul său a fost desemnat secretarul de stat Mircea Fechet.

Romania - Mircea Fechet, viitorul ministru al Mediului
Romania - Mircea Fechet, viitorul ministru al Mediului

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a lui Costel Alexe și de numire a lui Mircea Fechet.

Ceremonia de depunere a jurământului și de învestire va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 15:30.

Costel Alexe a candidat la alegerile locale din 27 septembrie și a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

Mircea Fechet a fost secretar de stat în ministerul condus până acum de Costel Alexe, însărcinat cu coordonarea următoarelor structuri și unități: Administrația Fondului pentru Mediu, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Direcția Generală Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase și Direcția Generală Evaluare Impact și Controlul Poluării. (CV-ul complet aici).

Problemele lăsate moștenire de Costel Alexe

Mandatul lui Costel Alexe în fruntea Ministerului Mediului a fost marcat de două controverse: cel al poluării ridicate din București, dar și din alte mari orașe, și cel al defrișărilor de păduri.

În ultimii ani, calitatea aerului din Capitală a fost subiect de discuții nesfârșite. De fiecare dată, autoritățile locale și centrale au minimalizat sau ignorat subiectul, răspunderea fiind pasată de la o instituție la alta. Anual, 23.400 români mor prematur din cauza poluării aerului.

Cel mai grav incident de acest tip a fost înregistrat în noaptea de 1 spre 2 martie 2020, când platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au înregistrat depășiri de 10 ori a limitelor maxime admise la poluarea cu PM2,5(particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).

Atunci, ministrul Mediului Costel Alexe dădea vina pe arderile necontrolate din județul Ilfov și București. Activiștii de mediu arată că, în urma acelui scandal, cei care administrează gropile de gunoi ilegale sau neconforme îngroapă pur și simplu gunoiul importat sau rezultat la nivel de orașe, iar acesta ajunge în pânza freatică și apa este contaminată.

Situația s-a repetat și în octombrie, iar Ministerul Mediului a pasat rapid vina pe o topitorie de lângă București sau pe factorii meteo au influențat dispersia poluanților și au condus la creșteri ale valorilor.

Comisia Europeană a deschis împotriva României 5 proceduri de infringement pe probleme de mediu. Una dintre proceduri vizează poluarea din București, Iași și Brașov.

În iulie, România a fost avertizată din nou de Comisia Europeană cu privire la calitatea aerului și a defrișărilor ilegale. De astă dată, a primit termen o lună pentru a rezolva tăierile abuzive, urmând ca într-o lună să fie sesizată Curtea de Justiție a UE dacă nu se conformează cerințelor Comisiei.

Costel Alexe acuza, la începutul anului, conducerea instituției pe care o conduce că nu a făcut nimic din 2016 până acum pentru stoparea tăierilor masive de păduri.

Cu toate acestea situația nu s-a schimbat în mandatului său, iar activiștii de mediu l-au acuzat în repetate rânduri că tolerează defrișările ilegale de păduri, darministru a replicat prin a acuza o campanie de fake news prin filmările prezentate în spațiul online drept dovezi ale tăierilor din pădurile României.

XS
SM
MD
LG