Linkuri accesibilitate

Covid-19 a făcut peste 3 milioane de victime pe tot globul


Vedere asupra cimitirului Covid Nossa Senhora Aparecida, din Manaus, Brazilia
Vedere asupra cimitirului Covid Nossa Senhora Aparecida, din Manaus, Brazilia

Decesele provocate de noul coronavirus au depășit marți 3 milioane, timp în care ritmul de vaccinare a scăzut pe întreg globul.

Numărul de decese la nivel global este în creștere, în special în Brazilia și India.

Oficialii din domeniul sănătății dau vina pe noile tulpini, detectate pentru prima dată în Regatul Unit și Africa de Sud, la pachet cu oboseala cadrelor medicale, dar și a populației, sătulă de restricții de tot felul.

Potrivit unui bilanț al Reuters, a fost nevoie de mai mult de un an pentru ca numărul total de morți de coronavirus să ajungă la 2 milioane, pentru ca următorul milion de morți să fie atins în mai puțin de trei luni.

Brazilia este lider mondial la numărul mediul zilnic de noi decese, iar raportul cu cele de pe întreg globul este de unul la patru decese înregistrate la nivel mondial, potrivit unei analize Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra situației teribile în care se află națiunea braziliană și a spus că țara se află într-o stare critică iar sistemul de sănătate este copleșit.

„Într-adevăr, există o situație foarte gravă în acest moment în Brazilia, unde o serie de state sunt în stare critică”, a declarat într-o conferință de presă joia trecută epidemiologul OMS, Maria Van Kerkhove, care a adăugat că unitățile de terapie intensivă sunt ocupate în proporție de peste 90%.

Și India a raportat luni o creștere record a infecțiilor cu Covid-19, devenind a doua țară, după Statele Unite, care a înregistrat peste 100.000 de cazuri noi într-o zi.

Cel mai afectat stat al Indiei, Maharashtra, a început luni să închidă centre comerciale, cinematografe, baruri, restaurante și lăcașuri de cult, deoarece spitalele sunt depășite de pacienți.

Europa, continentul cu 51 de țări, are cel mai mare număr de decese, aproape 1,1 milioane.

Aproximativ 60% din totalul deceselor legate de coronavirus din Europa este dat de cinci țări europene: Regatul Unit, Rusia, Franța, Italia și Germania.

Statele Unite au cel mai mare număr de decese înregistrat de orice țară din lume, de peste 555.000, și reprezintă aproximativ 19% din toate decesele cauzate de COVID-19 din lume.

Cazurile au crescut în ultimele trei săptămâni, însă oficialii din domeniul sănătății cred că campania națională de vaccinare rapidă poate preveni creșterea numărului de decese. O treime din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.

Cel puțin 370,3 milioane de persoane sau aproape 4,75% din populația globală au primit o doză unică de vaccin Covid-19 până duminică, potrivit ultimelor cifre ale companiei de cercetare și furnizor de date Our World in Data.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății solicită țărilor bogate să doneze mai multe doze de vaccin împotriva Covid-19 aprobate pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor de vaccinare pentru cei mai vulnerabili cetățeni din țările mai sărace.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG