Linkuri accesibilitate

Covid 19. Jocul testării scos la lumină. Potrivit UE, județele verzi ar fi, de fapt, în zona gri


Femeie testându-se de Covid
Femeie testându-se de Covid

Ministerul Sănătății a publicat în premieră datele referitoare la numărul de teste făcute pe fiecare județ, lucru cerut de mai mult timp de medici, specialiști în sănătate publică și presă. Din aceste informații se vede diferența mare de testare între județe și corelația dintre numărul de teste și rata de infectare din fiecare județ.

În funcție de incidența la mia de locuitori se intră în scenariul roșu sau verde și iau măsurile restrictive la nivel local. ”Se premiează repetenții și se penalizează premianții”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma pentru Europa Liberă. ”Noi ne bazăm doar pe vaccinare, dar aceasta nu va rezolva problema înainte de finalul verii, iar pînă atunci ne vom confrunta cu al treilea val care vine cu un cocktail de tulpini”, atrage atenția medicul.

Așa cum a arătat Europa Liberă de mai mult timp, în urma unor discuții cu experți, numărul de teste este direct legat de numărul cazurilor de COVID. Iar acest lucru reise și mai explicit din coroborarea noilor date defalcate pe județe cu incidența la mia de locuitori.

Județul Vrancea, de exemplu, care a făcut doar 5 texte /zi în 4 martie are una dintre cele mai scăzute incidențe la nivel de țară- doar 0,84 la mia de locuritori.

Sunt 13 județe care fac în mod sistematic sub 200 de teste zilnic și unde rata de infectare la mia de locuitori este și ea scăzută, între 0,86 (Vrancea) și 1,60 (Giurgiu). Alte 14 județe au făcut între 200-300 teste/zi și 12 județe între 300 și 600 teste/zi.

La polul opus, județele care fac multe teste se află în topul ratei infectărilor ( data 4 martie):

  • Timiș cu o incidență de 5,35 la mia de locuitori a făcut 1126 teste/zi
  • Cluj- la o incidență de 3,40, are 1126 de teste pe zi
  • Municipiul București- incidența 2.79, număr de teste/zi 3595.

Aceste 3 județe sunt singurele care fac peste 1000 de teste zilnic.

Medicul Răzvan Cherecheș spune pentru Europa Liberă că, deși nu se poate trage încă o concluzie asupra legăturii directe dintre numărul de teste și cel al cazurilor noi, fiind necesare mai mult informații, cum ar fi raportul dintre testele PCR și cele rapide, un lucru e, totuși, clar ”la teste puține, ai cazuri puține”.

Nu avem niciun motiv să credem că incidența variază atât de mult de la un județ la altul. Singura explicație că un județ e roșu și județul vecin e verde e diferența dintre numărul de teste. Această corelație se vede. Dar încă nu sunt niște concluzii clare, mai durează câteva zile să vedem care e evoluția”.

În Uniunea Europeană, unul dintre indicatorii luați în calcul este rata de testare, adică numărul de teste făcut la suta de mii de locuitori pe săptămână, care trebuie să fie peste 600. În caz contrar, zona respectivă este considerată gri, pentru că nu poate fi luată în calcul din punct de vedere al indicatorilor. Astfel, în România majoritatea județelor, în frunte cu Vrancea, ar fi de fapt în zona gri și nu cea verde.

Testarea va rămâne marea bătălie pentru că în funcție de ea se stabilesc indicatorii și în funcție de ei se iau măsurile de restricție sau nu, spune pentru Europa Liberă Octavian Jurma.

Datele defalcate pe județe, publicate de Ministerul Sănătății, confirmă într-un mod foarte explicit faptul că dacă nu testezi ai cazuri puține. Se vede foarte clar că numărul scăzut de teste contribuie la incidență și atunci se poate introduce rata de testare ca criteriu de validare a incidenței. Pentru că dacă incidența e scăzută din cauză că nu testez, pot să o trec la gri, adică nu e relevantă și atunci nu le mai permit unor județe să stea în scenariul verde doar pentru că nu își fac temele. Pe de altă parte, trebuie gândit un scenariu gri, pe care noi nu-l avem, care există însă din punct de vedere al Uniunii Europene. Fiecare modificare are însă multă rezistență politică și socială”.

Întrebarea care se pune în acest moment este ce facem în continuare, atrage atenția atenția Octavian Jurma, pentru că fără testare nu se știe care este situația epidemiologică, dar știm sigur că ”vine acest al treilea val cu un cocktail de tulpini. Mergem înainte ca până acum sau acționăm. Aici trebuie luată o decizie care nu ar trebui să fie politică. La noi s-a politizat atât de mult pandemia încât au ajuns alte ministere să spună Ministerului Sănătății ce să facă”.

Soluțiile adoptate de Israel și Marea Britanie, țările care sunt cel mai aproape de a ieși din pandemie, au un model simplu: ”vaccinare intensă, testare intensă și restricții intense”.

Cei din București, Cluj și Timișoara sunt mai fraieri că testează, pentru că se premiază repetenții și se penalizează premianții.

”Noi nu avem decât vaccinarea, care este peste media europeană, dar nu este intensivă, nu ne comparăm cu Marea Britanie și Israel, care au ajuns la 50% rapel. Ne bazăm doar pe vaccinare, dar vaccinarea nu poate să rezolve problema înainte de finalul verii, să ne păzească în mod real. Vedem că tulpina din Africa e o problemă pentru că nu răspunde bine la Zeneca, că sunt mai puțin eficiente și celelalte vaccinuri. Dacă tărăgănăm mult dăm șansa epidemiei să găsească soluții la măsurile noastre de protecție, pentru că se instalează o rezistență exact ca la antibiotice. Orice măsură aplicată parțial, indiferent că e biologică sau socială, va produce o rezistență în timp”, spune Octavian Jurma.

Două cazuri de infectare cu noua tulpină de Covid descoperită în Africa de Sud au fost confirmate în România la pacienți din București și Pitești. Specialiștii au avertizat că noile tulpini ar putea deveni forma de virus dominantă în România în scurt timp.

În ultimele două săptămâni în Romănia s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de coronavirus, vineri erau, de exemplu, 4.342 de noi cazuri iar numărul testelor PCR a fost de 27.868 (16.471 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.397la cerere) și 8.469 de teste rapide antigenice. La secțiile de terapie intensivă sunt internați 1.067 de pacienti, iar numărul total de persoane internate este de 9.222.

Alexandrul Rafila, reprezentantul României la OMS, a spus la Digi24 că această creștere a numărului de cazuri este evidentă ”pentru că se simte în secțiile de ATI, care sunt din noju agglomerate. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate”. Rafila afirmă că s-ar putea ajunge din nou la 10.000 de cazuri pe zi.

Bucureștiul a revenit în scenariul roșu cu o incidență la mia de locuitori de 3.05, ceea ce înseamnă că școla va trece în sistemul online. Cu toate acestea, prin ordin al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la cererea Ministerului Educației, elevii din anii terminali, cei care vor susține examenele de Capacitate și Bacalaureat, vor continua să se ducă fizic la școală.

XS
SM
MD
LG