Linkuri accesibilitate

CSM „nu tolerează” micșorarea pensiilor magistraților și avertizează Guvernul că va sesiza CCR și instituțiile internaționale


Lia Savonea este o apropiată a PSD, iar pozițiile sale de până acum nu au contrazis Guvernul
Lia Savonea este o apropiată a PSD, iar pozițiile sale de până acum nu au contrazis Guvernul

CSM amenință Guvernul cu sesizarea Curții Constituționale dacă va umbla la pensiile de peste 10.000 de lei ale magistraților, considerând că independența Justiției ar fi pusă în pericol

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), condus de judecătoarea Lia Savonea, a lansat, printr-un comunicat de presă, avertismente la adresa Guvernului privind atacarea la CCR și sesizarea unor organisme internaționale dacă pensiile mai mari de 10.000 de lei ale magistraților vor fi impozitate.

Anunțul a fost făcut de minstrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a vorbit despre o intenție, fără să ofere detalii privind cota de impozitare sau care sunt categoriile profesionale care ar fi afectate de această măsură. Ministrul de Finanțe numește acest nou impozit „taxa de solidaritate”.

Despre soluția găsită de ministrul de Finanțe pentru acoperirea deficitului bugetar, Europa Liberă a scris încă din momentul în care discuția în PSD se afla în fază incipientă.

Ce deplânge CSM

„În jurisprudența Curții Constituționale a României, cu referire și la decizii ale instanțelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant și fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, fiind o măsură neconstituțională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale”, afirmă CSM.

În același sens, contravin principiului independenței justiției și măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul și cuantumul pensiilor magistraților, reprezentând o eliminare mascată a acestora”.

Trebuie reamintit că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților, precum și apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilității lor financiare, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu.

Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații și care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au, fiindu-le interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității, aspecte tranșate în repetate rânduri în jurisprudența Curții Constituționale.

Apărând independența judecătorilor și procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională”, se arată în comunicatul CSM.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni mai multe măsuri bugetare despre care a spus că au fost convenite ”de principiu” în ședința CEX a PSD: limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților și impozitarea pensiilor speciale.

”În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice” a spus ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a anunțat că forma exactă a propunerilor privind aceste modificări în plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel încât până pe 31 iulie, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG