Statele lumii încearcă din răsputeri să scoată cât mai mulți oameni din Afganistan, fie că sunt proprii cetățeni, fie că sunt foști colaboratori din rândul populației civile afgane.
Aeroportul din Kabul, cea mai căutată destinație
Scenele de pe aeroportul din Kabul sunt terifiante. Un gard de sârmă desparte soldații occidentali de populația afgană care caută orice metodă de a ieși din țară. Soldații britanici au povestit pentru Sky News că femeile își aruncă bebelușii peste gard și îi imploră să-i ia cu ei.
Drumul până la aeroport e plin de obstacole. Filtre organizate de talibani, ambuteiaje. Cu greu ajung pe pistă cei care doresc să plece, fie că sunt cetățeni străini sau colaboratorii afgani ai principalelor forțe care se retrag.
Experiența franceză - a negociat extragerea cu talibanii
Jean-Baptiste Dulion, comandantul unității de elită din Poliția Națională Franceză, a povestit, într-un interviu acordat RTL, cum au decurs operațiunile de extragere a 350 de cetățeni francezi și colaboratori afgani din capitala Kabul. Oamenii se refugiaseră cu toții în clădirea ambasadei.
Au existat două rânduri de negocieri - una prin intermediul ambasadorului Franței, cealaltă cu ajutorul oamenilor din teren care au discutat direct cu talibanii.
Traseul de 5 kilometri, de la ambasadă la aeroport, a fost „stabilit” cu un membru al autorității talibane, „cineva cu care am putut discuta și care avea o putere reală”, a precizat Jean-Baptiste Dulion. Extragerea celor 350 de oameni și transportul până la aeroport a fost făcută de doar 11 membri de elită ai poliției franceze.
„Am luat toate măsurile pentru a ne asigura convoiul, autobuzele, pentru a avea cel mai bun transport posibil la aeroport, cu vehicule blindate de peste tot și autobuze externe pe care le-am asigurat pentru a îmbarca cât mai mulți cetățeni afgani", a adăugat el.
În noaptea de miercuri spre joi, la Paris au ajuns 216 persoane dintre care 184 cetățeni afgani. Președintele Emmanuel Macron a ținut să le mulțumească și să le ureze bun venit colaboratorilor afgani.
Praga - municipalitatea oferă locuințe afganilor extrași din ambasade
Cehia a reușit să facă două transporturi cu oameni din Afganistan. Primul a avut loc la finalul săptămânii trecute când au fost aduși la Praga 46 de cetățeni și lucrători locali ai ambasadei cu familiile lor. Al doilea avion a aterizat marți când au fost evacuați 87 de cehi, afgani și polonezi.
„Praga este gata să întâmpine interpreți afgani și familiile acestora, care sunt transferați de la Kabul în Republica Cehă. În mod similar, am găsit deja o soluție comună cu guvernul pentru a ajuta disidenții din Belarus ”, a declarat primarul Zdeněk Hřib pe Twitter.
În luna martie a acestui an, municipalitatea a închiriat șase apartamente pentru belarușii care au fugit de represiune din țara lor natală. După asistența inițială din partea statului, chiriașii plătesc singuri chiria.
Joe Biden - Stăm în Afganistan până extragem toți cetățenii americani
31 august este data limită până la care forțele occidentale trebuie să se retragă din Afganistan.
Într-un interviu la FoxNews, președintele american a declarat că americanii trebuie să înțeleagă că oficialitățile de la Washington vor încerca să termine retragerea până la aceasă dată, iar, dacă la 31 august vor mai exista cetățeni americani de extras, vor rămâne până vor aduce acasă și ultimul om.
Biden a mai spus că, pe lângă cei 10-15 mii de americani care trebuie evacuați, mai sunt între 50 de mii și 60 de mii de afgani care doresc să fie extrași împreună cu familiile lor.
Câți oameni au evacuat statele până acum
Din informațiile centralizate de agenția Reuters, până ieri dimineață, situația internațională a evacuărilor stătea astfel:
- SUA: au evacuat până în prezent peste 5.200 de persoane. Washingtonul s-a angajat să scoată 22.000 de afgani vulnerabili și toți cei 15.000 de americani aflați încă în țară.
- Marea Britanie: Aproximativ 1.200 de persoane până în prezent, inclusiv afgani. Își propune să scoată 1.000 de oameni pe zi.
- Germania: 900 de persoane de duminică, inclusiv 100 de afgani
- Franța: 209 persoane, inclusiv 184 afgani.
- Spania: 53 de persoane.
- Olanda: 35 de cetățeni - își propun să ia 1.000 de muncitori afgani și familiile lor.
- Danemarca: 84 de persoane.
- Ungaria: 26 de cetățeni.
- Polonia: 50 de persoane.
- Republica Cehă: 46 de persoane, inclusiv muncitori afgani, până duminică.
- Japonia: 12 angajați ai ambasadei.
- Australia: 26 de persoane, inclusiv afgani. Este puțin probabil să-i ajute pe toți lucrătorii afgani.
- India: 170 de persoane.
- Turcia: 552 de cetățeni.
- Elveția: 230 de muncitori afgani.