Linkuri accesibilitate

Cum luptă băncile europene împotriva coronavirusului


Într-un scenariu mult diferit față de acum un deceniu, când băncile au fost principalii actori ai crizei economice și financiare, sectorul bancar european riscă să nu scape neafectat de criza provocată de coronavirus, mai ales că multe companii, în special cele mici și mijlocii, dar și persoanele fizice se confruntă cu probleme și riscă să nu mai fie capabile să își ramburseze datoriile.

În paralel cu lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, principalele economii din Europa luptă și pentru a evita o criză de proporții în sectorul bancar.

Băncile din Marea Britanie s-au străduit să ia măsuri pentru a-i ajuta pe oamenii care se confruntă cu probleme financiare din cauza coronavirusului, potrivit The Guardian. În acest context, unele bănci au renunțat la dobânda aplicată la conturile de overdraft până la finalul lunii aprilie, în timp ce altele oferă un overdraft de 300 de lire, fără dobândă, sumă care poate fi accesată timp de trei luni, până la începutul lunii iulie. Pentru creditele ipotecare, unele bănci britanice le oferă clienților o pauză de 90 de zile de la plata ratelor, în timp ce altele le oferă posibilitatea de a extinde termenul rămas până la plata creditului.

De altfel, Banca Angliei le-a recomandat instituțiilor financiare să își țină sucursalele deschise, cu toate că guvernul de la Londra a anunțat închiderea unităților considerate neesențiale. „Sfatul nostru acum pentru bănci și societățile de construcții este să își țină sucursalele și centrele de contact deschise, acolo unde este posibil, pentru că sunt esențiale pentru funcțiile comerciale și civile”, a spus Banca Angliei, potrivit Reuters.

Germania garantează 90% din împrumuturi pentru companiile cu mai puțin de 250 de angajați și până la 80% pentru companiile mari, relatează Reuters. Fiecare împrumut eligibil poate avea o scadență de până la cinci ani și poate ajunge la un miliard de euro pe companie, în funcție de nevoile fiecăreia. Companiile germane au primit foarte bine aceste măsuri de finanțare de urgență susținute de stat, au spus recent bancherii nemți. Acest plan, aprobat recent de Comisia Europeană, este văzut ca o măsură cheie pentru a face ca cea mai mare economie a Europei să continue să se miște, măcar la cota de avarie, în timp ce sunt continuate eforturile de răspândire a noului coronavirus.

Camera inferioară a Parlamentului german a aprobat recent planul de salvare a economiei germane, un efort de 750 de miliarde de euro. Bundesrat, camera superioară a Parlamentului, va ratifica, vineri, proiectul adoptat de Bundestag. Planul de salvare a economiei germane este considerat unul „fără precedent” după Al Doilea Război Mondial.

Franța oferă garanții de 300 de miliarde de euro pentru stimularea economiei din Hegaxon. Astfel, planul, aprobat și de Comisia Europeană, include două programe prin care banca de stat Bpifrance poate garanta credite comerciale companiilor care au până în 5.000 de angajați, iar un al treilea program prevede scheme de creditare prin toate băncile, pentru toate tipurile de companii.

Pentru a încuraja băncile să ajute companiile rămase fără bani, guvernul din Italia, una dintre țările europene cel mai dur lovite de pandemia de coronavirus, lucrează la un program astfel încât statul să garanteze 90% din împrumut. Guvernul italian a promis de asemenea să acopere o treime din pierderile pe care băncile le-ar putea avea în momentul în care plata datoriilor se va relua.

Pentru a evita falimente în masă, în special ale companiilor mici și mijlocii, guvernul a aprobat un moratoriu vizând datoriile pentru șase luni, dar băncile sunt solicitate de asemenea pentru a acorda împrumuturi de urgență pentru a acoperi nevoile pe termen scurt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG