Linkuri accesibilitate

Peste 21.000 de morți în cutremurul din Turcia și Siria. Mii de supraviețuitori riscă să moară de frig


Câțiva oameni se încălzesc în jurul focului, în apropiere de locul unei clădiri prăbușite de cutremurul care a avut loc pe 6 februarie, în Kahramanmaraș, Turcia, 9 februarie 2023.
Câțiva oameni se încălzesc în jurul focului, în apropiere de locul unei clădiri prăbușite de cutremurul care a avut loc pe 6 februarie, în Kahramanmaraș, Turcia, 9 februarie 2023.

Vineri dimineață, la peste 80 de ore de la seismele masive care au lovit Turcia și Siria, echipele de salvatori căutau supraviețuitori pe o vreme geroasă. Între timp, bilanțul provizoriu din cele două țări a crescut la 21.051 de morți.

17.674 de persoane au murit în Turcia și 3.377 în Siria în urma cutremurului de luni, au anunțat oficialii și medicii din cele două țări.

Salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre dărâmături, dar speranțele se risipesc la mai bine de patru zile de la primul cutremur, relatează BBC.

Gerul amenință viețile a mii de supraviețuitori, care sunt acum fără adăpost, apă și hrană.

În plus, furia a crescut din cauza modului în care guvernul a gestionat dezastrul.

„Oamenii care nu au murit din cauza cutremurului au fost lăsați să moară în frig”, a declarat Hakan Tanriverdi, din provincia Adiyaman, una dintre zonele cele mai afectate, pentru AFP.

Băiețel de 2 ani salvat după trei zile

Salvarea unui băiețel de 2 ani, după 79 de ore în care a rămas blocat sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Hatay, Turcia, și a altor câteva persoane, a ridicat moralul în rândul echipelor de căutare.

Dar speranțele că mulți alții vor fi găsiți în viață printre ruinele orașelor și localităților se diminuează constant.

Localnici și echipe de salvatori lucrează la locul unei clădiri prăbușite de cutremur, în Hatay, Turcia, 9 februarie 2023.
Localnici și echipe de salvatori lucrează la locul unei clădiri prăbușite de cutremur, în Hatay, Turcia, 9 februarie 2023.

Între timp, în Siria, a ajuns primul convoi al ONU cu ajutoare pentru sirienii sinistrați, scrie Reuters.

„Aici sunt numai copii, iar noi avem nevoie de încălzire și de provizii. Noaptea trecută nu am putut dormi pentru că era foarte frig. Este foarte rău”, a spus Munira Mohammad, în provincia siriană Idlib, o mamă a patru copii care a fugit din Alep după cutremur.

Sute de mii de oameni din ambele țări au rămas fără adăpost în mijlocul iernii.

Mulți au campat în adăposturi improvizate în parcări de supermarketuri, moschei, pe marginea drumurilor sau printre ruine, adesea disperați după mâncare, apă și căldură.

De exemplu, aproximativ 40% din clădirile din orașul turc Kahramanmaraș, epicentrul cutremurului, sunt avariate, potrivit unui raport preliminar al Universității Bogazici din Turcia.

Seismul din 6 februarie, unul dintre cele mai mari dezastre

Potrivit AFP, cutremurul de luni a fost cel mai mare înregistrat în Turcia din 1939 încoace, când 33.000 de persoane au murit în provincia Erzincan, în estul țării.

Reuters precizează că bilanțul victimelor din ambele țări l-a depășit acum pe cel de peste 17.000 de morți din 1999, când un cutremur la fel de puternic a lovit nord-vestul Turciei.

Însă, seismul de luni dimineață se prefigurează a fi unul dintre cele mai grave dezastre din regiune din ultimul secol, iar experții se tem că numărul victimelor va continua să crească brusc, din cauza condițiilor de îngheț din timpul nopții.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG