Linkuri accesibilitate

Stare de urgență în Turcia în zece provincii afectate de cutremur


 Victime ale cutremurului de 7,8 grade de luni, din Turcia, își caută rudele la Hatay, sub dărâmături
Victime ale cutremurului de 7,8 grade de luni, din Turcia, își caută rudele la Hatay, sub dărâmături

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat zonă de dezastru în cele zece provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei și a impus stare de urgență în regiune timp de trei luni.

Măsura survine creșterii numărului de morți după cele două cutremure majore de luni, care au lovit Turcia și Siria.

În Turcia numărul morților a crescut la 3.400, ridicând numărul total de morți din cele două țări la 7.266, în timp ce salvatorii aleargă contra cronometru pentru a scoate cât mai mulți oameni din dărâmături. 380.000 de oameni s-au refugiat în adăposturi. Cel puțin 31.777 de persoane sunt rănite, iar 8.000 au fost scoase de sub dărâmături.

Peste 1.600 de persoane au murit în Siria și cel puțin 3.849 au fost rănite, dintre care cel puțin 1.449 în zonele controlate de guvernul Siriei, potrivit presei de stat siriene, și cel puțin 2.400 în nord-vestul Siriei, controlată de opoziție, potrivit Căștilor Albe.

Replicile, temperaturile sub zero grade și drumurile avariate îngreunează eforturile salvatorilor.

Erdoğan a declarat marți, citat de Reuters, că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să ofere cazare sinistraților în hotelurile din Antalya/vestul țării.

Declararea stării de urgență permite președintelui și cabinetului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende drepturile și libertățile pe care le consideră necesar.


„Am decis să declarăm starea de urgență pentru a ne asigura că operațiunile se desfășoară rapid”, a spus Erdogan în al doilea discurs de la primul cutremur care a avut loc luni dimineața.

El a spus că starea de urgență va dura trei luni - adică se va încheia cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, programate să aibă loc pe 14 mai. Aceasta ar putea fi, de asemenea, prelungită.

Erdogan a declarat ultima oară stare de urgență la nivel național în iulie 2016, în urma unei lovituri de stat militare eșuate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG