Președintele Klaus Iohannis a primit indicații clare de la judecătorii constituționali, despre ce trebuie să facă în acest conflict constituțional cu Guvernul.
Curtea Constituțională îl obligă pe președintele Iohannis să „emită de îndată” decretele de revocare din funcție a miniștrilor (demisionari între timp) Paul Stănescu și Lucian Șova și să „răspundă de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de primul-ministru al României cu privire la numirile în funcția de ministru”. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, conform unui comunicat de presă al CCR.
Întrebarea care se ridică după această decizie este dacă președintele Iohannis va fi obligat să o numească în funcția de ministru al dezvoltării pe Lia Olguța Vasilescu, după ce a refuzat-o o dată.
Deputatul Ioan Stelian, membru în comisia jurdică a Camerei Deputaților, spune că decizia Curții îl obligă pe președinte doar să emită decretul de revocare a ministrilor Stănescu și Sova, dar că în președintele nu poate fi obligat sa dea un decret de numire în funcție pentru noile propuneri, ci doar să dea un răspuns, ca să nu mai prelungească criza.
“Decizia Curții, deși e bine să așteptăm motivarea, e în sensul că președintele trebuie doar să-și spună punctul de vedere în ce privește numirile. Nu e obligat să o numească pe Olguța Vasilescu, doar să nu mai amâne”, a declarat Ioan Stelian pentru Europa liberă.
Poate motivarea va spune mai multe, dar în acest moment posibilitatea de a respinge propunerea ca ministru al Dezvoltării a Olguței Vasilescu rămâne neclarificată. S-ar putea ajunge la o nouă contestare la Curtea Constituțională în cazul unui refuz.
În noiembrie, Klaus Iohannis a refuzat să semneze decretele de revocare din funcție a vicepremierului Paul Stănescu și al ministrului Transporturilor, Lucian Șova. Aceștia au demisionat între timp. De asemenea, Iohannis a respins, fără să motiveze în vreun fel, propunerile PSD pentru portofoliile de la Dezvoltare și Transporturi – pe Ilan Laufer și pe Lia Olguța Vasilescu. Președintele a declarat că aceste nominalizări i se par „nepotrivite”.
Ulterior, PSD a decis să facă o rocadă și să o propună pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și pe trezorierul PSD, Mihai Drăghici, la Transporturi. Președintele Iohannis a amânat, până în prezent, o decizie în acest sens.
La începutul lunii decembrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la un conflict de natură constituțională cu președintele Klaus Iohannis.
Este pentru a doua oară când Curtea Constituțională îi dictează în mod direct președintelui Iohannis cursul de urmat într-o situație de controversă cu o altă autoritate a statului. În vara lui 2018, în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, judecătorii constituționali l-au obligat pe președinte să dea curs imediat solicitării ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe Kovesi.
Cu toate acestea, Klaus Iohannis a așteptat o lună până să dea curs deciziei fără echivoc a CCR și să o demită pe Kovesi. Și acum, ca și atunci, președintele poate aștepta redactarea motivării deciziei CCR, până să o pună în aplicare.