Linkuri accesibilitate

De ce nu pot veni refugiații din Ucraina cu trenul direct în România


Trenul Chișinău - Iași transportă refugiați încă de la începutul crizei din Ucraina. Mulți cetățeni ucraineni ajung în România prin Republica Moldova.
Trenul Chișinău - Iași transportă refugiați încă de la începutul crizei din Ucraina. Mulți cetățeni ucraineni ajung în România prin Republica Moldova.

România are patru rute feroviare cu Ucraina însă niciuna dintre acestea nu este operaționalizată. În aceste zile, sute de mii de refugiați fug din țara vecină, iar cozile cu mașini de la punctele de frontieră sunt de câțiva kilometri.

România nu a avut niciodată o infrastructură feroviară eficientă cu Ucraina, iar acest lucru se simte în aceste zile mai mult ca niciodată.

În timp ce în Polonia mii de refugiați ucraineni au reușit să ajungă cu trenurile, înspre România singurele modalități de a intra în țară pe care le au cei care fug de conflictul din țara lor sunt cu mașina sau pe jos. Sau traversând o țară vecină, Republica Moldova.

Din acest motiv, cozi imense, atât de mașini, cât și de persoane care vor să treacă punctul de trecere a frontierei pe jos s-au format la vămile ucrainene din nordul țării. Mai ales la Porubne, în județul Suceava, acolo unde sâmbâtă cozile se întindeau pe câțiva kilometri, potrivit unor imagini obținute de Europa Liberă.

În județul Suceava se află și singura legătura feroviară care ar putea, teoretic, să transporte refugiați ucraineni înspre România. Ruta Vadu Siret (Ucraina) – Vicșani (România) era închisă, însă, la finele săptămânii pentru traficul de pasageri.

Potrivit unor informații obținute în teren de Europa Liberă, pe la Vicșani treceau dinspre România spre Ucraina doar trenuri cu combustibil pentru alimentarea zonei Cernăuți. Zona a fost militarizată de la mijlocul săptămânii, fiind înconjurată de militari și jandarmi.

Reprezentanții Poliției de Frontieră susțin că nu se impune, cel puțin nu pe moment, deschiderea liniei feroviare pentru călători de la Vicșani.

„Dacă situația o va impune, va fi deschisă și acea rută feroviară. Momentan, nu s-a pus această problemă pentru că până acum situația este sub control. Dacă situația o impune, autoritățile sunt pregătite”, ne-a spus Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava.

Vicșani este localitate de fontieră cu Ucraina. Pe aici ar putea să treacă singurul tren direct România - Ucraina pentru a prelua refugiați.
Vicșani este localitate de fontieră cu Ucraina. Pe aici ar putea să treacă singurul tren direct România - Ucraina pentru a prelua refugiați.

Cât de pregătite sunt, însă, autoritățile din Ucraina pentru deschiderea unui eventual punct feroviar cu România?

Potrivit unor surse din interiorul CFR, zilele trecute, de la Suceava, o garnitură de tren a plecat înspre Ucraina pentru a prelua refugiați, însă nu a fost primită în țara vecină de autoritățile vamale. S-a întors la Suceava cu vagoanele goale.

Pe ruta care trece prin județul Suceava, în trecut, circula un tren care unea Moscova de Sofia, capitala Bulgariei. Cursa a fost anulată în 2014.

Situația de pe celelalte rute

Alte două rute feroviare sunt în județul Maramureș, pe la Valea Vișeului și Câmpulung Tisa. Și acestea sunt închise de mai bine de un deceniu și, potrivit unor surse oficiale, este imposibilă operaționalizarea lor într-un timp scurt din cauza problemelor de infrastructură din partea ucraineană.

Punctul de trecere feroviar de la Valea Vișeului a fost închis în 2006, iar cel de la Câmpulung Tisa în 2007. Una dintre liniile din Ucraina a fost inundată și nu a mai fost reparată, iar în celălalt punct sunt probleme cu ecartamentul, care are o lățime diferită față de cea din România.

Un alt patrulea punct feroviar dintre România și Ucraina este la Halmeu/jud. Satu Mare. Acesta este, de asemenea, închis.

Traian Preoteasa, directorul CFR, a confirmat pentru Europa Liberă că, în prezent, niciun tren de călători nu circulă din România înspre Ucraina și viceversa. Acesta spune, însă, că autoritățile din Ucraina nici nu au solicitat acest lucru.

„Noi transportăm tot ce ni se cere. Nu am avut cereri atât de mari încât să punem trenuri. Nu putem intra în Republica Moldova și în Ucraina pentru că este ecartamentul lat la ei și trebuie să îi preluăm dintr-o stație disponibilă de la noi. La solicitări, facem trenuri pentru oricine”, a spus Preoteasa.

Dacă direct din Ucraina refugiații nu pot intra cu trenul, cei care tranzitează Republica Moldova o pot face. Mai multe trenuri cu refugiați de la Chișinău au ajuns zilele trecute în Iași și București.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, nu a răspuns unei solicitări a Europei Libere privind posibila deschidere a unor rute feroviare dintre România și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG