Linkuri accesibilitate

De ce s-au dus Iohannis, Dăncilă și Barna în Statele Unite. Campanie electorală sau folos pentru România?


Principalii trei candidați la alegerile prezidențiale se află simultan în Statele Unite
Principalii trei candidați la alegerile prezidențiale se află simultan în Statele Unite

Cu trei săptămâni înainte de startul oficial al campaniei electorale, trei dintre candidații la prezidențiale se află concomitent în Statele Unite. Experții consultați de Europa Liberă sunt de părere că aceste vizite vin să întărească parteneriatul cu SUA, dar au și un profund caracter electoral.

Președintele Klaus Iohannis se pregătește să țină un discurs în cadrul celei de-a 74-a Adunări Generale a ONU, cel mai important eveniment anual de diplomație.

Tot cu ocazia deplasării la New York, șeful statului a anunțat că va participa și la recepția oferită de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, pentru șefii de delegații, la cea organizată de președintele Consiliului European, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă. Totodată, Klaus Iohannis îl va revedea și pe Donald Trump, în cadrul recepției oferite de președintele american, pe care, de altfel, l-a văzut și în urmă cu aproximativ o lună atunci când s-a aflat în vizită de lucru în Statele Unite.

Tot la New York este și premierul Viorica Dăncilă, care a avut pe agenda discuțiilor cu primarul din New Jersey, Steven Fulop, posibilitatea inaugurării unei curse directe între București și Jersey, mai ales că în orașul american comunitatea de români ar însemna în jur de 35.000 de persoane.

Concret însă, șefa Guvernului de la București s-a întâlnit cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, la finalul întrevederii fiind semnat un Acord de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro pe care România îl contractează pentru creșterea accesului cetățenilor români la servicii de asistență medicală. Agenda premierului mai prevede întâlniri cu Angel Gurria, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și cu James Richard Perry, secretarul pentru energie al SUA. Viorica Dăncilă a declarat, potrivit Agerpres, că se va întâlni în timpul vizitei din SUA și cu vicepreședintele american Mike Pence. Șefa Guvernului s-a mai întâlnit cu vicepreşedintele SUA în luna martie, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, care a avut loc la Washington.

Un alt prezidențiabil, Dan Barna, liderul USR, este și el în Statele Unite, la un forum organizat de una dintre cele mai apreciate organizaţii din mediul academic american – Center for European Policy Analysis (CEPA), unde va participa la întâlniri cu reprezentanți ai mediului politic și de business american, cu experți în politică externă și cu diaspora românească. Și Barna a mai fost prezent la Washington, la forumul anual al institutului și în urmă cu un an.

Prezența simultană a celor trei candidați la prezidențiale, care stau cel mai bine în sondajele de până acum, reprezintă o premieră în istoria electorală a României.

Vizitele acestea au un dublu rol: pe de-o parte este caracterul electoral, pe de altă parte este si nevoia de a-i asigura pe partenerii americani de loialitatea României”, a explicat, pentru Europa Liberă, Șerban Cioculescu, specialist în relații internaționale.

El atrage atenția că participarea președintelui Iohannis la Adunarea Generală a ONU, un eveniment anual important, era planificată de multă vreme în agenda sa, în timp ce „programul Vioricăi Dăncilă urmărește să obțină acces și la anumite credite, fonduri, know-how, dar bineînteles că intervine și aspectul electoral pentru că există o comunitate românească mare în SUA, deci urmărește și un scop politic intern”.

Sporirea în ultimul an a vizitelor în Statele Unite făcute de liderii politici însemnați din România este și „un semnal proatlantist, de menținere și consolidare a relațiilor cu SUA. De pildă, Dan Barna, invitat pentru a doua oară de CEPA, va participa la discuții care se învârt în jurul situației de securitate din Europa, la contribuția americană și la situația Rusiei, pentru că este un mediu de securitate volatil”, mai punctează Șerban Cioculescu, care atrage atenția că SUA, prin parteneriatul strategic, este țara de care România este cea mai legată mai ales în planul de securitate și militar.

De aceeași părere este și analistul economic Dragoș Cabat care subliniază că „în campania electorală prezidențială trebuie să convingi UE și SUA că în cazul în care ajungi președinte vor găsi în tine un partener de discuție, iar în general trebuie să te duci înainte să arăți că vei fi un partener de încredere și trebuie să te vezi cu niște oameni pe acolo fie ei și de rangul doi”.

Dragoș Cabat crede că România nu are un câștig imediat, mai ales din punct de vedere economic, dat fiind caracterul diferit al celor trei vizite. Mai mult, el atrage atenția că reprezentanții Guvernului de la București au semnat doar un acord de împumut cu Banca Mondială și nu un împrumut propriu-zis. „Un acord înseamnă că în cazul în care vei cere banii și ei consideră că au de ce să îi dea, pentru că proiectul depus este în regulă - trebuie spus că Banca Mondială dă banii doar pe proiecte - atunci o să îi dea. E diferit față de un împrumut, dar este ceva, cât de cât palpabil ca să scoată ochii celor de aici că au făcut ceva”, explică analistul economic.

În opinia lui Dragoș Cabat, pentru a atrage mai mulți investitori americani în România este nevoie de un „cadru legislativ mult mai stabil și clar și să nu mai fie corupție. Firmele americane țin mult la aceste lucruri. Abia atunci se conving că trebuie să vină aici”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG