Linkuri accesibilitate

De ce se consideră Gabriela Firea un „pitbull”. Și cine a beneficiat de mandatul ei


Gabriela Firea la butoane
Gabriela Firea la butoane

Gabriela Firea are 48 de ani și a jonglat întreaga ei carieră între politică și presă. S-a născut la Bacău, locuiește în orașul Voluntari, este absolventă de litere și candidează din partea PSD pentru al doilea mandat în fruntea Primăriei Generale a Bucureștiului, unde câștigă lunar 3.000 de euro.

Pe hârtie, are, totuși, o adresă în sectorul 1 al capitalei, necesară pentru înscrierea în cursa electorală.

În cei patru ani de mandat, Firea nu a reușit să rezolve cele mai importante probleme ale Bucureștiului: poluarea, care a crescut, traficul, care a rămas la fel de haotic, și apa caldă, care continuă să fie un lux pentru cei mai mulți bucureșteni. Nu e clar nici ce s-a întâmplat cu cele 10 milioane de euro de la Ministerul Mediului, bani destinați pentru 100 de kilometri de piste de biciclete în capitală. Potrivit unui raport făcut de experți ai organizațiilor neguvernamentale, Gabriela Firea nu a luat notă de trecere pentru niciuna dintre activitățile mari de care s-a ocupat ca primar al Bucureștiului.

Aproape toate televiziunile naționale au avut în ultimii ani reclame din diferite campanii, mai ales sociale, dar nu numai, finanțate de la bugetul Primăriei Generale. Numai în 2019, Primăria Capitalei a plătit două milioane de euro pentru a face reclamă programului de consolidare și serviciilor medicale

Acești bani, plus cei alocați în 2020 și care au ajuns în buzunarele redacțiilor mari, i-au făcut viața mai ușoară Gabrielei Firea înaintea alegerilor din 27 septembrie. Criticile la adresa ei au fost făcute cu perdea, atacurile au ocolit-o, iar emisiunile la care a participat au fost moderate cu amiciție. Toate acestea nu erau de ajuns, așa că primarul din Voluntari, Florentin Pandele, soțul primăriței de București, înființează pentru ea, pe banii comunității locale, un post de televiziune, Metropola tv, pe care îl dirijează cu îndemânare în folosul campaniei electorale comune. Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat chiar emsiunea de debut a acestei televiziuni, pentru că moderatorul a fost servil cu Firea.

Dincolo de campaniile prin care pare să-și fi plătit pe banii primăriei tăcerea presei, Gabriela Firea a avut grijă să nu se expună prea mult, și-a delegat adesea atribuțiile oamenilor săi de încredere, care după cum observă Rise Project, au făcut afaceri în paguba capitalei și s-au organizat într-un grup infracțional impresionant. Mai mult, afacerea cu cinematograful cumpărat de Primăria București, ducea chiar la adresa Gabrielei Firea, potrivit G4media.

Au fost și acuzații de angajări fictive, de tipul celor pentru care Liviu Dragnea se află la închisoare, după cum a descoperit Europa Liberă. În plus, e considerată cel puțin suspectă apetența Gabrielei Firea pentru afaceri cu firme turcești. Nu doar autobuzele turcești au fost preferate în defavoarea celor europene, ci și tramvaiele, deși dincolo de Bosfor nu există nicio tradiție în acest sens. Grație acestei alegeri, zece ani de acum încolo Bucureștiul va avea mijloace de transport cu motoare termice, care poluează, în vreme ce capitalele Europei mizează tot mai mult pe energie electrică și alte soluții nepoluante.

Ca politiciană a știut cum să se raporteze la presă, iar ca jurnalistă a lucrat mult cu șefi și patroni care aveau interese politice directe. A început în 1990 în redacția Azi, cotidianul Frontului Salvării Naționale, apoi la Radio Contact, sub patronajul lui Călin Popescu Tăriceanu, și TVR. În 2000 ajunge purtătoare de cuvânt a guvernului condus de Mugur Isărescu, după care se mută cu arme și bagaje la trustul girat de Dan Voiculescu.

Într-o confesiune făcută Adrianei Săftoiu pentru volumul Vocile puterii (2007), Firea mărturisea că nu presa a „îmbogățit-o”, ci faptul că primul ei soț era om de afaceri, iar atunci când a ajuns purtătoare de cuvânt nu avea tentații materiale, fiindcă avea deja în fața casei „o mașină scumpă” și „un apartament în vilă, luxos”. Rise Project a găsit unele urme ale afacerilor făcute atunci de familia Firea care adaugă noi semne de întrebare la portretul ei.

Având tot acest confort cu care defilează încă din anii 90, Gabriela Firea s-a lansat la 30 de ani în literatură cu girul marelui critic Nicolae Manolescu, cu două volume de poezie, considerate ulterior romantic-infantile de unii cunoscători. Un poem vorbește direct despre neliniștile ei: „Pitbull-ul din mine / Ar vrea să nu se termine niciodată / Dezlegarea de‑a sfâșia / Brațele unei existențe / Prea fragile / Pentru a lupta cu tristețea / Annei Karenina”.

Aproape imediat după moartea primului ei soț, în 2010, se recăsătorește cu Florentin Pandele, primarul din Voluntari, care la vremea aceea era în UNPR (partid înființat de Gabriel Oprea), dar venise dinspre PNL și urma să fie declarat în anii următori cel mai votat primar al PSD. În 2012, Firea intră și ea în PSD, devine senatoare, iar în 2016 este aleasă în fotoliul de primar general al capitalei. Împreună cu Pandele, Gabriela Firea ar fi alcătuit o ”caracatiță”, pe care cei doi s-ar putea baza atât în ceea ce privește funcționarea instituțiilor pe care le conduc, cât mai cu seamă a afacerilor care pot deriva din aceastea, după cum insistă contracandidatul ei la Primăria Generală, Nicușor Dan.

În 2018, când Liviu Dragnea avea încă susținere largă în partid, Gabriela Firea trece în opoziție și critică „improvizațiile” și „fanteziile” juridice ale liderului PSD, dar anul următor relația dintre cei doi se îmbunătățește.

În această campanie pentru Primăria Generală, Firea încearcă să se delimiteze de social-democrați, iar sigla partidului nu apare aproape deloc în reclamele ei politice. Absența investițiilor este camuflată de reclamele plătite din bugetul public, iar în discursul de campanie dă vina pe guvern pentru tot ceea ce nu funcționează în București, de la apa caldă la trafic și poluare. În cei patru ani pe care i-a petrecut în fruntea Primăriei, Firea nu pare să fi lucrat prea mult în favoarea bucureștenilor, dar unele date sugerează că au existat grupuri de interese care ar fi profitat în această perioadă.

XS
SM
MD
LG