Șeful Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică a declarat pentru Europa Liberă, că întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, a fost la cererea acestuia. Diplomatul rus ar fi interesat de legislația electorală autohtonă, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), care subliniază că instituția pe care o conduce și Comisia Electorală Centrală de la Moscova colaborează în diferite organizații internaționale de profil.
Florin Mitulețu-Buică susține că Rusia vrea să preia modelul de bune practici electorale folosit de România și că sunt și alte țări interesate să se inspire din legislația autohtonă, între ele Turcia, Republica Moldova, Tunisia și, mai recent, Serbia.
Pentru diplomatul rus însă, subiectul cel mai important în discuția cu șeful AEP a fost felul în care România a rezolvat situația votanților din diaspora. În jur de 25 de milioane de ruși trăiesc în afara țării lor și potrivit „Conceptului de politică externă al Federației Ruse”, diaspora are un rol important, iar Moscova trebuie să monitorizeze și să aibă grijă de respectarea drepturilor acestor cetățeni ruși. Este vorba în special despre prezența populației ruse în fostele republici sovietice din Asia Centrală și din statele baltice. La vedere, în bugetul de stat al Federației Ruse există un fond special destinat rușilor din afara țării de circa șapte miliarde de euro.
Această diasporă poate fi folosită pentru schimbarea direcțiilor politice în anumite state, iar acest lucru a și fost exersat de către Moscova.
Întâlnirea pe care a avut-o însă ambasadorul Rusiei la București cu președintele Autorității Electorale Permanente sugerează însă că votul rușilor din afară este foarte important pentru actuala elită politică din Rusia. În Rusia sunt înregistrați aproximativ 109.000.000 de votanți, la o populație de 143.000.000
Florin Mitulețu-Buică ne-a spus că e pentru prima dată când se întâlnește cu ambasadorul rus, că nu a fost niciodată invitat la Ambasada Federației Ruse și că nu a avut până acum niciun fel de contacte cu reprezentanți din această țară.
Numit în această funcție de PSD, liderul AEP a fost amestecat în mai multe scandaluri. Florin Mitulețu-Buică a fost acuzat că a politizat instituția după alegerile europarlamentare, că este lipsit de transparență, dar și că i-a ajutat pe social-democrați să-și recupereze banii investiți în campania pentru alegerile europarlamentare.
Facebook Forum