Linkuri accesibilitate

60.000 de români mor anual de cancer. Parlamentul anunță un grup de lucru


50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic
50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic

La nivel mondial, cancerul a provocat moartea a aproximativ 10 milioane de oameni în 2020, potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială, iar România este una din țările cele mai afectate, cu circa 140 de decese pe zi.

Pe 4 februarie s-a marcat Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, iar Anca Dragu, președinta Senatului, a anunțat cu această ocazie înființarea unui grup de lucru parlamentar pentru lupta împotriva cancerului.

„România este printre cele mai afectate ţări din UE când vine vorba despre rata cancerului. Ieri (4 febr. n.r.) a fost lansat planul european ce prevede un circuit complet în abordarea luptei împotriva cancerului. La nivel parlamentar s-a format un grup de lucru iniţiat de Prof. Dr. Rafila pentru lupta împotriva cancerului din care fac parte”, a scris Anca Dragu pe Facebook.

Preşedintele Senatului afirmă că legiuitorii pot contribui la prevenţia, tratamentul şi vindecarea acestei boli prin acţiuni specifice care să îşi găsească implementarea în sistemul medical românesc”.

Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), deplânge lipsa de interes a autoritățile române care au irosit ultimii 20 de ani în lupta cu boala prin lipsa unui plan național și se teme ca actualul grup de lucru să nu fie doar o mișcare politică lipsită de rezultate.

Cezar Irimia, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
Cezar Irimia, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

„Nu avem o strategie medicală în România, nu avem planuri naționale pentru bolile cronice. Eu cer din 2001 un plan național de cancer și nu s-a făcut nimic. Au fost 20 de ani pierduți. Ne trebuie un registru de cancer. O organizare a programului național de oncologie ar fi salvat multe vieți și pentru asta noi am luptat permanent. Nu ne oprim la a cere medicamente și acces la tratamente și investigații, pe care oricum nu prea le-am avut. Am cerut și o structurare corectă ca în țările responsabile din UE - un plan național și un registru pentru cancer. Nu s-a întâmplat nimic până acum", a declarat Cezar Irimia pentru Europa Liberă.

Alexandru Rafila nu a răspuns apelurilor telefonice ale Europei Libere pentru a detalia planurile grupului de lucru pe care l-a inițiat. Nici Cezar Irimia nu a fost informat despre înființarea acestui grup, dar arată că va fi prezent marți la o întâlnire cu grupul PSD pe teme de sănătate.

„A fost o colaborare defectuoasă cu autoritățile. În afara de Administrația Prezidențială care a răspuns la țipetele noastre de durere și disperare, în rest colaborarea a fost aproape de zero", ne spune reprezentantul asociaților bolnavilor de cancer.

El considerră că prioritățile autorităților trebuie să fie: programul național de oncologie, la pachetul cu registrul național de cancer, și facilitarea accesului la investigații și tratamente.

„Tratamentul bolnavului de cancer este acum jumătate plătit de el. Nu este corect într-o asemenea patologie. Dacă ar lua exemplu de la Franța, care are cel mai bun program de oncologie, am saluta inițiativa Parlamentului României. Dar dacă nu fac acest lucru cu siguranța va fi o chestie politică precum a fost până acum. Nu mai credem până nu vedem concret. Mai așteptăm și un semn de la Administrația Prezidențială că va lua atitudine așa cum a luat și cu vaccinarea Covid", subliniază Cezar Irimia.

Diagnosticarea în stadii avansate de boală este una dintre principalele cauze ale numărului mare de decese din România. Președintele FABC arată că România nu poate vorbi de prevenție fără un program de screening care să fie monitorizat printr-un plan național de oncologie.

Programul pe care îl solicită acesta ar trebui să prevadă toate segmentele importante: de la informare, screening, investigație, tratamente, paliație, chirurgie, radioterapie.

Dacă politicienii și-au abandonat bolnavii de cancer, Cezar Irimia subliniază că România are un corp medical foarte profesionist care nu este, însă, sprijinit.

„Avem unii din cei mai buni medici din lume. Sunt în top 10 în lume mulți dintre ei. Îi avem în țară, dar la război cu mâinile goale nu poți câștiga bătălii. Acești oameni au fost lăsați descoperiți, ca și noi, la cele mai noi tehnici și tratamente. Cu greu, după ce am dat statul în judecată, am putea avea acces la niște medicamente inovative care au făcut de cele mai multe ori diferența între viață și moarte", arată Cezar Irimia.

Statistici sumbre

  • 50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii.
  • Decesele prin cancer s-au dublat în România din 2009 până în 2019. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.
  • 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în anul 2018 în România.

Cele mai recente date statistice privind bolnavii de cancer din România au fost prezentate de Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) în 2019.

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, de Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, că, din păcate, comparativ cu anii precedenți, 2020 a fost pentru România şi anul în care am pierdut mult mai multe vieţi din cauza cancerului.

„2020 a fost anul luptei cu COVID-19. Dar 2020 a fost pentru România şi anul în care am pierdut mult mai multe vieţi din cauza cancerului. Pandemia a întârziat accesul la îngrijiri pentru pacienţii cu cancer şi acest lucru a fost cu siguranţă una dintre cauzele numărului mai mare de decese. Noul Plan european de combatere a cancerului, lansat în 3 februarie, include o abordare completă, de la prevenţie până la calitatea vieţii pacientului cu cancer. Este structurat pe patru zone-cheie de acţiune: prevenţie, detecţie precoce, diagnostic/tratament şi îmbunătăţirea calităţii vieţii”, arată Ministerul Sănătăţii.

Comisia Europeană și-a trasat ca obiectiv învingerea cancerului în următoarele decenii. În planul prezentat miercuri, sunt alocate patru miliarde de euro în sprijinul muncii de cercetare, de depistare din timp a bolii şi a tratamentului.

În terapia cancerului, UE intenţionează să susţină dezvoltarea şi folosirea de medicamente personalizate, în funcţie de profilul genetic al pacientului. În UE ar urma să fie creată o reţea de centre naţionale de oncologie, la care să aibă acces cel puţin 90% din populaţie pentru a beneficia de cel mai bun tratament posibil.

XS
SM
MD
LG