Linkuri accesibilitate

Degetul covid, petele roșii care apar pe corp și alte iritații descoperite la pacienții bolnavi de coronavirus


Degetul covid
Degetul covid

Până de curând, iritațiile și erupțiile cutanate nu făceau parte din lista simptomelor specifice Covid-19. The New York Times menționează un dermatolog din San Francisco și cei cinci pacienți pe care i-a văzut cu simptome de deget-covid.

Degetele lor arătau ca și cum ar fi fost degerate, declară doctorița Lindy Fox, care vorbește și despre faptul că leziunile acestor degete au devenit indicatori ai infectării cu noul coronavirus.

Totuși principalele simptome pentru coronavirus rămân cele cunoscute până acum, tuse seacă, febră, respirație greoaie, cu toate că forme tot mai diverse au fost semnalate în ultima vreme, inclusiv, stări de confuzie mentală și dispariția gustului și a mirosului.

BBC îl citează pe cercetătorul Ignacio Garcia-Doval cu declarația că cea mai frecventă formă de erupție cutanată întâlnită a fost denivelarea mică și roșe, care tinde să apară pe torsul corupului:

„De obicei apare mai târziu, după manifestarea respiratorie a bolii, deci nu ajută la diagnosticarea pacienților”.

Deasemenea au existat multe rapoarte despre „piciorul Covid” - o erupție cutanată care apare pe picioarele pacienților chiar și în absența altor simptome.

Pentru Garcia-Doval, aceste erupții par „ciudate”, cu toate că există deja mai multe semnalări ale lor: toți dermatologii din Spania au fost rugați să comunice detalii despre pacienții cu COVID care au avut erupții cutanate în ultimele două săptămâni.

Din cele 375 de cazuri descrise de dermatologii spanioli au putut fi clasificate cinci tipuri de erupții:

  1. Leziuni asimetrice în jurul mâinilor și picioarelor, care pot da mâncărimi sau pot fi dureroase. În general, la pacienții mai tineri, erupția a durat în medie 12 zile, a apărut mai târziu în cursul bolii și a fost asociateă cu infecții ușoare. Au reprezentat 19% din cazuri.
  2. Focare de blistere mici, care provoacă adesea mâncărime, apărute pe trunchi și membre. Acestea au fost găsite la pacienții de vârstă mijlocie, au durat aproximativ 10 zile și au apărut înainte de alte simptome. (9%)
  3. Pete ușor ridicate de culoare roz sau alb, care seamănă cu înțepătura de urzică și care de multe ori poduc mâncărime. Apar mai ales pe corp, dar uneori și pe palme.(19%)
  4. Umflături roșii mici, plate și ridicate sau maculopapule: au fost întâlnite în 47% din cazuri. Au durat circa șapte zile și au apărut în același timp cu alte simptome, dar au fost observate mai ales la pacienții cu infecții mai severe.
  5. În 6% din cazuri, pielea avea culoare roșie-vineție, cu aspect de pânză de paianjen. Este un semn al circulației sanguine deficitare. Acest simptpm a apărut la pacienții mai în vârstă cu boli severe, un formă de necroză sau livedo

Pe de altă parte, cercetătorii spun că iritațiile care apar pot avea alte cauze și e foarte greu pentru specialiști să decidă ce fel de simptome sunt.

BBC îl mai citează și pe Ruth Murphy, președintele Asociației dermatologilor britanici, care spune că „relevanța studiului nu e de a-i ajuta pe oameni să-și pună singuri diagnosticul”, ci are sens pentru o înțelegere mai mare a felului cum infecția cu Covid-19 poate afecta corpul uman.

Michael Head de la Universitatea Southampton a spus tot pentru BBC că acest tip pe iritații sînt efecte secundare bine cunoscute în multe dintre infecțiile virale, inclusiv pneumonia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG