Linkuri accesibilitate

Desființarea Secției Speciale, prioritatea zero a ministrului Stelian Ion


Stelian Ion își propune ca prim obiectiv al mandatului său în fruntea Ministerului Justiției să desființeze secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

După audierile din comisii, Stelian Ion a arătat că va trimite în Parlament un proiect de lege care să desființeze structura de parchet înființată de guvernarea PSD.

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost o chestiune dezbătută ani de zile. Am ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este desființarea acestei secții, dar nu în ideea de a crea imunitate pentru magistrați, să fie foarte clar, în ideea de a nu exista un mecanism de intimidare sau poate de protejare a unor magistrați și de a exista eficientă pe această zonă”, a spus Stelian Ion.

Stelian Ion a mai precizat după ce a primit aviz pozitiv că „magistrații, din momentul în care va fi desființată această secție, nu vor fi scutiți de a răspunde atunci când greșesc. Nici crearea acestei secții nu a fost o soluție bună și s-a dovedit.”

El a arătat că trebuie întărită activitatea DNA și va căuta ca în cel mai scurt timp să numească un procuror-șef la DIICOT, condusă momentan interimar după demisia Giorgianei Hosu.

Modificarea codurilor penale în vederea punerii lor în acord cu deciziile de neconstituționalitate este o altă prioritate a mandatului lui Stelian Ion, care a arătat că infracțiunea de abuz în serviciu va trebui să fie bine definită. El nu a precizat dacă va fi redefinită un prag sub care este dezincriminată, iar dacă va fi făcut acest lucru se va merge pe minimum - un salariu minim pe economie.

Obiectivele pentru justiție din programul de guvernare:

  • 1. Susținem desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
  • 2. Renunțarea la creșterea numărului de judecători din completurile de apel și contestație.
  • 3. Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților.
  • 4. Întărirea luptei împotriva corupției și a infracționalității organizate.
  • 5. Reorganizarea Inspecției Judiciare, inspectorul-șef a dobândit în mod nejustificat o serie de competențe discreționare.
  • 6. Modificarea procedurii de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT prin diminuarea factorului politic și creșterea rolului CSM.
  • 7. Înființarea DNA-ului pădurilor.
  • 8. Trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor.
  • 9. Consolidarea independenței justiției, prin modificarea Legilor Justiției.
  • 10. Simplificarea achitării taxelor judiciare de timbru.

XS
SM
MD
LG