Linkuri accesibilitate

1 din 5 pacienți cu Covid dezvoltă boli mintale în 90 de zile (studiu)


Mulți supraviețuitori ai COVID-19 sunt expuși unui risc ridicat de a dezvolta boli mintale, potrivit unui studiu care relevă că 20% dintre cei infectați cu coronavirus sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de 90 de zile, arată Reuters.

Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente în rândul pacienților recuperați după Covid-19, iar cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune din domeniul insuficienței cerebrale.

„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii Covid-19 sunt supuși unui risc mai mare de a avea probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie urgent să investigheze cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale după COVID-19, a spus Harrison.

Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice ale 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de Covid-19.

În cele trei luni de după testarea pozitivă pentru Covid-19, 1 din 5 supraviețuitori a fost înregistrat ca având un diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie. Acest lucru a fost de aproximativ două ori mai probabil decât pentru alte grupuri de pacienți din aceeași perioadă, au spus cercetătorii.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu o boală mintală preexistentă au fost cu 65% mai predispuse a fi diagnosticate cu Covid-19 decât cele fără.

Specialiștii în sănătate mintală care nu au fost implicați direct în studiu au afirmat că rezultatele sale se adaugă la dovezi tot mai mari că Covid-19 poate afecta creierul și mintea, crescând riscul unei game de boli psihiatrice.

„Acest lucru se datorează probabil unei combinații a factorilor de stres psihologic asociați cu această pandemie specială și cu efectele fizice ale bolii”, a spus Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.

Simon Wessely, profesor de psihiatrie la King’s College din Londra, a declarat că descoperirea că cei cu tulburări de sănătate mintală sunt mai predispuși la Covid-19 a făcut obiectul unor descoperiri similare făcute până acum în focarele de boli infecțioase.

XS
SM
MD
LG