Diplomați din Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie vor discuta pe 18 februarie despre viitorul acordului nuclear din 2015 cu Iranul, din care Washingtonul s-a retras în 2018.
Acordul semnat de Teheran cu cele patru puteri occidentale, împreună cu China și Rusia, a cerut limitarea programului de dezvoltare a uraniului de către Iran în schimbul ridicării sancțiunilor.
Cu toate acestea, președintele Donald Trump și-a retras țara în mai 2018 din acord și a reimpus sancțiuni dure împotriva Iranului, afirmând că termenii nu sunt suficient de stricți pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare.
Iranul a negat întotdeauna că dorește să dezvolte arme nucleare, declarând că programul său nuclear este strict în scopuri civile.
Trump a mai spus că Iranul a încălcat spiritul acordului prin finanțarea activității extremiste din regiune, afirmație negată de Teheran.
Ceilalți semnatari au încercat să salveze acordul. De la retragerea SUA, Teheranul a încălcat din ce în ce mai mult limitele pe care și le asumase prin semnarea acordului.
Ministrul german de externe Heiko Maas și secretarul britanic de externe Dominic Raab urmează să se întâlnească cu francezul Jean-Yves Le Drian la Paris. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va participa printr-o conferință video.
Președintele american Joe Biden și-a arătat mai multă disponibilitate față de Iran decât predecesorul său, dar a declarat public că Iranul trebuie să-și respecte angajamentul asumat în cadrul acordului din 2015 înainte ca administrația sa să discute posibilitatea ridicării sancțiunilor.
Blinken a declarat luna trecută că dorește să colaboreze cu aliații americani pentru a obține un "acord mai lung și mai puternic" cu Teheranul.