Linkuri accesibilitate

Dispariția discretă a izoletei din peisajul COVID-19. Raed Arafat: „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”


Transportul pacienților cu COVID-19 se realizează cu ambulanțe, dar fără izoletă.

Odată cu apariția epidemiei de COVID-19, populația a început să afle despre rolul și importanța izoletei în transportarea pacienților infectați. În România, s-a deschis chiar și un dosar penal pe numele unui senator liberal care nu ar fi dorit să folosească izoleta. Cazul a fost clasat între timp. La sfârșitul lunii martie, Ministerul Apărării a omologat o izoletă 100% românească, care urma să intre în producție. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru Europa Liberă că izoleta nu mai este folosită în prezent la transportarea pacienților cu COVID-19. Alis Grasu susține că Ambulanța București nu a fost vreodată dotată cu izolete.

În lupta împotriva epidemiei de coronavirus, un prim element distinctiv a fost apariția izoletei. Echipamentul asigura transportarea persoanei suspecte de coronavirus într-un mediu izolat pentru a se evita răspândirea virusului. Ministerul Apărării Naționale a anunțat pe 20 martie că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, un produs care, potrivit Ministerului,„îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”.

Izoleta a devenit în luna martie obiectul mai multor reportaje realizate de posturile de televiziune, fiind o noutate pentru publicul larg. Persoanele infectate în perioada stării de urgență apăreau că sunt transportate la spitale în aceste izolete.

Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că ambulanțele se nebulizează, se dezinfectează și li se șterg suprafețele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

„Dacă este o ambulanță care este destinată numai bolnavilor pozitivi COVID, acolo nu este o problemă. Unii spun > În cazul acestor ambulanțe, poate nu se face dezinfecția la fiecare caz, se face la un număr de cazuri, dacă e exclusiv pentru pacienți COVID-19”, a adăugat Raed Arafat.

O zi cu Ambulanța București
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00

Manager Ambulanța București: „Nu am avut vreodată izoletă"

Europa Liberă a stat de vorbă și cu Alis Grasu, manager Ambulanța București-Ilfov, pentru a afla care este procedura în cazul transportării unui pacient cu COVID-19.

„Echipajul Ambulanței, fie că este vorba de mașină de transport, fie că este vorba de mașină de urgență, merge echipat corespunzător, cu întreg echipamentul de protecție în cazul unui pacient suspect sau confirmat: combinezon, protecție pentru încălțăminte, mască cu protecție de nivel înalt FFP2 sau FFP3, vizieră sau ochelari de protecție. După ce pacientul este consultat, preluat și transportat la spital, ambulanța se întoarce la sediu unde este dezinfectată cu ajutorul dezinfectanților de suprafețe și ulterior suferă un proces de nebulizare, de dezinfecție printr-o ceață uscată. Procesul de dezinfecție prin nebulizare durează în jur de jumătate de oră, apoi ambulanța dezinfectată se reîntoarce în circuit. Echipajele sunt și ele dezinfectate, se schimbă echipamentul atunci când este nevoie”, a explicat procesul Alis Grasu.

În privința izoletelor, șefa Ambulanței din Capitală susține că nu au avut niciodată în dotare un astfel de dispozitiv.

„Nu există nici un pericol dacă ambulanța transportă un pacient non-COVID după unul cu COVID-19. Toate ambulanțele sunt dezinfectate. Noi nu am avut niciodată izoletă, nu folosim izoletă, folosim ambulanța pur și simplu. Noi nu am folosit izoletă vreodată și nici nu am informația că ar veni în dotarea serviciului de ambulanțe o astfel de izoletă”, a fost poziția exprimată de Alis Grasu pentru Europa Liberă.

Senator PNL acuzat că nu a dorit să folosească izoleta

Vergil Chițac, senator PNL, a fost primul parlamentar care s-a infectat cu coronavirus. După ce acesta a participat la o ședință a liberalilor la începutul lunii martie, întreaga conducere a PNL a intrat în izolare. Premierul Orban a stat în izolare 14 zile la Vila Lac după ce a fost prezent la reuniunea la care a participat și senatorul PNL. Procurorii au deschis un dosar în care au fost cercetate fapte privind combaterea zădărnicii bolii.

Senatorul a fost acuzat în spațiul public și de faptul că nu a dorit să folosească izoleta în momentul deplasării către spital, după ce a fost confirmat cu coronavirus.

Dosarul a fost clasat de procurori la începutul lunii iulie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG